Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. március 21.
Gördülő egészségügy, 1000 helyszín 4 millió vizsgálat – diamondagency.hu

„Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020” keretében idén is folytatódik a komplex szűrés céljából indított országjárás. Az elmúlt hat évben több mint 1000 helyszínen, 4 milliónál is több vizsgálatot végeztek a speciális szűrőállomáson megjelent több mint 300 000 embernél. A kezdeményezés  célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése.

Gördülő egészségügy, 1000 helyszín 4 millió vizsgálat – diamondagency.huMárciustól újból lendületet vesz az egész országot átfogó szűrőprogram. A legújabb technikával felszerelt speciális kamion 2020-ig  járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. A komplex állapotfelmérés keretében végzett 35 féle vizsgálat egyénre szabott, ingyenes és mindössze fél órát  vesz igénybe.

Hazánk, lakosságának általános egészségi állapotát tekintve, világviszonylatban  is „előkelő” helyet foglal el. A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az Európai Uniós átlagtól.  Az összes halálozás több mint 50 százalékáért a szív- és érrendszeri, 27 százalékáért  pedig daganatos betegségek a felelősek. Legalább három millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 40 %-a túlsúlyos. Egyre többen dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, egészségtelenül táplálkoznak és mozgásszegény életmódot folytatnak.  Ugyanakkor nagyon gyakori az asztma, és az allergiás megbetegedés is.

Az emberek mind a mai napig nem sokat tesznek a betegségek megelőzése érdekében. Nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetősségekkel, holott a szűrővizsgálat életet menthet. Éppen ezért a program szervezői szeretnék, hogy a jövőben  minél többen vegyenek részt a vizsgálatokon,  tegyék meg az első lépést egészségük érdekében - mondta dr. Kiss István a program Szakmai Bizottságának elnöke. Nagyon fontos, hogy a lakosság  szembesüljön az  egészségi állapotával, és ha kell, változtasson életmódján, hiszen köztudott, hogy számos rizikótényező (dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. A szűrővizsgálatokkal és az életmódtanácsokkal  számos súlyos betegség  megelőzhető, ugyanakkor a  már meglévő és az idejében felismert  betegség nagy része pedig gyógyítható. A program nagyon fontos eleme, hogy a kiszűrt  egyéneket  a háziorvoshoz, szükség esetén a szakellátás felé irányítsuk -  tette hozzá a professzor.

A szűrőprogram elmúlt hat évének statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Kijelenthetjük, hogy van hova fejlődni Magyarországon a megelőzés tekintetében. Erre az egyik legjobb lehetőség a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja”, amelynek  célja évek óta változatlan. Továbbra is lehetőséget kíván biztosítani a lakosságnak  kortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül- hangsúlyozta  Dankovics Gergely programigazgató, aki  szerint nagyon fontos, hogy az emberek minél hamarabb szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon. A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy igenis szükség van az ilyen kezdeményezésekre. Manapság egyre  többen érzik, hogy oda kell figyelniük önmaguk és családjuk egészségére és szívesen élnek a szűrővizsgálatok adta lehetőségekkel. „Az elmúlt években átléptük a bűvös határt, több mint 1000 helyszínen járt a program és több mint 300 000 embert vett górcső alá.” Akik részt vesznek a szűréseken, kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal – tette hozzá a programigazgatója.

Minden évben, így idén is elkészült a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből felállított  statisztikai elemzés, amely megmutatja, hogy hogyan alakul a lakosság egészségügyi állapota.

A szűrésen részvevők átlagéletkora a nőknél 40 év, még a férfiaknál 39 év volt. A felmérések szerint a nők 68, míg a férfiak 55 százaléka jár rendszeres szűrővizsgálatra. Ugyanakkor az is kiderült, hogy  a megkérdezettek mintegy 13-35 százaléka még sosem vette igénybe a  laboratóriumi, vagy a szakorvosi szolgáltatást.

A daganatos megbetegedések a lakosság  43%-át, az anyagcsere betegségek pedig 39%-át  érintik. Elgondolkodtató a középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikó tesztjének  eredménye, hiszen mintegy 20 százalékuknál mutatott jelentős kockázatot.

A  szívinfarktus és a szélütés egyik legfontosabb rizikófaktora a hypertonia, a nők  22.46 %-a , illetőleg a férfiak 22.7 %-a tudott arról, hogy magas vérnyomás betegségben szenved, ugyanakkor 5,9%, illetve 5% volt az ismert cukorbetegek aránya. Hasonlóan alacsony gyakorisággal fordult elő az ismert szív- és vesebetegség, azonban 20% feletti arányban volt jelen az asthma-allergia és a szembetegség.

A szűréseken részt vevőknél az egyik legdrámaiabb képet a családi anamnézis adatai mutatták. A szívinfarktus 25–28%-ban, a hypertoniabetegség 60–70%-ban, a stroke 17–24%-ban, a daganatos megbetegedések 43–54%-ban és az anyagcsere- betegségek 39–48%-ban fordultak elő a szülőknél, nagyszülőknél.

A normális értéknél nagyobb vércukorszint nőkben 5.4%-ban, férfiakban 5.7%-ban volt kimutatható. A kóros mérték húgysav esetében 10.7%, illetve 16.2%, koleszterin vonatkozásában pedig 28.4% és 35.5% volt a nők, illetve a férfiak esetében. Kóros vérnyomás a nők  21.9%-ában, a férfiaknál pedig  33.3%-ban fordult elő.

A rizikó felmérési kérdőív kitöltése során az is kiderült, hogy a szűrésen résztvevők valamivel több, mint 20%-a dohányzik. Ez azt jelenti, hogy közel minden ötödik  ember fújja nap, mint nap a füstöt, holott köztudott, hogy aki hódol ennek a káros szenvedélynek sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy stroke-t kapjon, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. A válaszok alapján kiderült az is, hogy a megkérdezettek 80 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

A másik nagyon fontos rizikófaktor a mozgásszegény életmód. A vizsgálatok során kiderült, hogy egyre többen érzik fontosnak a  rendszeres testmozgást, a férfiak közel 60, a nők mintegy 50 százaléka iktatja be a sporttevékenységet napi szinten életébe.

Minden ember számára elengedhetetlen a   gyümölcs- és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag sószegény táplálkozás. Ezek fogyasztása növekszik, de még nem kellő mértékben.

A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62 százalékánál, az utóbbi a résztvevők 45 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél.

A komplex állapotfelmérés mellett mintegy 314 326 látogató életmód tanácsadáson vehetett részt, emellett  szakemberektől kaphattak segítséget azok, akik szerettek volna  leszokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik. Továbbá  megismerhették  az újraélesztés technikáját is. Látványos anatómiai bemutató segítségével megismerhetik az emberi test működését, felépítését. A kiállított életmód pontoknál további információkat kaphatnak a látogatók a terápiás lehetőségekről, az egészséges életmódról. Minden évben elkészül a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből nyert statisztikai elemzés, melynek eredményeit a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is felhasználhatja egy megalapozottabb egészségügyi politika kialakításának érdekében.

A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020”, 2016-ban is közel 200 helyszínen áll a lakosság rendelkezésére, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, és a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

További információ:


Fadgyas Zsuzsa

Tel.: 06 20 933 9619

Email: zsuzsa.fadgyas@diamondagency.hu

www.diamondagency.hu

 

Barati Bianka

Tel.: 06 20 333 9222

Email: bianka.barati@diamondagency.hu

www.diamondagency.hu

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél