Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2017. 12. 13.
EESZT: a legfontosabb jogi kérdések - hazipatika.com
2017. 12. 12.
A brexit után is az EU szabályozná a brit gyógyszeripart - origo.hu
2017. 12. 11.
Túlszedett gyógyszerek, komoly mellékhatások - figyelo.hu
2017. 12. 11.
Újra kell gondolni a gyógyszeripar különadóit - portfolio.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató a Kamara és az MKB Biztosítók közötti megállapodásról
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

Növényigyógyszer.hu

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

2 kérdés 4 válaszadó – villáminterjú az MGYK munkabizottságainak elnökeivel - mgyk.hu
2012. november 20.
Nyomtatható változat

A KÖZTESTÜLETI NAPOK szombat koradélutánján a kamara munkabizottságainak elnökei fogják elmondani, hogy mivel támogatták az elnökség munkáját, milyen eredményeket értek el az elmúlt időszakban. Dr. Pintér Lászlót az Etikai Audit Munkabizottság, dr. Sohajda Attilát a Gazdasági Munkabizottság, dr. Magyarné dr. Pintér Gabriellát a Szakmai Munkabizottság valamint dr. Csóka Ildikót a Kommunikációs Munkabizottság elnökét kerestük meg, 2 „villámkérdés” erejéig.

 

Legyen kedves megvilágítani, hogy mi az Etikai Audit Munkabizottság feladata?

Dr. Pintér László bizottsági elnök:

2 kérdés 4 válaszadó – villáminterjú az MGYK munkabizottságainak elnökeivel - mgyk.hu- Az elnökségtől azt a feladatot kaptam, állítsak össze egy bizottságot és ezzel a grémiummal készítsük elő az alapszabályban előírt, a közgyűlés által elfogadott etikai auditot. Határozzuk meg mi az etikai audit, hogyan tudjuk beilleszteni a kamara etikai intézményrendszerébe, és miként lehetne működőképessé, népszerűvé tenni a gyógyszertárak körében.
A bizottság munkájában dr. Ádám György, dr. Benkő Zsolt, dr. Burgetti László, dr. Csejtei Marianna, Magyarné dr. Pintér Gabriella, prof. dr. Kata Mihály,  dr. Kőhalmi Ákos, dr. Hankó Zoltán, dr. Szabó Sándor és én veszünk részt.
Fel szeretném hívni a figyelmet, hogy a kamarának több munkabizottsága dolgozik egy- időben, amelyek munkája szorosan összefügg, sőt több esetben egymásra épül.

Hol tart munkájában és milyen kérdésekre kell választ adnia a közeljövőben ennek a bizottságnak?

Dr. Pintér László:

- Bizottságunk először a fontosnak tartott kérdéseket - a költségkímélés jegyében- egymás közötti levelezéssel próbálta megválaszolni, majd csak jó néhány levélváltás után ült asztalhoz a kamarában, hogy megvitassa a felvetett gondolatokat, és tovább gondolja, majd írásba foglalja az etikai auditról való elképzeléseit.

Tehát szükséges volt tisztázni: Mi az etikai audit? Milyen legyen az audit? Miért van szüksége erre egy gyógyszertári vállalkozásnak? Hogyan lehet megvalósítani? Mikor lehet bevezetni, és ki viselje a költségeit?

Az etikai auditot egy olyan vizsgálatnak képzeljük el, amelynek során a gyógyszertár minőségbiztosítását, minőségügyét, etikai helyzetét és társadalmi felelősségvállalását világítjuk át önkéntes alapon. A minőségbiztosításhoz nagy segítséget ad a kamara, mert a Szakmai Munkabizottság elkészítette az „MGYK Minőségügyi Kézikönyvét”, amely letölthető lesz a kamara honlapjáról, és az etikai audit egyik alapjává válik.

A gyógyszertári vállalkozásnak azért lehet ez jó, mert ezzel fokozhatja a gyógyszerbiztonságot, megfelelő minőségbiztosítás jön létre, javulhat a beteg-megelégedettség, nőhet a társadalmi megbecsülés.

A megvalósítását pályáztatással képzelem el. A kamara kiír egy pályázatot, mondjuk a „Magyar Gyógyszerészi Kamara Etikus Gyógyszertára” címre és a pályázati feltételek között szerepelni fog néhány követelmény, úgymint a minőségbiztosítás működtetése, az ÁNTSZ ellenőrzési szempontjainak való megfelelés és az etikai helyzet jellemzése. A bizottság is támogatja ezt az elképzelést.

Az auditálást szeretnénk vonzóvá tenni azzal például, hogy az ÁNTSZ-szel való együttműködés keretében az eredményes vizsgálaton részt vett gyógyszertár felmentést kap az ÁNTSZ rendes éves vizsgálata alól. Megkapja a kamarától „a Magyar Gyógyszerészi Kamara Etikus Gyógyszertára” címet, amelynek nem elhanyagolható marketing értéke lesz. Ezen kívül elképzelhető, hogy az egyetemi akkreditációnál előnyben részesül a gyógyszertár, sőt később, lehet ez az alapfeltétele ennek a kapcsolatnak. Bizottságunk nyitott további javaslatokra is.

Az ötletek mindenképpen további finomításra szorulnak, és fontos tisztázni, ki állja az audit költségét.

Véleményem szerint a lényeg az, hogy a szakma hiányolja a „régi szakfelügyelet” segítő munkáját, a kamara pedig ezzel az audittal szeretné ezt a hiányt valamilyen mértékben pótolni.

 

 

Legyen kedves megvilágítani, hogy mi a Gazdasági Munkabizottság feladata?

Dr. Sohajda Attila elnök:

2 kérdés 4 válaszadó – villáminterjú az MGYK munkabizottságainak elnökeivel - mgyk.hu- A Gazdasági Munkabizottságnak a gyógyszerellátás egészét érintő bármely esemény gazdasági kihatásainak elemzése, javaslatok készítése a feladata, tevékenységünket részben elnökségi felkérés alapján, részben saját kezdeményezésre végezzük. Munkánkat a következő 3 fő terület köré csoportosítjuk:

Először is, a gyógyszerellátással kapcsolatos makrogazdasági adatok gyűjtése, rendszerezése, elemzése. Háttéranyag szolgáltatása a kamara részére az egészségügyi kormányzattal, az OEP-el, a Gyártói-, Nagykereskedelmi-, Rendszergazda szövetségekkel, más partnerekkel való tárgyaláshoz.
Másodszor a gyógyszertárak részére szakértői anyagokat készítünk, a gazdálkodással összefüggő problémák feltárására, elemzések végzünk, modelleket alakítunk ki, javaslatokat teszünk a változó gazdasági, szakmapolitikai kihívásokra.
Harmad sorban pedig, a gyógyszertárak eladósodásának vizsgálatával, konszolidációs lehetőségek kialakításával, a tulajdonosi programmal, a gyógyszertárak valós piaci értékének meghatározásával foglalkozunk.

- Hol tart munkájában és milyen kérdésekre kell választ adnia a közeljövőben ennek a bizottságnak?

Dr. Sohajda Attila elnök:

- Az elmúlt időben javaslatot tettünk az új Munka Törvénykönyve gyógyszertári alkalmazásához, bekapcsolódtunk az árrés átrendezés előkészítésébe és hatásainak vizsgálatába, a Gyógyszer-gazdaságossági törvény tulajdonosi programjának, és a gyógyszertári szolgáltatási díj bevezetésének kormányzati előkészítésébe.
Az elkövetkezőkben kiemelt feladatunk lesz a 2013 szeptemberében életbe lépő, közforgalmú gyógyszertárak személyi minimumfeltételeinek vizsgálata, módosítási javaslatok készítése. Mindezek mellet a közeljövőben szeretnénk a gazdálkodáshoz ötletadó, figyelemfelhívó szempontokkal szolgálni a gyógyszertárak részére.

 

Legyen kedves megvilágítani, hogy mi a Szakmai Munkabizottság feladata?

2 kérdés 4 válaszadó – villáminterjú az MGYK munkabizottságainak elnökeivel - mgyk.huMagyarné dr. Pintér Gabriella elnök:

- A „Szakmai Munkabizottság” elnevezése hivatalosan Gyógyszertárak Minőségi Fejlesztését Segítő Munkabizottság. Ez a név mindent kifejez, hiszen a gyógyszertárak szakmai munkáját kívánjuk segíteni mind a szabályos működés, mind a munka minőségének javítása szempontjából.

Az elmúlt időszak is ennek jegyében zajlott. Fő „művünk” a Minőségügyi Kézikönyv, melynek megalkotásakor a gyógyszertári feladatok teljes egészét áttekintettük a napi gyakorlat, valamint a jogszabályi környezet oldaláról. Olyan működtetési segédletet hoztunk létre, amely a belső minőségügyi rendszer alapja lehet, és némi kiegészítéssel kielégíti a törvény által előírtakat. Fontos számunkra, hogy ez az anyag minden kamarai tag számára ingyenesen elérhető legyen és használni tudják a mindennapokban.

Feladatunknak érzem a szakmai gyakorlat ismeretében a megvalósíthatóság érdekében a jogszabály tervezetek véleményezését, továbbá a szükséges változtatások indítványozását. Így tettük ezt a generikus ösztönző-rendszer, és a szakképzési rendszer vonatkozásában is, ami többek között elénk került.

A gyógyszertári kommunikációs javaslatok, az etikai audit kialakítása során szintén a fentiek szerint jártunk el.

Hol tart munkájában és milyen kérdésekre kell választ adnia a közeljövőben ennek a bizottságnak?

Magyarné dr. Pintér Gabriella:

- Mindenképpen a megkezdett vonalon szeretnénk haladni. Fontos lenne, hogy a Kollegák bátran tudjanak hozzánk fordulni a kérdéseikkel, felvetéseikkel. Folyamatosan lesz szerepünk a Kézikönyv aktualizálásában, amit maradéktalanul kívánunk teljesíteni, és úgy látom, az etikai audit szintén feladatot jelent majd a számunkra.
Továbbá szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat a szakmai hatóságunkkal annak érdekében, hogy megvalósuljon a segítő szakmai konzultáció, és ne csak a szankcionálás terelje mederbe az „eltévelyedőket”.

 

Legyen kedves megvilágítani, hogy mi a Kommunikációs Munkabizottság feladata?

Dr. Csóka Ildikó elnök:

2 kérdés 4 válaszadó – villáminterjú az MGYK munkabizottságainak elnökeivel - mgyk.hu- A munkabizottság feladata a szakmai, mentális és morális MEGÚJULÁS elősegítése érdekében a jelenlegi helyzet elemzését követően kommunikációs koncepció kialakítása, valamint a különösen nagy, stratégiai jelentőségű kérdésekben, amelyekben a gyógyszerészeknek és a társadalomnak nemcsak információra, hanem a szemléletük formálására is szükség van. Ilyenek pl. a generikus ösztönzés és hatóanyag-alapú rendelés támogatása, a gyógyszerész-beteg kapcsolat erősítése, a gyógyszertári szakmai szolgáltatások fejlesztése és megújítása.

Szeretnénk elősegíteni a Kamara céljainak a gyógyszerésztársadalomban és az egészségügyben való elfogadását, támogatva ezzel a gyógyszerészet szakmai függetlenségének tényleges helyreállítását, segítve a gyógyszerészek - társadalmi elvárásoknak megfelelő - munkáját és kommunikációját.

Hol tart munkájában és milyen kérdésekre kell választ találni a közeljövőben ennek a bizottságnak?

Dr. Csóka Ildikó:

- Elsőként elkészítettünk egy általános elemzést a gyógyszerellátás jelenleg aktuális kérdéskörei (generikus ösztönzés, hatóanyag alapú rendelés) kapcsán észlelhető és várható reakciókkal kapcsolatban (gyógyszerészek, betegek és orvosok) és megfogalmaztunk néhány kulcs-üzenetet, amelyeket a továbbiakban különböző kommunikációs eszközökkel és csatornákon keresztül kívánunk eljuttatni.

A lakosságot szeretnénk arra biztatni, hogy egészséggel kapcsolatos kérdésekben keressék fel a gyógyszertárat és kérjék a gyógyszerészdoktort a tárához, hogy megfelelő szakmai információkkal ellátva közösen találják meg a legmegfelelőbb megoldást az adott kérdésben.

A gyógyszerész kollégákat támogatni szeretnénk abban, hogy a „DR.PHARM.” a gyakorlatban is minél teljesebb mértékben valósuljon meg – találjuk meg közösen azokat a megoldásokat, amelyekkel az adott gyógyszertárat a gyógyszerész által végzett szolgáltatások fémjelzik.

Nyitni kívánunk az orvosi szakma felé – szeretnénk a partnerséget és a szövetséget erősíteni a betegek érdekében, mindkét szakma kompetenciáinak tiszteletben tartása mellett.

 

 

 

- Köszönöm válaszaikat!

 

 

(szente)

 

Kapcsolódó oldalak:
Nemzetközi konferencia a komplex gyógyszerekről a Gyógyszerészeti Intézet szervezésében - semmelweis.hu
MÉREG- ÉS BORKÉSZÍTŐK VI. TALÁLKOZÓJA - 2014. 08. 30 – 09. 01., Tibolddaróc - mgyk.hu
Jó mulatság volt… - Regionális Gyógyszerészbál - 2014. február 22. – MGYK B.-A.-Z. megyei szervezete
XXII. ORSZÁGOS GYÓGYSZERTÁRI ASSZISZTENS TOVÁBBKÉPZŐ ELŐADÓI VÁNDORSERLEG VERSENY- „Orea-Hygiea” pro Assistentiam Pharmaciae Alapítvány
Vándorgyűlés Sümegen - mgyk.hu
« Vissza
Betegsarok
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
2015. 10. 26.
"Egészségszűrés termékbemutatóval" - prof. dr. Kata Mihály írása
Eseménynaptár

2017 december
hkszcspszv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
2017. 03. 15.
A 2015-ös év gazdálkodási és pénzügyi szempontból
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2017. 10. 04.
Az allergiás rhinitisz öngyógyításának irányításáról
2017. 10. 04.
A fényérzékenységről
2017. 10. 04.
A darázs- és méhcsípésről
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2017. 12. 16 szombat