Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. január 10.
Januártól szívhat a beteg: sorban állás a patikában, dupla utazással - hirszerzo.hu
Január elsejétől a kiemelt támogatású gyógyszereket javasló szakorvosoknak az eddiginél jóval több mindenre kell figyelniük, ha nem akarják elsősorban a betegeiket, illetve háziorvos és gyógyszerész kollégáikat túlóráztatni.

Bizonyos betegségeknél a szakorvos javaslatára a háziorvos ír fel gyógyszereket, de ezt idéntől már csak úgy teheti meg, ha a szakorvosa pecsétszámát és a javaslat keltét is feltünteti a nyomtatványon. Megkérdeztünk néhány szakorvost, ismeri-e az új szabályozást, ám arról a doktorok fele nem is hallott.

Erről a tapasztalatról számolt be a Hírszerzőnek egy patikus is, aki szerint az új rendelkezésre nem lehetett felkészülni. "Mi nem ellenőrizhetjük, hogy jó-e a pecsétszám, illetve hogy a számok mögött valóban áll-e orvos; mi két dolgot tehetünk: ha hibás a vény, visszaküldjük a beteget az orvoshoz, emiatt nyilván mi leszünk a hibásak, vagy elfogadjuk a receptet, ám ez esetben a biztosító alaki hibára hivatkozva nem fizet utána támogatást" - mondja.

A pecsétszám a lényeg

A patikus szerint probléma az is, hogy az új rendelkezéshez alkalmazkodnia kellene a számítógépes rendszerüknek, ami jelen pillanatban erre alkalmatlan. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint a szabályozás miatt egészen biztosan többet kell majd sorban állniuk a betegeknek a gyógyszertárakban, a patikusoknak ugyanis minden ilyen vényt ellenőrizniük kell ahhoz, hogy az OEP-től megkapják a támogatást.

A kamara elnöke szerint az új rendelkezés a betegeket hozhatja bajba, ők lesznek ugyanis azok, akik adott esetben órákat utaznak oda-vissza, hogy beválthassák a kiemelt támogatású gyógyszereiket.

"Január elsejétől ezeknek az adatoknak jelen kell lenniük a vényeken, viszont július elsejétől már azokat be is kell vinnünk a számítógépes rendszerünkbe. Onnantól kezdve a szakorvos pecsétszáma és a javaslat kelte éppúgy a recept részét képezi majd a vényen, mint a beteg neve vagy taj-száma" - mondja Horváth Tamás, aki úgy tudja, az új adatot egy extra vonalkóddal tudja majd leolvasni a rendszer.

A háziorvosnak nem feladata

Kertai Aurél háziorvos szerint a betegek fognak akár kétszer-háromszor többet utazni, ha a szakorvosok nem töltenek ki mindent megfelelően, mint mondja: "a háziorvosoknak nem feladata, hogy a hiányos vények után menjenek".

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának egykori elnöke szerint viszont ők már korábban is hallottak arról, hogy január elsejétől életbe lép ez a jogszabály, így például ő a rendelőjébe is kiragasztott erről szóló felhívást, hogy a betegek is tudják, mire kell figyelniük, ha nem akarnak pórul járni.

Megkerestük az Egészségügyi Minisztériumot is, hogy megtudjuk: mi indokolta a jogszabály bevezetését, illetve hogy mennyi időt hagytak a felkészülésre. Tőlük a következő választ kaptuk:

"A 45/2008. (XII. 3.) EüM-rendelet 2009. január 1-jén hatályba lépő rendelkezése értelmében az orvosnak a gyógyszer rendelésekor a vényen fel kell tüntetni a betegség kódját (a BNO kódot), továbbá a támogatással, szakorvosi javaslatra történő gyógyszerrendelés esetén a szakorvos bélyegzőjének számát és a szakorvosi javaslat keltét. Ennek hiányában a gyógyszer nem adható ki. Tekintettel arra, hogy a vény érvényessége 90 nap, a rendelet hatályba lépése előtt kiállított vényekre a fenti adatok hiányában is kiadható a gyógyszer".

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél