Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. január 27.
Mérések a gyógyszertárban: mit tudhatunk meg? - medizona.hu
Egy gyógyszerészek által kezdeményezett szakmai protokollnak köszönhetően a betegek megújult szolgáltatásokkal találkozhatnak egyes patikákban: a csatlakozó gyógyszertárakban vérnyomást és vércukorszintet is lehet méretni.

A gyógyszerészeknek évek óta vannak jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettségei, ez azonban nem gyógyszerészi gondozást jelent, mindössze a gyógyszerkiadáshoz kapcsolódik. „A gondozás ennél lényegesen több: azt jelenti, hogy a patikus a beteggel személyre szabottan, a háziorvossal együttműködve foglalkozik, s ez a beteg életminőségének javítását szolgálja” – mondta Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkára a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) keddi ülését követő sajtótájékoztatón. A gondozás keretében a gyógyszerészek kiemelten foglalkoznak az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség okozta állapotban szenvedők kezelésével. A gondozás során lehetőség nyílik az erre kiképzett patikussal való konzultációra, illetve különböző mérésekre. Gara Imre, a NET elnökhelyettese szerint, a gyógyszerészek a betegekkel együtt sokat tehetnek a prevenció területén, különösen az életmóddal kapcsolatos problémák javításában.

A protokollt Magyarországon fejlesztették ki, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkarolta és tagállamai számára ajánlásként közzé is tette. Jelenleg a 2400 magyarországi gyógyszertárból már 800-ban van ilyen szolgáltatás: a cél az, hogy a patikák legalább felében elterjedjen a program, főként a kistelepüléseken.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél