Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 08. 19.
Kásler Miklós: Nem teljes az ember, ha identitása csorba – magyaridők.hu
2018. 08. 16.
Nagy Anikó: Közös munkával megállítható az eladósodás - medicalonline.hu
2018. 08. 16.
Az ország Egészséghőseit keresi a HáziPatika.com
2018. 08. 15.
Emancipált orvoslás és gyógyszerészet - patikamagazin.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

E-Papír

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

A gyógyszerekről - RTL Klub reggeli műsor
2010. február 1.
Nyomtatható változat

RTL Klub – Reggeli

2010.01.28.

Műsorvezető: Dr. Szántó Renáta belgyógyász és Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara országos ügyviteli vezetője, jó reggelt kívánunk. És most pedig a gyógyszerekről lesz szó. Azokról a gyógyszerekről, amelyek néha üthetik egymást és ezért komoly problémákat okozhatunk. Orvoshoz forduljunk, vagy pedig egyszerűbb, ha mi bemegyünk a patikába és magunknak mixeljük össze ezeket a gyógykészítményeket?

Műsorvezető: Hát egyébként szerintem igen. Meg hát itt ugye a gyógyszereken kívül a vény nélkül kapható szerekről is beszélünk, ami sokkal fontosabb. A gyógyszerekhez még is kell valamilyen recept, nem?

Horváth-Sziklai Attila: Hát a gyógyszerek egy részéhez mindenképpen kell valamilyen recept. De úgy gondolom, ha először elmegyünk a gyógyszertárba, tehát tapasztaljuk magunkon azokat a tüneteket, ami miatt úgy gondoljuk, hogy segítségre van szükségünk, akkor elmegyünk a gyógyszertárba. Ott a kollégák fognak tudni segíteni, hogy milyen gyógyszereket kell választani. De azt is tudni kell, hogy ez a gyógyszerészi szerep ez egy kapuőri szerep, amikor azt kell mondanunk bizonyos esetekbe, hogy igen, igen, azonosítottuk a tüneteket, de ezekkel a tünetekkel orvoshoz kell fordulni. És erre mi nem fogunk tudni megfelelő terápiát adni..

Műsorvezető: Megfázásra..

Horváth-Sziklai Attila: Megfázásnál is ugyanilyen komplikációk, illetve szövődmények lehetnek, ami már a patikában feltűnhet, illetve gyanút szúrhat a gyógyszerésznek. És akkor tudja azt mondani, hogy nem ő segíti a terápiát, nem ő fogja a gyógyszerválasztásban segíteni a beteget az öngyógyszerelésben, hanem azt mondja, igen, ezek a tünetek már arra adnak okot, hogy orvoshoz kell vele fordulni..

Műsorvezető: Én bevallom őszintén, ha vény nélkül kapható szert veszek, akkor én mindig a gyógyszerészekkel beszélgetek, és akkor ők ajánlanak nekem. Szóval eltraccsolunk egymással mondjuk ha nyilván nem olyan nagy a sor mögötte. De azt gondolom, ennek elégnek is kell lennie. De ugyanakkor természetesen előfordulhatnak olyan mellékhatások, olyan káros mellékhatások, amikre nem is gondolunk, amikor egy ilyen megfázásnál nem érezzük a dolognak a súlyát olyan nagyon. Ugye? Mik lehetnek ezek? Mire számíthatunk?

Szántó Renáta: Igen. Tehát..

Műsorvezető: Rossz esetben..

Szántó Renáta: Így van. Tehát én is arra gondolok, hogy amikor a patikában van rá mód és idő és végigkérdezni, akár a gyógyszerész végigkérdezi a beteget a tünetekkel kapcsolatban, akkor abban bízhatunk, de ezzel együtt én mindig azt javaslom, hogy amit megveszünk, azért annak is olvassuk el leiratát, mert..

Műsorvezető: Jaj, de hát várjon. Na jó. A mellékhatás rovatot azt nyilván én is elolvasom, gondolom te is Éva, de ott mindenre felkészítenek, ott azt tulajdonképpen jobb nem elolvasni, mert rögtön jelentkezik minden. Tehát igazából gondolom azért ezek ilyen szélsőséges verziók, nem?

Horváth-Sziklai Attila: Hát ugye a mindenképpen mérlegelni kell és súlyozni, hogy mi az, ami gyakran fordul elő igazában a gyakorlatban. Az okozza a legtöbb problémát, amikor többfajta gyógyszert együtt szednek a betegek és ugye nem tudják azt, hogy valójában mik azok a készítmények, amelyek együtt szedhetők, vagy nem szedhetők együtt, holott, ha nem is feltétlenül olvassuk el a betegtájékoztatót, holott ugye mindenképpen el kellene ezt olvasni, mindenképpen fontos arra figyelni, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz a gyógyszert. És ugye itt rejlenek a legtöbb veszélyek..

Műsorvezető: Most akkor ezeket elmondaná? A hatóanyagokat. Hogy, melyek azok, amelyek ütik egymás és esetleg probléma lehet belőle?

Horváth-Sziklai Attila: Hát első körben nem is a legnagyobb probléma, hogy ütik egymást, hanem valamilyen hatóanyagból túlságosan sokat veszünk be egyszerre. Mondjuk egy egyszerű hatóanyagot, a paracetamol, ami elég hétköznapilag előfordul, lázcsillapító, gyulladáscsökkentőkbe. Ugye többfajta fantázianéven, márkanéven van forgalomba, ilyenkor nem biztos, hogy figyelünk arra, hogy a különböző márkanevű készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák-e, holott 4-5-6 tabletta bevételével már nagyon komoly problémát, egészségkárosodást lehet okozni, okozhatunk magunknak is.

Szántó Renáta: Illetve az sem mindegy, az, aki bevesz ilyen vény nélkül kapható készítményt, hogy az orvost egyrészt tájékoztatja-e. Mert nyilván az orvos tudja azt, hogy őneki van-e valamilyen alapbetegsége. Egy teljesen egészséges ember egy egyszerű, banális náthával, nátha tüneteivel szenved, vagy van egy olyan alapbetegsége, ami már akár a vény nélkül kapható gyógyszerek és a betegségére szedett gyógyszerek is üthetik egymást.

Műsorvezető: Az ön tapasztalata szerint egyébként az emberek megbíznak ezekben a szerekben, vagy pedig azért még mindig a receptre kiváltható gyógyszereket keresik vagy kérik.

Szántó Renáta: Én azt tapasztalom, hogy egyre inkább fordulnak az én praxisomban a gyógyszerektől a természetesebb megoldások felé, illetve az egyszerűbb, könnyebben hozzájutható megoldások felé.

Műsorvezető: Az azt jelenti egyébként, hogy vény nélkül kapható, hogy a hatékonysága vagy a hatásfoka nem olyan erős?

Horváth-Sziklai Attila: Nem, ez semmiféleképpen sem kell, hogy azt jelenti, tehát ez egy másik típusú döntés során születik meg. Ugye van egy olyan kategória, ami azért, hogy az öngyógyszerezés keretében hozzáférhetőek legyenek, tehát olyan tünetek, amelyeket a beteg önmagán tud azonosítani, mint pl. egy láz, hogy ennek a csillapításához, ugye, ne kelljen külön orvoshoz fordulni, nem jelenti azt, hogyha nem múlik a láz, akkor nem kell felkeresni az orvost, hiszen ez egy tünet, meg kell keresni ennek az okát, de hogy átmenetileg a tünetek enyhítése meglegyen a betegnek, a komfortérzése javuljon, ez az első lépés. Ezt a terápiát könnyen hozzáférhetően kell biztosítani, és akkor utána ott van az orvosi feladat, hogy megtalálja ennek az okát, hogy mi miatt alakult ki.

Műsorvezető: Ejtsünk néhány szót a megelőzésről is. A nátha ebben az időszakban megelőzhető vitaminszedéssel?

Szántó Renáta: Nagyon jó, hogy beszélünk erről a témáról, mert én azt gondolom, hogy a megelőzés a legfontosabb ebben a területben, mert a náthát okozó vírusokkal szemben nem alakul ki védettség, tehát azok újból és újból érnek minket, és itt az a kérdés, hogy az immunrendszerünk milyen állapotban van, az egészségi állapotunk milyen állapotban van, amikor találkozunk a náthának a kórokozójával.

Műsorvezető: Úgy gondolom, hogy vitaminok, vitaminok, vitaminok és vitaminok..

Szántó Renáta: Igen, de mégsem az, maga az viszont nem jelent megoldást, hogy egyébként nem törődünk az egészségünkkel, nem alszunk eleget, nem figyelünk oda az egész életmódbeli tényezőkre, és amikor náthásak vagyunk, akkor nyomjuk magunkba a vitaminokat, tehát ez azért egy hosszabb távú odafigyelést igényel, ha egész évben folyamatosan figyelünk.

Műsorvezető: Egyetértek, az odafigyelés a kulcsszó. És én ezt meg is teszem. Köszönjük szépen, hogy befáradtak hozzánk.

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 augusztus
hkszcspszv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 08. 02.
Asztma és allergiás rinitisz
2018. 08. 02.
A COPD-ről
2018. 05. 17.
Allergiás folyamatok és allergia elleni szerek
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 08. 21 kedd