Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 04. 20.
Európai Parlament: közegészségügyi veszélyt jelent az oltások számának csökkenése - magyaridok.hu
2018. 04. 20.
Felvételi 2018: ezek a legnépszerűbb orvosi és egészségtudományi képzések – eduline.hu
2018. 04. 19.
Új gyógyszeripari stratégiára lenne szükség - vg.hu
2018. 04. 19.
A BREXIT lehetőségei a magyar gyógyszerhatóság számára - OGYÉI
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Nyomtatható változat
Magyar Gyógyszerészi Kamara Hírlevél 2010/CV. szám

 

Események

Július1-én ünnepeltük Semmelweis Ignác születésének napját, ami a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Az egészségügyi intézményekben, hagyományosan ezen a napon tüntetik ki a hivatás legjelesebb képviselőit. 

Július 5-én a kamara közleményben kérte a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosításának sürgős tárgyalását. A sürgős tárgyalást a moratórium hírére meginduló tömeges, „helyfoglalás-jellegű” létesítési kérelmek indokolják – fogalmaz a közlemény. Teljes szövege a honlapon érhető el:http://www.mgyk.hu/index.php#

A parlament július 5-i ülésén megkezdte a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosításának tárgyalását. A javaslat sorsát a www.parlament.hu oldalon a T6577-es szám alatt követhetik nyomon. A patikamoratórium néven ismertté vált módosítás részleteit honlapunkon érhetők el:
A törvénytervezet zárószavazására várhatóan július 19-én kerül sor
 
2010. július 8-án ülésezett a megyei elnökök testülete
A Kamara megyei elnökeinek testülete 2010. július 8-án tartotta soron következő értekezletét. Az ülést dr. Gara István a megyei elnökök testületének elnöke hívta össze. Az ülésen három megye kivételével valamennyi megyei szervezet képviseltette magát, az országos elnökség részéről dr. Horváth Tamáselnök és dr. Hankó Zoltán alelnök vett részt a megbeszélésen.

 

Az ülésen az elnökök először a Galenus Kft.-vel kapcsolatos aktuális kérdéseket vitatták meg. Dr. Horváth Tamás elnök tájékoztatta a megyei elnököket, hogy a MOSZ értékesíti a Kft.-ben meglévő 34%-os tulajdonrészét, és azt – a társasági szerződés értelmében – felajánlotta megvételre az elővásárlási joggal rendelkező Kamarának. A Kamara országos elnöksége a megyei elnökök értekezletét megelőzően elvi döntést hozott, miszerint a felkínált tulajdonhányad kamarai tulajdonba kerüléséhez nemcsak gazdasági, hanem szakmapolitikai érdek is fűződik, ezért az elővásárlási joggal a kamarának célszerű élni. Mivel a Galenus Kft.-ben nemcsak az országos szervezet tulajdonos, hanem több megyei szervezet is különböző nagyságrendű tulajdonrésszel rendelkezik, a Kamara elnöke az ezzel kapcsolatos lehetőségekről tájékoztatta a megjelenteket. Dr. Horváth Tamás arra kérte a megyei elnököket, hogy saját szervezetükkel megvitatva a kérdést, hozzanak döntést arról, hogy kívánnak-e, és ha igen, milyen értékben befektetni a kft.-be. A megbeszélésen részt vett Fári István igazgató és dr. Szarvasházi Judit főszerkesztő, akik bemutatták a Galenus üzleti tevékenységét és eredményeit, valamint a főbb kiadói és szerkesztési elveket. A cég számos kiadványt jelentet meg; „zászlóshajója”, a Patika Magazin, amely piacvezető havilap, 215.000 példányban jelenik meg és 520.000 olvasója van. A Galenus Kft. adja ki a Gyógyszerészi Hírlapot is. A kiadó minden munkájában különös hangsúllyal figyel a hitelességre, ennek érdekében még a hirdetéseket is ellenőrzik.

A témához több megyei elnök is hozzászólt. Egybehangzó álláspontként összegezhető, hogy a megyei elnökök – hasonlóan a Kamara országos elnökségéhez – a Galenus Kft. szakmai kézben maradását fontosnak tartják, de a befektetés megtérülését is lényegi követelménynek tekintik. A Galenus Kft. a lapkiadáson kívül egyéb tevékenységet is folytat (pl. könyvkiadás, rendezvényszervezés), melyek szintén szóba kerültek. A felvetődött kérdések megoldására a tulajdonosi szerkezet változásával egyidejűleg sor kerülhet. A napirend zárásaként dr. Gara István kérte, hogya Galenus Kft. menedzsmentje a megyei döntésekhez szükséges adatokat és dokumentumokat bocsássa az érdeklődő szervezetek vezetőinek rendelkezésére, hogy a szükséges határidőn belül minden szervezet a megfelelő döntéseket meg tudja hozni.

Ezt követően aktuális szakmapolitikai kérdések kerültek terítékre. Dr. Horváth Tamás részletes ismertetést adott az elmúlt időszakban bekövetkezett jogszabályi változásokról, a kamara tevékenységéről és a küszöbön álló törvénymódosításról. A patikalétesítés és a fúziók engedélyezésének felfüggesztését a parlament tárgyalja, várhatóan augusztus 1-jén lépnek hatályba ezek a rendelkezések. Ősszel várható a gyógyszertár-létesítés és –működtetés új szabályrendszerének megalkotása, valamint szó van az új kamarai törvény megalkotásáról is. A mostani előterjesztés az ajándékozással kapcsolatos módosító javaslatot nem tartalmaz, holott – a parlamenti vitából is kitűnik – a kormánypártok sem értenek egyet a jelenlegi gyakorlattal. Ennek oka, hogy most csak a legsürgősebb korrekciók befogadására volt lehetőség. A marketinghez kapcsolódó kérdések egyeztetése annyira megnövelte volna a törvénytervezet előkészítési idejét, hogy a parlament rendkívüli nyári időszakában már nem lehetett volna a tervezetet elfogadtatni. A Kamara – a kérdéskör súlyosságára tekintettel – ebben a kérdésben is egyeztetést kezdeményezett a minisztériummal.

Az elnök tájékoztatást adott az innovatív gyógyszer-gyártókkal történt találkozóról és a gyártók által felvetett árképzési anomáliák megoldási lehetőségeiről. Folynak az egyeztetések a nagykereskedők szövetségével és megbeszélésre kerül sor a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségével is, amely 10 gyógyszertárlánc gazdasági érdekvédelmi szervezeteként jött létre. Az elnök a továbbiakban ismertette az árvízkárosultak számára szervezett gyűjtés eredményét.

Dr. Hankó Zoltán alelnök elsősorban az elkövetkező időszakban a Kamara előtt álló feladatokra fókuszált. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a gyógyszertárakat egészségügyi intézményeknek tekinti és a moratóriummal is az a célja, hogy megkezdje a gyógyszerellátás egészségügybe való visszaintegrálását. A kamara azzal is segítheti ezt a folyamatot, ha ugyanezeket az elveket nemcsak a kommunikációban, hanem a mindennapi tevékenységében is képviseli. Röviden ismertette az Európai Unió bíróságának 2010. június 1-i döntését is, mely megerősíti, hogy a gyógyszerellátás szabályozásában a tagállamok joggal tekinthetik elsődlegesnek az élet és az egészség védelmét. Dr. Hankó Zoltán jelezte, hogy a moratóriummal kapcsolatos parlamenti dokumentumokat a kamara honlapján hamarosan közzé teszik.

A moratóriummal kapcsolatos dokumentumok megtalálhatók a honlapon:

Hírek

Új vezető az ÁNTSZ élén
Az új tisztifőorvos, Paller Judit korábban a Nyugat-dunántúli Regionális Intézet tiszti főorvosaként dolgozott. Ezért előnyös helyzetben van, hiszen ismeri a feladatot, a szervezetet, a kollégákat, ráadásul egy minden téren működőképes szervezetet vesz át. Bővebben: http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/paller_judit_belulrol_erkezett/158497/

Változás a gyógyszertárak akkreditációjában
http://www.mgyk.hu/index.php?id=20100704valtozas_a_gyogyszertarak_akkreditaciojaban

 Új képzési és továbbképzési lehetőségek

Minőségirányítási rendszermenedzser-képzés a Pécsi Tudományegyetem Főiskola Karán

Tájékoztató a 2010. II. félévében gyógyszerészek részére akkreditált továbbképzésekről, rendezvényekről

A Szegedi Tudomány Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara felvételt hirdet szakgyógyszerész képzésre

MGYT távoktatás 2010

Sajtószemle

2010. július 10. Ügyeletes patikusügyek - Somogyi Hírlap
2010. július 08. Beszélgetés Horváth Zsolttal, a Fidesz egészségpolitikusával - MTV1 Ma reggel
2010. július 06. Patikalapítási láz és jogosulatlan gyógyszerkiadás - MTV1 Híradó

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája (2018.03. 13.)
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 április
hkszcspszv
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 03. 06.
Az asztmáról
2018. 02. 28.
A táplálékallergia, a tejcukor emésztési zavara és a coeliakia
2018. 01. 13.
A szem allergiás megbetegedései
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 04. 20 péntek