Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 23.
Az egészségügyi miniszter végrehajthatatlan rendelete veszélyezteti a betegek életét - Magyar Nemzet

Magyar Nemzet 2010. február 23.

Fellázadtak a kórházigazgatók

ZIVKOVICS NATÁLIA

A fekvőbeteg-ellátó intézmények több mint fele már jelezte, hogy nem hajtja végre az ápolók jogosítványait szűkítő egészségügyi minisztériumi rendeletet - nyilatkozta lapunknak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) leendő elnöke, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Gyurcsány-kormány volt egészségügyi minisztere. Úgy fogalmazott: folyamatosan érkeznek a visszajelzések az intézményvezetőktől, amelyek szinte egyöntetűen arról szólnak, hogy végrehajthatatlan az új jogszabály. Olyan feladatokat nem végezhetnének ugyanis önállóan az OKJ-s végzettségű ápolók, amelyeket eddig rendszeresen ők láttak el. Így például nem köthetnének be infúziót, és nem adhatnának intravénás injekciót sem. Ez a betegek ellátatlanságát jelentené, márpedig olyan jogszabály nem hajtható végre, amely a páciensek életét közvetlenül veszélyezteti szögezte le. Rácz Jenő egyébként főigazgatói utasítást adott ki az általa vezetett Veszprém Megyei Kórházban, amelyben arra szólította fel a dolgozókat, hogy folytassák tevékenységüket az eddigieknek megfelelően, függetlenül az Egészségügyi Minisztérium új rendeletétől.

Mint azt tegnapi számunkban megírtuk: nem azzal van gond, hogy a döntéshozók szabályozni próbálják az ápolók jogosítványait. Már régóta szeretné elérni a szakma, hogy szűnjön meg a jelenlegi joghézag, s jogszabály rögzítse, milyen feladatokat végezhetnek a különböző végzettségű szakdolgozók. Az új, kifogásolt rendelet azonban úgy kíván ezen változtatni, hogy az OKJ-s végzettségű ápolók - akik a legnagyobb arányban végeztek önállóan, rutinszerűen, orvosi utasítás alapján bizonyos feladatokat - a jövőben ezt csak egy úgynevezett licencvizsgához kötve tehetnék. Csakhogy ilyen licencvizsgát most még nem lehet szerezni, az erre vonatkozó jogszabály meg sem jelent, az előkészítése késik. Innentől számítva akár egy fél év is eltelhet, amire az elsők megszerezhetik a licencvizsgát. Ezért a kórházszövetség mellett a Magyar Szakdolgozói Kamara, illetve a Magyar Ápolási Egyesület is azt kéri Székely Tamás egészségügyi minisztertől, hogy függessze fel a rendeletet.

A szaktárca azonban egyelőre ezt nem tervezi. Mint azt Székely Tamás tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: álláspontjuk szerint nincs szó az ápolók jogosítványainak szűkítéséről. Ez egy hiánypótló rendelet, amely azt a 2007 óta fennálló helyzetet orvosolná, hogy nincs olyan jogszabály, amely megmondaná, milyen kompetenciái vannak az ápolóknak. - Egy évig dolgoztunk ennek a rendeletnek az előkészítésén, amelynek december óta folyik a társadalmi egyeztetése. Azért is meglepő az MKSZ álláspontja, mert korábban nem jelezték, hogy problémájuk van az anyaggal. Hozzátette: a szóban forgó tevékenységek végzéséhez szükséges licencvizsgáról szóló jogszabály azért késik, mert azt még egyeztetni kell az Európai Unióval. Rácz Jenő főigazgatói utasításáról szólva leszögezte: jogszabálysértést követ el az a kórházvezető, amelyik nem tartatja be a rendeletet, s meg fogják nézni, ennek milyen jogi következményei lehetnek.

Rácz Jenő erre úgy reagált: mélyebbre már nem lehet süllyedni, mint amikor azt a kórházvezetőt akarják szankcionálni, amelyik a betegellátást ellehetetlenítő rendeletet nem akarja végrehajtani.

Nem megoldás, hogy azt büntetik, aki megmondja az igazat. Áll az esetleges büntetés elébe, de akkor nem csak őt, hanem a szakma nagy részét kell majd felelősségre vonni - szögezte le.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is vitába szállt az egészségügyi miniszterrel, aki azt állította, a Magyar Orvosi Kamara támogatta a rendeletet. Éger Tstván lapunknak elmondta: tavaly decemberben valóban támogatták, hogy jogszabályban rögzítsék az ápolók kompetenciáit. De akkor eszükbe sem jutott - erre ugyanis nem utalt semmi -, hogy az erről szóló rendelet úgy lép majd hatályba, hogy még nincs lehetőség a különböző tevékenységek végzéséhez előírt licenc megszerzésére. Azt hitték, komplex módon szabályozzák majd ezt a területet - szögezte le. Az, hogy ez nem így történt, Éger István szerint is súlyos problémákat vet fel és akadályozhatja a betegellátást.

Tegnapi számunkban a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Szakdolgozói Kamara, illetve a gyulai kórház ápolási igazgatója fejtette ki egybehangzóan aggályait, most csatlakozott hozzájuk a Magyar Ápolási Egyesület vezetője is. Bugarszki Miklós lapunknak úgy fogalmazott: jelen formájában nem támogatják a rendelet hatálybalépését, az ugyanis megítélésük szerint akadályozhatja a biztonságos betegellátást. Érthetetlen, hogy hamarabb tiltják meg az ápolóknak bizonyos tevékenységek ellátást, minthogy lehetőséget adnának az azok végzéséhez előírt licencvizsga megszerzésére. Bugarszki Miklós szerint a rendelet hatálybalépésével terápiák tömege maradhat el, illetve szenvedhet késedelmet, ami megengedhetetlen.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél