Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Magyar Gyógyszerészi Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete
Székhely: 6000 Kecskemét, Rózsavölgyi tér 6. / Telefon: +36 76505034 / E-mail cím: bacskiskun@mgyk.hu  / Hivatali kapu címe: MGYKBKKM KRID 633731742 / Weboldal: www.mgykbacs.hu / Hivatali idő:

Tagfelvétel illetve egyéb ügyek személyesen történő intézéséhez kérjük, szíveskedjék irodánkat vagy az irodavezetőt  felhívni.

Irodavezető: Hódi Klaudia

mobil: 06/70-457-2252

Iroda nyitva tartás: hétfő-péntek : 8,00 - 16,00 -ig

 

 / Elnök: Dr. Kasziba István
Nyomtatható változat
2017. május 25.
2016. évi elnöki beszámoló

2015. november 6-án befejeződött a tisztújítás, a küldöttgyűlés megválasztotta a Magyar Gyógyszerészi Kamara Bács-Kiskun megyei tisztségviselőit és nem-tisztségviselő tagjait, a megyei elnökséget és a bizottságokat  (küldöttek: 34/44). Új elnökként köszöntöttem a küldötteket, néhány szóban jelezve azt a programot, aminek a jegyében a megyei kamarai működést továbbvinni kívánom. Két kiemelt témát, a megyei szervezeten belüli belső kommunikáció erősítését és találkozók/eseménynek szervezését tartottam fontosnak annak érdekében, hogy az előttünk álló feladatokra tulajdonosi program, ügyelet kérdése, önkormányzatokkal/ társszervezetekkel való kapcsolatépítés vagy a fiatalok integrációja a korábbi idők tapasztalataival összekapcsolva keressünk válaszokat.

A megyei alakuló ülést november 24-én a megyei elnökök értekezletét követően tartottuk, ahol már az országos programokat ismertettem. Az alakuló ülésen mindenkinek kiosztottuk a „Megbízólevelet” és a „Mandátum-reprezentáló kitűzőt”, illetve a jelenlevők aláírták az összeférhetetlenségi nyilatkozataikat, ezzel erősítettük meg a megválasztást. Megállapodtunk, hogy havi rendszerességgel összeülünk és decembertől megkezdjük a 2016. év eseménynaptárát tervezni. December 4-6. között részt vettünk a Napokon, ahol beszámoltam a választásokról és az alakuló ülésen megbeszéltekről.

A decemberi (12.14.) üléstől nevesített munkabizottságok alakultak: a kispatikák-, fiatalok-, idősek-, gyesen lévők-, és a gyógyszertárlátogató gyógyszerészekkel foglalkozó munkabizottságokat tartottuk fontosnak. Döntöttünk Iszer Csabáné Zsóka 30 éves munkaviszonya utáni nyugdíjba vonulásával kapcsolatos és Dr. Szűts József néhai elnök halálának kapcsán családjának támogatásáról is. Elmaradtak az elmúlt években a karbantartási feladataink, ezért ezek ütemezéséről és a hivatalvezető részére szabadság kiadásáról döntöttünk (12.21.-01.03.). A karácsonyi időszakot követően elvégeztük a hivatal épületének külső, belső festését (01.04.-01.08.), cégtáblájának javítását és a klímatisztítást.

Január (01.13.) és február (02.17.) hónapokban már folyamatosan tájékoztattam a megyei vezetést az országos eseményekkel kapcsolatosan (Területi Elnökök Értekezlete, 01.12.) és az éveleji tagdíj ügyeket beszéltük meg. Megbeszéltük a márciusi küldöttgyűlés ügyeit, megfelelően készülve megyei pótküldöttek választására. Az önkormányzattal való folyamatos kapcsolat erősítésére az Felügyelő Bizottság elnökét felkérte az elnökség, hogy Kecskemét Esélyteremtési Bizottságának nyílt ülésén rendszeresen vegyen részt. Meghívást kaptunk a Megyei Közgyűléstől is a havi ülések látogatására is. Létrehoztunk (01.17.) egy zárt facebook csoportot, ahol a megyei információkat tudunk adni az érdeklődő kollégáknak, amely jelenleg 253 taggal stabilan rendelkezik. Itt megosztjuk az országos honlapon megjelenő információk mellett a megyei híreket és eseményeket is.

A munkabizottságok feladata ebben az időben a kamarai tagnyilvántartásban szereplő érintett tagok felhívása adatpontosításra, és aktivitásuk előmozdítása.

Március 3-án Területi Elnökök vettem részt. Az e-recept projekt előrehaladásáról március 9-én részt vettem Budapesten a Benczúr Hotelben tartott miniszimpóziumon. Március 9-én és 16-án külön is egyeztettünk a Küldöttgyűlés technikai lebonyolításáról. Március 18-án Táltosképző ülésén elnök úr felkérésére a Kamara környezetelemzésének átgondolását vállaltuk fel.

2016. március 19-én tartottuk az MGYK BKKM Tavaszi Küldöttgyűlését (küldöttek 20/44, össz.: 29), amit a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziumának dísztermében tartottunk. Meghívott vendégünk Dr. Cseh Ildikó megyei tiszti főgyógyszerész volt, aki az elmúlt év ellenőrzési tapasztalatait foglalta össze. Elnöki beszédemben összefoglaltam a választásokon mondottakat, felhívtam a figyelmet a Kamara által végzett ügyek fontosságára és a tulajdonosi programra, különös figyelmet fordítva a nyugati gyógyszertárláncok megjelenésének veszélyeire, illetve a tagdíj változására 2017-től. (mellékelem az elnöki beszámoló prezentációt).

Április 1-3. között részt vettem a Rubin Hotelben megtartott Vándorgyűlésen, ahol először vetődött fel bennem annak lehetősége, hogy a következő évben Kecskeméten tartsuk a rendezvényt.

Április 20-án megtartottuk a munkabizottságok negyedéves értekezletét és a rendszeres havi elnökségi ülésünket. A munkabizottságok elnökei elvégezték a kért feladatokat, de többen időhiányra hivatkozva kérték, hogy félévente legyen megbeszélés, mert a saját ügyeik miatt nem tudnak haladni. A kispatikákkal dr. Király László, dr. Komáry Gábor a fiatalokkal, Csehné dr. Barna Gizella az idősekkel, dr. Zombori-Elek Mónika a gyesen levőkkel, és dr. Bérczi Barna a gyógyszertárlátogató gyógyszerészekkel foglalkozik. Az elnökségi ülésen az országos programok ismertetésén túl a májusi Hajósi Szakmai Nap szervezését egyeztettük a helyi gyógyszerész, dr. Tamási Julianna bevonásával, aki kiváló segítségünkre volt a helyi program megszervezésében. Egyeztettünk egy kihelyezett Táltosképző találkozó megszervezésének lehetőségéről is a nyáron. A megyei patikanapot a kecskeméti Bagoly Gyógyszertár vállalta, így megbízott az elnökség, hogy segítsem a gyógyszertárat a felkészülésben és a lebonyolításban. 

Május hónapban a patikanapi szervezését és a környezetelemzés elkészítéséhez kapcsolódó egyeztetéseket végeztem. Május 26-án Területi Elnökök Értekezletén vettem részt, ahol javaslatot terjesztettünk elő a Kiváló Gyógyszerészi Gondozásért Díjra, dr. Brezanóczy Ferenc TEÉ elnökkel és dr. Schlégelné dr. Békefi Csilla Komárom-Esztergom megyei elnökkel közösen, amelyet a TEÉ apró módosításokkal elfogadott. Május 27-én megtartottuk a kihelyezett Táltosképző értekezletet Kecskeméten a Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpontban.

2016. május 28-án megtartottuk az első szakmai napot a hajósi Orbánnapi Borünnepre szervezett kirándulással és egy rövid, nyílt elnökségi üléssel egybekötve. Busszal Kecskemétről indultunk és összesen 30 gyógyszerésszel összefogva egy kellemes délutánt töltöttünk Hajóson. Megnéztük az érseki kastélyt, a hajósi pincefalut és a Sziegl pincét. (2016.06.07-én írt összefoglalómat mellékelem)

Június 1-én a megyei patikanapot nyitottam meg a kecskeméti Bagoly Gyógyszertárban, ahol nyílt napot tartottak és a Bagoly Egészségházzal összefogva szűréseket végeztek az egészségükért érdeklődő betegeknek. Június 13-án az MGYT megyei elnökével, dr. Cseh Ildikóval egyeztettem alelnök úrral, dr. Zsirmon Istvánnal közösen arról, hogy a megyei MGYT szervezetének tisztújításával kapcsolatban hogyan tudunk technikai segítséget nyújtani.

Június 14-én megtartottuk a megyei elnökségi ülésünket, ahol az aznap kapott OEP gys megkeresésről egyeztettünk forró vita keretében, mivel az 5 napos határidő betartása komoly nehézséget jelentett mind a kis, mind a nagy forgalmú gyógyszertáraknak a kigyűjtésre. E mellett az országos eseményeket egyeztettük, és a májusi szakmai nap pozitív tapasztalatain felbátorodva egy őszi szakmai nap szervezését fontoltuk meg.

Június 17 és 27-én folytattuk a kamarai környezetelemzés bemutatását Budapesten, dr. Torma Ádám és dr. Nagy Vilmos kollégákkal.

Július 4-én a központi szervezettől áthelyezett etikai ügyet tárgyalt az Etikai Bizottságunk ügyvédi szakértői segítséggel, amiről a végzést a megyei hivatalunk megküldte az országos szervezet részére. Július 5-én a megyei hivatalban az elektronikus Hivatali Kapu és Perkapu technikai aktiválását és a e-Személyi kártyalehúzót telepítettük. Július 7-én Területi Elnökök Értekezletén vettem részt. Július 8-án mini Táltosképző ülésen voltam Budapesten. A nyári szabadságolási időszakra való tekintettel a hivatal nyitva tartását kedd és pénteki ügyfélfogadási napokra szűkítettük (07.01-08.15 között) és a hivatalvezetőnek a szabadságot kiadtam (08.01.-08.15.)  Július 22-én az OBDK-val egyeztettünk a BELLA program és az akkreditáció költségeinek tervezett mértékéről, a kamara részéről dr. Horváth-Sziklai Attilával, GYGSZB-től prof. dr. Soós Gyöngyvérrel vettünk részt az egyeztetésen. Júliusi elnökségi ülést ez elnökség javaslatára az augusztusi üléssel összevontan augusztusban tartottuk meg.

A szabadságolás után, augusztus 16-án tartottuk meg az elnökségi ülést, ahol a Megyei Közgyűlés felkérésére „Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért” díjra előterjesztettük dr. Csapi Géza gyógyszerészt, aki később ezt meg is kapta, jó hírét erősítve ezzel is a megyei gyógyszerészetnek. Folytattuk a tiszakürti arborétumi szakmai út szervezését és a megyei gyógyszerészek elismeréseként korábban rendszeresen kiadott: Nagy Ágoston Életműdíj „újjáélesztését” vettük fontolóra. Elkezdtük az őszi küldöttgyűlés előkészítését és mérlegelni (ajánlatot kérve) annak lehetőségét, hogy Kecskemét helyett a földrajzilag jobban elérhető Kiskunhalason tartsuk meg.

Szeptember 1-én a Kamara Pályázatfigyelő Munkabizottságának alakuló ülésén vettem részt. Szeptember 2-án Táltosképző értekezletet tartottunk, aminek témája, hogy októberben a Pest megyei kamarai szervezet rendez szüreti mulatságot, amelynek előestéjére egy „Táltos találkozót” hívjunk össze, illetve Integrációs Bizottság üljön össze és hozzuk össze a megyei területi koordinátorokat a Táltosképző résztvevőivel.  Szeptember 7-én megtartottuk az elnökségi ülést és előterjesztéseket tettünk a novemberi Köztestületi Napokon díjazásra kerülőkre. Szeptember 8-án Területi Elnökök Értekezletén vettem részt. Szeptember 15-én dr. Hankó Zoltánnal egyeztettem a Táltosképző vezetésének átszervezésének a lehetőségéről. Szeptember 23-án, pénteken délután a kecskeméti Hunyadi Gyógyszertár ünnepségén vettem részt, ahol az önkormányzattal összefogva a gyógyszertár nyílászárói kerültek felújításra.

Szeptember 24-én az megyei MGYT-vel összefogva és a Gyógyszerészek Világnapjával is összekapcsolva, 32 gyógyszerésszel és családjaikkal a tiszakürti arborétumban töltöttünk egy kellemes napot. Szakmai beszámolót tartottam az országos eseményekről és a tulajdonosi program befejezésének fontosságáról. A megyei MGYT elnöke, dr. Cseh Ildikó az MGYT elmúlt időszakának eseményeit és az ellenőrzési tapasztalatokat foglalta össze. Említést tett a Gyógyszerészek Világnapjáról, amely lehetőséget nyújt a gyógyszerészeknek a betegeik felé történő nyitottságukat megmutatni. (összefoglalónkat dr. Zsirmon István alelnök 2016.09.27-én készítette, jelenleg a honlapon még elérhető, beszámolóm mellékleteként újból küldöm). Szeptember 24-én este a HuPSA 25 éves alakulásának ünneplésén vettem részt dr. Csapi Bence országos titkárral.

Szeptember 27-én az Integrációs Munkabizottság egyik vezetőjeként megtartottuk az első közös találkozót a megyei koordinátorokkal és a „táltosokkal”. Bács-Kiskun megyét dr. Komáry Gábor megyei koordinátor képviselte. Szeptember 28-án a Kamara országos elnökségi ülésén vettem részt.

Október 5-én a Kamara budapesti szervezete által szervezett, a tulajdonosi programhoz kapcsolódó Budapest Bank rendezvényen vettem részt.

Október 12-én megyei elnökségi ülést tartottunk, ahol összefoglaltuk az elmúlt időszak eseményeit és rögzítettük az őszi küldöttgyűlés kiskunhalasi programját. Október 17-én az OBDK-val egyeztettünk Budapesten a szakmai irányelvek kihirdetésével kapcsolatos feladatokról. Október 21-22-én a Kamara Pest megyei szüreti mulatságának előestéjén megtartottuk a „Táltos találkozót” és a nyáron szűkebb körben egyeztetett kamarai környezetelemzést a fiatalok szempontjait figyelembe véve újra átbeszéltük. Október 25-én a Területi Elnökök Értekezletén nem vettem részt. Október 26-án a szakmai irányelvekkel kapcsolatosan lefolytatott 10.17-i értekezlet értékelésén vettem részt, ahol a Kamara érintett feladatait vitattuk, dr. Télessy István ESZK GYGY tagozat elnökkel, prof. dr. Soós Gyöngyvérrel, , a BELLA projekt gyógyszerész szakmai vezetőjével és a Kamara részéről dr. Hankó Zoltán elnökkel és dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezetővel. Október 27-ére az országos elnökségi ülésre a korábban kidolgozott kamarai környezetelemzést elküldtem, amelyet dr. Gutay Tibor, az Integrációs Munkabizottság elnöke segítségével terjesztettem az elnökség felé.

2016. november 5-én tartottuk az MGYK BKKM őszi küldöttgyűlését (küldöttek 25/44; össz.: 39) a kiskunhalasi Csipkeházban. Tételesen beszámoltam az elmúlt időszak országos ügyeiről és a megyei aktivitásokról, érintve a megyében tulajdonosi szerkezet átalakításában érintett gyógyszertárak helyzetét, amely akkor már csak 8/147 volt. Érintettem a Területi Elnökök Értekezletének állásfoglalását és a biztonságos értend-kiegészítőkkel kapcsolatos önkéntes regisztrációt, a Kiváló Gyógyszerészi Gondozásért Díj lehetőségét és a Köztestületi Napokon való részvétel fontosságát. Meghívott vendégünk a HC Pointertől, Torzsa Tibor az e-recept aktuális információiról tartott tájékoztatót a hallgatóságnak (mellékelem az elnöki beszámoló prezentációt).

November 2-án és 8-án az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése miatti iratfeltöltések kapcsán egyeztettünk az elnökségen belül a szükséges tennivalókról. November 15-én a Kamara Kompetencia Munkabizottság ülésén vettem részt. November 18-19-én, a Köztestületi Napokon vettem részt, mint megyei elnök beszámoltam Bács-Kiskun megyét érintő eseményekről, illetve mint az Integrációs Munkabizottság vezetőségének tagja segítettem az ifjúsági fórum moderálását.

November 23-án megtartottuk a megyei elnökségi ülést, amelyen a már a 2017-es esemény naptár összeállítását kezdtük meg, és döntést hoztunk, hogy a decemberi ülést Kecelen tartjuk évzáró borvacsorával összekötve, dr. Csapi Bence kollégánk szervezésében. Megvitattuk a Köztestületi Napok tanulságait és a hivatalt érintő ügyek között az ÁSZ ellenőrzés előttünk álló tennivalóit (2013-2015 közötti időszakra vonatkozóan szabályzatokat, meghívókat, jegyzőkönyveket, összesen kb. 150 dokumentum feltöltését írták elő). November 29-ét az ÁSZ helyszíni ellenőrzése kapcsán az alelnökökkel együtt a kecskeméti hivatalban töltöttem. Megállapításra került, hogy a könyvelésünkben pontatlanságokat vélnek felfedezni, ezért az ellenőr jelezte, hogy fontoljuk meg egy új könyvelővel való könyveltetés lehetőségét.

December 13-áig feltöltöttük (kb. 100 db. szerződés és számla) az ÁSZ ellenőrzéshez kapcsolódóan a helyszíni ellenőrzéskor még bekért iratokat.

December 16-án, Kecelen zárta az elnökség az évet. Kecel város önkormányzati hivatalában Haszilló Ferenc polgármester köszöntötte az elnökséget. A napirendek előtt dr. Hankó Zoltán országos elnök fejtette ki véleményét a  2017. év januárjában bekövetkező mérföldkőről, amely a Magyarországon, de talán Európában egyedülálló módon ad lehetőséget a gyógyszerészetnek, hogy megmutassa az itt élőknek: A magyar gyógyszerészek szeretnének élni a lehetőséggel, hogy kezükbe véve a gyógyszertárukat, tudnak és akarnak nagy hozzáadott értékű, biztonságos gyógyszerellátást családi vállalkozási formában folytatni. A napirendben az elnök a Vándorgyűlés megszervezéséről. Az éppen aktuális használt gyógyszeres fecskendőkről dr. Király László elnökségi tag tartott összefoglalót. Dr. Hankó az ÁSZ vizsgálatról kérdezett a hatósági ügyek tárgyalása kapcsán, amelyre válaszul Hódi Klaudia hivatalvezető jelezte, hogy a megyénk határidőben teljesítette az ellenőrök kéréseit. Az elnökségi ülés után a Keceli Boresten, a Bock Borászat boraival ízesített vacsorával zártuk az évet. December 19. – Január 5-ig, a karácsony ideje alatt a hivatalt zárva tartottuk, a bennmaradt szabadságokat kiadtam.

Kunszentmiklós, 2017. május 8.

Dr. Fang Simon
elnök, MGYK Bács-Kiskun Megyei Szervezet     

 

 

Mellékletek:

  1. MGYK BKKM Tavaszi Küldöttgyűlés elnöki prezentáció (.pptx)
  2. Beszámoló Szakmai Napról a hajósi Orbánnapi Borünnepen
  3. Beszámoló az MGYT-vel közösen szervezett Tiszakürti Arborétumi szakmai napról
  4. MGYK BKKM Őszi Küldöttgyűlés elnöki prezentáció (.pptx)
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél