Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 19.
Súlyos problémák várhatóak a gyógyszerellátásban - budaihirlap.hu
Nem csupán mennyiségi, minőségi alul gyógyszerezést is eredményezhet a gyógyszerárak támogatásának csökkenése – véli Horváth Tamás a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Ez azt jelenti, hogy a beteg vagy nem váltja ki gyógyszerét vagy egy olcsóbb, ám tíz-tizenöt éve meghaladott medicinát választ majd. Nincsen garancia arra sem, hogy az intézkedésnek nem lesz folytatása ebben az évben – mondta el a szakember aki szerint a jelenlegi helyzetnek is súlyos következményei lesznek.

Teljességgel érthető ám mégsem elfogadható az indoklás, miszerint a gyógyszertámogatási rendszer megnyirbálására azért volt szükség, mert a járulékbevételek kiesésével megborult a költségvetési egyensúly – véli Horváth Tamás. Szerinte ugyanis a januárban elfogadott költségvetést ezzel az indoklással csökkenteni több problémát is felvet. Egyrészt még csak március van, így nincs semmilyen garancia rá, hogy a foglalkoztatás további csökkenésével nem esik ki újabb összeg a kasszából és nem válik szükségessé egy újabb radikális és váratlan lépés. A másik probléma az, hogy egy ilyen intézkedésnél azt is figyelembe kellene venni, kit hogyan érint a dolog.

Noha az egészségügyi miniszter az ellenkezőjét mondta, a gyógyszerárak támogatásának csökkenése következményesen ugyan, de érinti az alapellátást is – véli Horváth Tamás. A növekvő lakossági terhek mellett az emberek nem fogják kiváltani a gyógyszereket amik sokszor elvesztve támogatásukat csak teljes áron lesznek elérhetőek. Hasonló dolog történt 2007-ben, mikor felére csökkent a gyógyszerek támogatottsága – fejti ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Most is a betegteher növekedésére lehet számítani, akkor ez 23-24 milliárdot jelentett, most 10 milliárd forint sújtja a most is szűkös vásárlóerőt.

Nem csupán mennyiségi, de minőségi visszaesés is történhet, hiszen előfordul, hogy a beteg egy sokkal kevésbé innovatív, 10-15 évvel ezelőtti gyógyszer felírását kéri orvosától a költségek csökkentése érdekében.

A gyógyszerészek részéről óriási problémát jelent, hogy csökken az árrés-tömeg, ami az egyetlen bevételforrást jelenti számukra. Ezzel fokozott veszélybe kerülnek az amúgy is nehéz helyzetben lévő gyógyszertárak. Teljességgel érthető, hogy a költségvetést egyensúlyba kell hozni, de az összes érintett mindeközben elveszti egyensúlyát – véli Horváth.

További problémát jelent a gyógyszertárak számára hogy a március közepén történt bejelentést követően áprilistól már életbe is lép az intézkedés. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer ott ragad a gyógyszertárban, ami készletleértékelési veszteséget jelent a patikák számára. Összehasonlításképpen: 2007-ben ez a veszteség 2 milliárd forint volt, a gyógyszerfogyás átrendeződése pedig teljességgel kiszámíthatatlan, ezért két éve sehol nincsenek tartalékok – mutat rá a szakember. Hozzáteszi: sem a betegnek, sem a gyártónak, sem a forgalmazónak nem könnyű átvészelni ezt a nehéz időszakot.

A gyártók nem tudnak fejlesztési kiadásokra költeni, a gyógyszertárak nem tudnak tartalékokat létrehozni és hitelt felvenni. Amennyiben bármilyen költségvetési megroppanás miatt a gyógyszertámogatás csúszna, úgy azonnali zavar következne be az ellátásban. A gyógyszertáraknak ugyanis olyannyira nincs tőkéjük, hogy nem tudnának saját erőből gyógyszert vásárolni – árnyalja a súlyos helyzetet Horváth.

Összességében el lehet mondani, hogy az intézkedés minőségi romláshoz vezet az egészségügyben, amit súlyosbít az a tény, hogy a válság nyomán kialakult helyzetben amúgy is nő a betegek száma. A napi felhalmozódott problémákkal szembenéző lakosságnál ugyanis fokozottan jelentkeznek olyan betegségek, mint gyomorfekély, szívritmus-problémák vagy pszichoszomatikus betegségek.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél