Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2017. július 28.
1950. július 28: a gyógyszerészet fekete napja – Az MGYK és kormányzati képviselők közös sajtótájékoztatója

1950. július 28: a gyógyszerészet fekete napja – Az MGYK és kormányzati képviselők közös sajtótájékoztatójaHatvanhét év óta először történt meg, hogy kormányzati képviselők is jelen vannak azon a rendezvényen, amelyiken 1950. július 28-ra, a gyógyszertárak államosítására, illetve annak áldozataira emlékeznek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 Július 28-án a Kamara országos hivatalában sajtótájékoztatót tartott Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár és Hankó Zoltán, az MGYK elnöke, ahol megemlékeztek a gyógyszertárak 1950. július 28-i államosításának áldozatairól, illetve a gyógyszerellátás aktuális kérdéseiről hangzott el tájékoztatás.

A rendezvény Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, aki emlékeztetett arra, hogy hatvanhét évvel ezelőtt július 28-án, pont a sajtótájékoztató napján egy nap alatt az ország összes gyógyszertárát államosították. Mint mondta, az akkori kollégák későbbi elbeszéléseiből kiderült, egészen brutális körülmények között került sor az államosításra. Azonnali hatállyal kellett a saját gyógyszertárukat elhagyniuk, megalázták őket és sokszor még a személyes tárgyaikat is államosították. Nemcsak a gyógyszertár tulajdonlásától, hanem a szakmai kompetenciáiktól és az érdekvédelmi szerveződések lehetőségétől is megfosztották őket. „2006-ban ugyanennek a háromnak a blokkolása történt. Láttuk a párhuzamot, ezért 2010-ben igyekeztünk figyelni, arra, hogy az említett területeken változás legyen” –mondta. „Hatvanhét év óta először kerül arra sor, hogy kormányzati képviselők jelen vannak a megemlékezésen” – hangzott el.

„1950. július 28. a magyar gyógyszerészek fekete napja” – vette át a szót Nyitrai Zsolt, aki az államosítás szervezett formáját hangsúlyozta emlékeztetett arra, hogy a gyógyszertárak elvétele mellett a szakmai érdekvédelmi szervezeteket is betiltották. „Ezért is szimbolikus jelentőségű, hogy hatvanhét évvel később, pont ezen a napon tartjuk a megemlékezést” – hívta fel a figyelmet. Ezt követően rátért az MGYK és a Kormány közti együttműködésre, mint elmondta, 2014-benős is ott volt a sümegi Vándorgyűlésen, ahol arról beszéltek, milyen jövőt kívánnak a gyógyszerész társadalomnak és a szakmának. Három fő célkitűzésben állapodtak meg, amiért közösen fognak dolgozni az elkövetkező időszakban: a gazdasági stabilitás megteremtése, a tulajdonosi program végig vitele és a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozása. „Örömmel jelentem, mind a három pontban komoly előrehaladás történt, sőt, mindhárom pontot kipipálhatjuk” – folytatta. „Az, hogy hatvanhét évvel az államosítás után ki tudtuk mondani, hogy 2017. január 1-től megvalósult a többségi gyógyszerészi tulajdonlás, komoly igazságtétel.” A továbbiakban a Kormány és az MGYK közti stratégiai partnerségre tért rá. Mint elmondta, a 2014-ben megkötött megállapodás megújításán jelenleg is dolgoznak a munkacsoportok, szakértők, ami várhatóan ennek az évnek a végén, vagy a jövő év végén fog megszületni. Végezetül köszönetet mondott a gyógyszerészeknek és asszisztenseknek, akik helytállnak és magas színvonalon dolgoznak a biztonságos gyógyszerellátásért, majd felhívta a figyelmet a Kormány tájékoztató kiadványára, ami a gyógyszerészekkel végzett közös munkájuk eredményeit mutatja be.

 Ezt követően Ladányi Márta adott tájékoztatást a patikatulajdonlással kapcsolatban, valamint az elmúlt évek változásaival összefüggésben tett kormányzati intézkedésekről.

mgyk.gyh

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél