Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. január 22.
Beszámoló az MGYK január 21-i elnökségi üléséről

A MGYK elnöksége 2016. január 21-én tartotta soron következő ülését a kamara székházában, Budapesten. Az ülést dr. Hankó Zoltán elnök vezette, az elnökségi tagok végig határozatképes számban voltak jelen.

 

A napirend elfogadása után először az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló elnöki beszámoló hangzott el. Az elnök bejelentette, hogy az államilag finanszírozott gyógyszerész-képzőhelyekre való 385 pontos felvételi ponthatár azonos azzal, amelyről a Felsőoktatásért Felelős Államtitkársággal az előző felvételi ciklusban megállapodtak.Beszámoló az MGYK január 21-i elnökségi üléséről Ezzel együtt az MGYT-vel és a négy képzőhely vezetőivel február elején egyeztetésre kerül sor, ahol áttekintik, hogy ez a pontszám az egyes képzőhelyek szempontjából milyen kihívásokat jelenthet. Ekkor kezdődhetnek egyeztetések az államvizsga előtti gyakorlat tematikáját és a képzőhelyek akkreditációját illetően a kamara felvetéseiről. Az elnök tájékoztatott a Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetsége elnökével, dr. Szigeti Tamással történt megbeszélésről is, amelyen téma volt a NAV online kapcsolatra alkalmas pénztárgépek engedélyének garanciális meghosszabbításával kapcsolatos közös feladatok összegzése, az OEP új gyógyszertári elszámoló rendszerének bevezetésével kapcsolatos problémák kezelése, valamint az egyedi dobozazonosítókkal kapcsolatos egyeztetéseken képviselt kamarai álláspont kialakítása. Az elnök tárgyalt a Hungaropharma vezérigazgatójával is az Alma gyógyszertárak privatizációjával kapcsolatosan nyitott kérdésekről. Ebbe kapcsolódtak be az UniCredit Bank képviselői, akik a gyógyszerészi üzletrészek vásárlásához felhasználható hitelkonstrukciót ismertették, amely segítheti a személyi jogos gyógyszerészek kedvezményes hitelfelvételét.

„Több meggondolatlan személyi jog átruházási kérelem érkezik az OGYÉI-be, aminek menet közben a visszavonását kérik.” – idézte dr. Hankó az országos tiszti főgyógyszerész szavait, aki az egyik egyeztetésükön kérte, hogy a gyógyszerészek alaposabban gondolják át a terveiket, mielőtt kezdeményezik a hatósági eljárást. Megtudtuk továbbá, hogy a kamara és az OGYÉI között született együttműködési szerződés értelmében a hatóság január elejétől elektronikusan megküldi a gyógyszertárak létesítésével és működtetésével kapcsolatos határozatokat. Ezekről az elnökség és a területi elnökök értekezletén rendszeresen tájékoztatást fognak adni.Beszámoló az MGYK január 21-i elnökségi üléséről A beszámolóban az elnök tájékoztatott a területi elnökök értekezletének január 12-i üléséről, amelynek témái között dominánsan az alapszabály és a választási szabályzat módosítása, az új 12 pont, az új bizottsági rendszer, a tulajdonosi program és a tagdíjhátralék megvitatása szerepelt. Az elnök külön kiemelte a születendő regionális szerveződés célszerűségét. Az ez évi vándorgyűlés házigazdája a Pest Megyei Szervezet lesz. „A Táltosképző január 14-i találkozóján közvetlen hangulat volt, az előadó gyakran megszakította mondandóját, hogy válaszoljon az időközben felmerült kérdésekre” – tájékoztatott az elnök a fiatal gyógyszerészeket a közéleti szerepvállalásra felkészítő rendezvénysorozat következő összejöveteléről, amit ezúttal nem a kamarában, hanem az Egis Gyógyszergyár látogatóközpontjában tartottak, az előadó pedig dr. Hodász István, a gyár vezérigazgatója volt. Az Erkel Színház Turandot című előadása is említésre került, amelyre a kamarai tagok kedvezménnyel vásárolhattak jegyet. Az elnök szerint sokan éltek is ezzel a lehetőséggel. Ez után a kamarai elnök a dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár és a két helyettes államtitkár vezetésével lezajlott ágazati kollektív szerződést előkészítő tárgyalásról számolt be, amelyre az EDDSZ által kezdeményezett sztrájktárgyalás keretei között került sor.

A tájékoztatóban szóba került, hogy a pécsi egyetemen karrá alakult a korábbi Gyógyszerésztudományi Szak, és megnövekedett feladatai miatt lemondott a kamara Oktatási Állandó Bizottság elnöki feladatairól prof. dr. Perjési Pál. Az új Kommunikációs bizottság megalakulását előkészítő összejövetelekről is beszámolt az elnök, amelynek feladata lesz a kamara külső és belső kommunikációjának áttekintése. Az elnök felhívta a figyelmet a tavaly decemberben elfogadott egészségügyi salátatörvényről a honlapon megjelent tájékoztatójára, ahogy szintén a honlapon olvasható a 2016-os adószabályok rövid és világos értelmezése, amelyet a Könyvelő Fóruma munkatársai készítettek el. Figyelmeztetett továbbá arra, hogy célszerű lenne, ha a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú kamatmentes támogatásával minél több gyógyszertár élne.

Beszámoló az MGYK január 21-i elnökségi ülésérőlA beszámolót követően dr. Ács Zoltán és Fittler András – mivel nem voltak jelen a tisztújító küldöttközgyűlésen, amikor az országos tisztségviselők letették az esküt –, az elnökség előtt mondták el az „összeférhetetlenségi” nyilatkozatot.

Ez után a döntéshozatalt igénylő napirendi pontok következtek. Elsőként az alapszabály, a választási szabályzat és az etikai kódex módosítására vonatkozó javaslatokat tárgyalták meg, amelyek kodifikálására az elnökség az elnökön keresztül felkérte a kamara jogászait. Majd az elnökségi ügyrend módosítására tett javaslatot tárgyalta meg az elnökség és felkérte dr. Hankó Zoltán elnököt a vitában elhangzottak átvezetését követően a soron következő elnökségi ülésre a módosítás előterjesztésére.

A következő napirendi pont a kamarai bizottsági struktúra módosítása volt. A részvevők meghallgatták dr. Hankó tájékoztatását a kamara tervezett új munkabizottsági struktúrájának kialakításáról. Az elnökség az alapszabály és az etikai kódex módosítását, valamint az új bizottsági struktúrát a vándorgyűlésen és az ehhez illeszkedő küldöttközgyűlésen szeretné véglegesíteni. Döntés született a Vándorgyűlés rendezéséről és témáiról. Az elnökség meghallgatta dr. Torma Ádám felügyelő bizottsági elnök tájékoztatóját a kamara elmúlt években folytatott gazdálkodásának főbb irányairól és javaslatait a szükséges korrekciókra. Az elnökség jóváhagyta a 2016-os részletes költségvetést, beszámolót hallgatott meg a legutóbbi köztestületi napok elszámolásáról és TDK konferencia támogatásáról is döntött.  

mgyk.hu

Fotó: dr. Nagy Vilmos

Beszámoló az MGYK január 21-i elnökségi ülésérőlBeszámoló az MGYK január 21-i elnökségi üléséről

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél