Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2015. december 05.
Szolgáltató hatóság – Elkezdődött a Gyógyszerész Köztestületi Napok rendezvénysorozata

Az OGYÉI szolgáltató hatóság legyen – hangzott el azon a zártkörű egyeztetésen, amelyet immár hagyományosan a Gyógyszerész Köztestületi Napok nyitórendezvényeként tartanak. Idén erre december 4-én, pénteken délelőtt került sor Budapesten a Hotel Flamenco különtermében, az OGYÉI és a kamara országos és területi vezetői részvételével.

 Az ülésen – amelynek meghívottjai a tiszti gyógyszerészi szolgálat és a kamara elnökségének tagjai, valamint a területi szervezetek képviselői voltak – részt vett dr. Nagy Szilárd volt kabinetfőnök, az OGYÉI főigazgató-helyettese, aki az OGYÉI Ellenőrzési és Technológiai Főigazgatóságát vezeti és dr. Horváth-Hutás Tamás országos tiszti főgyógyszerész.Szolgáltató hatóság – Elkezdődött a Gyógyszerész Köztestületi Napok rendezvénysorozata

A zártkörű megbeszélés dr. Hankó Zoltán köszöntőjével vette kezdetét, amelyben a kamarai elnök az utóbbi időszak változásairól ejtett szót. Régi vágya volt a kamarának, hogy kialakuljon az egységes gyógyszer-felügyeleti rendszer. Ennek idén tavasszal megteremtődtek a feltételei, amikor a tiszti gyógyszerészi szolgálatot átvette a gyógyszergyárak és nagykereskedők hatósági felügyeletét is ellátó OGYÉI – mondta. De minőségi változást hoz az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos új szabályozás is, amely az ezzel kapcsolatos igazgatási-hatósági feladatokat szintén az OGYÉI-be integrálta. Hangsúlyozta, jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani dr. Pozsgay Csillával, az OGYÉI főigazgatójával és az országos tiszti főgyógyszerésszel, akikkel rendszeres egyeztetések folynak. Ennek eredményeképpen sikerült megújítani a Belső minőségügy kézikönyvet, amelynek „filozófiája” harmóniában van a hatósági ellenőrzések szempontrendszerével. Ugyanakkor „tettünk egy lépést a kamara ügyfél státuszának az irányába is” – emelte ki, amikor jogszabályban rögzítették, hogy a gyógyszertárak létesítésére és működtetésére vonatkozó hatósági határozatokat a kamara is megkapja.. 

Dr. Nagy Szilárd bevezetőjében örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy személyesen is jelen lehet a megbeszélésen. „A Gyógyszerész Köztestületi Napok rangját jelzi az, hogy a rendezvényt dr. Pozsgay Csilla főigazgató asszony és dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár is megtiszteli jelenlétével”. A továbbiakban méltatta az elmúlt időszak kamarai munkáját, hangsúlyozva, hogy ennek köszönhetően állandó, élő és pulzáló kapcsolat jött létre a kamara és a hatóság között, ami mindkét fél érdeke. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az egészségügyön belül az MGYK a legaktívabb és leghatékonyabb érdekvédelmi szervezet.Szolgáltató hatóság – Elkezdődött a Gyógyszerész Köztestületi Napok rendezvénysorozata

Ezt követően dr. Horváth-Hutás Tamás került sorra, aki először az időszak jelentős átszervezéseit ismertette, amelyek eredményeképpen felépítettek egy regionális működési formát. Új formában új vezetői koncepció mentén, új munkakultúrában szervezték újra a tiszti gyógyszerészi kar működését. Majd az az ellenőrzési szempontrendszert és a kamara Belső minőségügyi kézikönyvét hozta szóba. Kiemelte a kamara, mint köztestület és a hatóság közti egyeztetések fontosságát – hiszen a közös a cél: a beteg érdeke. Ha mindenki jól teszi a dolgát, akkor „jól alszik a beteg, jól alszik a gyógyszerész és jól alszik a hatóság is”.

A bevezető előadásokat követően a jelenlévő tiszti gyógyszerészek egyenként beszámoltak arról, hogy milyen hibákat tapasztaltak ellenőrzéseik során, elsősorban a típushibákra helyezve a hangsúlyt. Hogy csak néhányat említsünk: nem naprakész a felügyeleti szervek elérhetőségeinek kihelyezése, a külföldi vények kezelése néhol problémás, a gyári készítmények bontása, mérlegekkel kapcsolatos problémák stb. Mások a funkcionális helyiségek használatával, vagy a vásárlók könyvével kapcsolatban fejtették ki véleményüket. Ugyanakkor voltak, aki úgy látták, nincs olyan tipikus hiba, ami gyakran előfordulna. Általános tapasztalat, hogy a gyógyszerészek döntő többsége lelkiismeretes munkát végez. Az egyik tiszti főgyógyszerész úgy fogalmazott: az ellenőrzések 98%-ában rendben lévő gyógyszertárakat találnak, gondos és körültekintő a gyógyszervezető munkája.Szolgáltató hatóság – Elkezdődött a Gyógyszerész Köztestületi Napok rendezvénysorozata

A tiszti gyógyszerészek beszámolói után a területi elnökök tehették fel kérdéseiket. Ezek egyebek mellett például a működési engedélyekre, az ellenőrzési listákra illetve a helyi irodák bezárására vonatkoztak. Több hozzászóló is pozitív szavakkal illette a tiszti gyógyszerészekkel való együttműködést, illetve köszönetet mondtak segítőkészségükért.

Dr. Horváth-Hutás Tamás a felmerült kérdések megválaszolása után hangsúlyozta, az OGYÉI szolgáltató hatóság” is szeretne lenne a jövőben – ez a főigazgató asszony kifejezett igénye. Az országos tiszti főgyógyszerész összefoglalásként kiemelte: minden lehetőség adott arra, hogy folytatódjon a konzultáció, hiszen eddig is mindkét fél mindent megtett érte. Mindkét fél célja azonos, csak az eszközrendszerük más. Végezetül köszönetet mondott azért, hogy sikerült közösen gondolkodniuk az elkövetkező feladatokon, és hogy mindenkiben megvan szándék a közös munkára. Az összejövetel végére jó néhány további teendő körvonalazódott. A megbeszélést dr. Hankó Zoltán zárta, hangsúlyozva a kamara és a hatóság híd szerepét, ami az ilyen fórumokon ér össze. 

mgyk.hu

Fotó: dr. Nagy Vilmos

1. kép: dr. Horváth-Hutás Tamás, dr. Nagy Szilárd, dr. Hankó Zoltán, dr. Szabó Sándor

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél