Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. január 16.
Ülésezett a területi elnökök értekezlete

A területi elnökök értekezlete január 12-én a kamara hivatalában tartotta soron következő ülését dr. Brezanóczy Ferenc elnökletével. Az ülésen a területi elnökök határozatképes létszámban vettek részt.

Az ülés elején dr. Hankó Zoltán elnök beszámolt a november 24-i alakuló ülés óta történt fontosabb eseményekről. Kiemelte, hogy a köztestületi napokon aláírt együttműködési megállapodásnak megfelelően az OGYÉI a gyógyszertárak létesítésére és működtetésére vonatkozó hatósági határozatokat már rendszeresen megküldi a kamarának. Ezekről az elnökség és a területi elnökök ezentúl rendszeresen tájékoztatást kapnak, az etikai vonatkozású ügyek pedig az etikai bizottságokhoz kerülnek. Elindult a tiszti gyógyszerészekkel közös megbeszélésen felvetődött problémák feldolgozása, így pl. a kábítószerek rendelésével, tárolásával, expediálásával, vénykezelésével és adminisztrációjával kapcsolatos kérdésekben hamarosan elnökségi tájékoztató készül. Hasonlóan elindult a vásárlók könyve felülvizsgálata és megoldást keresnek a reagensek beszerzésével, lejáratával és megsemmisítésével kapcsolatos problémákra is. Az ügyeleti szabályozásról államtitkársági kezdeményezésre volt egyeztetés a MOSZ-szal és a HGYSZ-szel; a közösen elfogadott és államtitkárságra megküldött javaslat mellett a két szervezet önálló beadványt is készített. A törvényi szintű szabályozás elindult, a rendeleti szintű szabályozás államtitkársági előkészítés alatt áll. A szociális otthonok gyógyszerellátásával kapcsolatban a Főigazgatóság kérésére elkészült és a Főigazgatóságon van a kamara együttműködésre vonatkozó konkrét javaslata. A gyakorlati gyógyszerészképzésre vonatkozó kamarai javaslatot a kamara az MGYT-nek átadta, a négy egyetemmel az egyeztetés várhatóan februárban elkezdődik. A tavaly őszi salátatörvény hatályba lépett, a tájékoztató a honlapon olvasható. A honlapon elérhető a 2016-os bértáblázatról, a 2016-os adószabályokról, a kisforgalmú gyógyszertáraknak kamatmentes és működési célú támogatás változásáról szóló tájékoztató. Az elnök kérte, hogy ezekről a megyei elnökök is tájékoztassák a tagságot, és különösen a kispatikai támogatások ügyében legyenek aktívak, hogy mindenki hozzájuthasson ezekhez, aki erre jogosult.

A területi elnökök értekezlete dr. Brezanóczy Ferenc előterjesztésében foglalkozott az alapszabály aktualizálásával és a választási szabályzat szükséges korrekciójával. Különösen ez utóbbira vonatkozóan született sok olyan javaslat, amelyet az értekezlet az elnökségnek átad, kérve ezek kodifikációs előkészítését a soron következő küldöttközgyűlésre. Így pl. javasolják, hogy a választói listára való felkerülésnek a feltétele csupán a jelölés és a jelölés elfogadása legyen, és töröljék a jelöltlistán lévők 10%-os küszöbtámogatásának kötelezettségét. Úgyszintén javasolják, hogy az esetleges érvénytelenséget és eredménytelenséget az egységes gyakorlat érdekében a választási bizottság elnöke mondja ki, továbbá a területi választási bizottságok tagjai küldöttként is megválaszthatók legyenek. Felvetődött a nagyobb megyék esetében a részközgyűlések rendszerének kialakítása is.

Támogatja továbbá az új 12 pont szövegezését, a módosítására javaslatot nem tesz. Az értekezlet egyetért azzal, hogy az elnökség mellett létrehozandó munkabizottságokban a területi szervezetek delegáltjai is részt vegyenek. Erre vonatkozó javaslatait írásban küldi meg az elnökségnek. A gyógyszertárak gyógyszerészi tulajdonlásával kapcsolatos aktuális feladatok megbeszélése során az elnökök a határidőre történő eredményes programzárást és a jogszabályoknak való megfelelést elsődlegesnek tekintik. Az országos elnök tájékoztatta az értekezletet, hogy a patikaalap képletmódosításáról ismét tárgyalást kezdeményezett, két kereskedelmi bankkal pedig a magánszemélyként történő hitelfelvétel lehetőségeiről elvi egyezség van. A kamara jogászai készen állnak a segítségnyújtásra.

A területi elnökök értekezlete javasolja, hogy az ez évi első küldöttközgyűlésre április első hétvégén kerüljön sor, lehetőleg a vándorgyűléssel összehangoltan. Az értekezlet jóváhagyta, hogy az alapszabály szerint összeférhetetlenségi nyilatkozat (eskü) letételére kötelezett területi szervezeti vezetők aláírt nyilatkozatának eredeti példányait április 1-ig minden területi szervezet juttassa el a Hivatalba. Az elnökök értekezlete döntött a 2016-ra tervezett ülésrendjéről is; eszerint legalább kéthavonta tervezik a megbeszéléseket.

mgyk.hu 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél