Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 06. 18.
A kamara elnöke zugpatika üzemeltetéssel vádolja a tiszti főgyógyszerészt - nepszava.hu
2018. 06. 15.
Budapesten tanácskoznak a világ gyógyszercégei - portfolio.hu
2018. 06. 14.
Komplex elképzelések az egészségügyben
2018. 06. 14.
Béremelést is ígér az egészségügyi államtitkár- weborvos.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Nyomtatható változat
Kirobban a patikaháború?

A Napi Gazdaság március 30-án „Kirobban a patikaháború” címmel ismerteti a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének az (GYNSZ) állásfoglalását, melyben a gyógyszertárakkal kapcsolatos korlátozások ellen tiltakoznak. A cikk szerint a nagykereskedők aggodalmát nyilvánvalóan az váltotta ki, hogy a Fidesz egészségügyi programjában meglehetősen egyértelművé tette: kormányra kerülése esetén a patikák csak gyógyszerészek többségi tulajdonában működhetnének majd. Ezzel tulajdonképpen felszámolnák a 2007-es liberalizációt.

Az írás beszámol arról, hogy a szakma szinte az első pillanattól kezdve támadta a liberalizációt. Ez a küzdelem határozottan felerősödött, amikor az Európai Bíróság úgy döntött: a gyógyszertárak tulajdon- és üzemeltetési joga is fenntartható kizárólag a patikusok számára. A GYNSZ ugyanakkor ellenzi, hogy gyógyszerellátás terén korlátozzák a tulajdonosi kört, szűkítsék a vállalkozási formákat vagy akár a szakmai érdekképviseleteket ruházzák fel patika alapításával vagy működtetésével kapcsolatos jogosítványokkal. Támogatnák ugyanakkor, hogy az új patikák alapításához minimum 30 millió forintos tőkerészt írjanak elő (most semmilyen kikötés nincs).

A Gyógyszer-nagykereskedők elnökségének állásfoglalása kapcsán az MSZP is szükségesnek tartotta, hogy megszólaljon. Budai Bernadett szóvivő április 31-én egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Fidesz "elvenne" négyszáz patikát az emberektől. Az MSZP szerint, ha megvalósul a Fidesz egészségügyi programjának gyógyszertárakat érintő fejezete, akkor körülbelül négyszáz patikával lesz kevesebb Magyarországon. A politikus szerint a Fidesz programja egyértelművé teszi, hogy ha a párt hatalomra kerül, akkor csak gyógyszerészi többségi tulajdonban működhetnek majd a patikák. A Fidesz éppen azt az intézkedéscsomagot akarja szétverni, amelynek révén új szereplők léphetnek a piacra tulajdonosként, és megvétózza azt is, hogy olyan helyen is nyílhatnak gyógyszertárak, ahol eddig nem volt elérhető ez a szolgáltatás. Budai Bernadett úgy vélte, az ellenzéki párt ezzel az intézkedéscsomaggal "akarja kifizetni hűséges támogatóját, a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, amely rendszeresen hűségesküt tesz a Fidesz mellett".

A Népszabadság április 6-án „Patikaháború, kormányváltás előtt” című anyagában azt írja, hogy egymásnak adják az egészségügyi szakmai szervezetek a kilincset a Fidesznél, hogy a maguk számára kedvező szabályokat járjanak ki. „Ám mindeddig csak a gyógyszerpiaci szabályok módosítására törekvők robbantottak ki belső piaci háborút. A Magyar Gyógyszerész Kamara újraosztaná a piacot és a gyógyszerészekre szűkítené a tulajdonosi kört. Most a gyógyszertárak negyedét üzemeltetik a gyártók és a nagykereskedők, így e szegmens tulajdonjogát osztaná újra a kamara - bár még nem tudni, miként. A nagykereskedők viszont már tiltakoznak” – áll a cikkben.

A szaktárca adatai szerint 2007 januárja óta 504 új gyógyszertár nyílt, több mint kétszáz zárt be, ebből 153 kisebb településen. A patikaműködtetésre jutó közfinanszírozás összege - körülbelül 4 0 milliárd forint - ugyanis nem változott. A kamara rendre azzal érvelt, hogy a jogalkotó szándékát nem igazolta a gyakorlat, hiszen kisebb falvak gyógyszertár nélkül maradtak, és a megmaradók is egyre inkább eladósodtak.

A KSH szerint a gyógyszertárak 2008-ra már 13 milliárdos adósságot halmoztak fel, és több mint 600 patikavállalkozás volt veszteséges. A kamarai érveket a tavaly májusi európai bírósági ítélet is erősítette: a gyógyszertárak tulajdon- és üzemeltetési joga fenntartható kizárólag a gyógyszerészek számára. A patikusok azt kérték, ennek megfelelően módosítsák a gyógyszertörvényt. A jogszabályjavaslat ugyan a parlament elé került, ám végül a végszavazásnál a kamarai érdekvédők által oly kívánatosnak tartott passzusok kikerültek a törvényből. Ismét megpróbálják: 12 pontban szedték össze azokat az ügyeket, amelyek orvoslását a jogalkotóktól várják. A Fidesz egészségpolitikusaihoz eljuttatott dokumentumban felelős minisztériumot, egyértelmű szabályozást, a patikaláncok korlátozását, a patikaliberalizáció leállítását is követelik.

A kamara erőteljes politikai lobbizásának hatására a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége is akcióba lendült. Határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a piac bármely szereplőjének bárki is korlátozza a tulajdonosi jogkörét. Azt sem szeretnék, ha a kamara jogosítványokhoz jutna a gyógyszertárak alapítására és működtetésére, fogalmaz a Népszabadság. A szövetség szóvivője, Hollauer Tibor szerint a kezdeti patikaalapítási láz mára alábbhagyott, a gyógyszertárak száma stabilizálódott, most körülbelül 2400 helyen lehet orvosságot kiváltani. A kamara ezt soknak tartja, kalkulációk szerint 1800 gyógyszertár elég, ennyit egzisztenciavállalkozásként megérné működtetni. Ez pedig a most üzemelő gyógyszertárak számát éppen annyival csökkentené, amennyit a gyógyszercégek, vagy nagykereskedők működtetnek.

A Népszava április 7-én „Patikavita homályos programtervek nyomán - Keserű pirulát nyomna le a gyógyszer-nagykereskedők torkán a legnagyobb ellenzéki párt” címmel készített összeállítást. „Tiltakoznak a gyógyszer-nagykereskedők a Fidesz által tervezett patikaügyi korlátozások miatt. A kormányzásra készülő párt ugyanis - feltehetően a gyógyszerész-társadalommal ápolt jó kapcsolata miatt - a patikaalapítás liberalizációjának újragondolását és a többségi gyógyszerészi tulajdonon alapuló gyógyszertár-működtetés visszaállítását ígéri - programjában is. Szakemberek szerint azonban egy ilyen lépéssel korlátoznák a szabad piaci versengést” – írja a lap.

A Népszava szerint a Fidesz egészségügyi programja érdekharcot robbantott ki azzal, hogy egyértelművé tette: kormányra kerülésük esetén a patikák csak gyógyszerészek többségi tulajdonában működhetnének majd. A lap idézi, hogy a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége szerint a patikaalapítást könnyítő törvény elvetésével korlátoznák a piaci versengést, és így gyógyszer-monopóliumok jöhetnének létre. A GYNSZ ellenzi, hogy a gyógyszerellátás terén korlátozzák a tulajdonosi kört, szűkítsék a vállalkozási formákat, vagy akár a szakmai érdekképviseleteket ruházzák fel patikaalapítási vagy - működtetési jogosítványokkal.

A Népszava cikkében megszólal Kökény Mihály MSZP-s képviselő, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, aki szerint „Abszolút érthető a gyógyszer-nagykereskedők tiltakozása”. Szerinte „nem fenntartható álláspont, hogy kizárólag csak a gyógyszerészi megélhetést vesszük figyelembe, elfeledkezvén az emberek gyógyszerelérési lehetőségéről”. Kökény „határozott csúsztatásnak” nevezte, hogy az Európai Bíróság döntésére hivatkozva jelentik ki: „a gyógyszertárak tulajdon- és üzemeltetési joga fenntartható kell, legyen kizárólag a patikusok számára”. Kökény felhívta a figyelmet: ennek csak lehetősége mellett döntött a testület. „Nem lenne szabad visszalépni, csak azért, hogy a néhány százfős gyógyszerészt társadalmat megnyerjék maguknak.” A cikk egyébként megismétli a Népszabadságban egy nappal ezelőtt Hollauer Tibor GYNK szóvivőre hivatkozással megjelentetett állítást, miszerint „A kamara soknak tartja a jelenleg működő 2400 patikát, ezek számát 1800-ra szűkítenék – éppen annyival kevesebbre, mint ahány a nagykereskedők tulajdonában van.”

Jogos lehet a kérdés, hogy mindezen, csúsztatásokkal és valótlan állításokkal terhelt kampányra eddig miért nem reagált a Kamara? A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a Kamara között tavaly ősszel kezdődtek tárgyalások a két ágazat közötti problémák feloldására. A legutóbbi megbeszélésre március 30-án került sor, ahol megállapodás született arról, hogy a tárgyalások befejezéséig mindkét fél kerüli a sajtónyilvánosságot. A Kamara ehhez a megállapodáshoz mindvégig tartotta magát! Azonban a Népszava cikkének megjelenését követően, április 8-án a Kamara belső információs rendszerén keresztül valamennyi kamarai tagnak eljuttattuk a Kamara elnökének állásfoglalását.

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 június
hkszcspszv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 05. 17.
Allergiás folyamatok és allergia elleni szerek
2018. 04. 24.
Allergén specifikus immunterápia
2018. 03. 06.
Az asztmáról
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 06. 19 kedd