Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 06. 21.
Nagy Anikó: A magyar egészségügy nemzetközileg is elfogadott, jó ellátást nyújt - tv2.hu
2018. 06. 21.
Siralmas adatok a magyarok egészségéről - napi.hu
2018. 06. 20.
Orvosság a gondnok - Nógrád Megyei Hírlap
2018. 06. 20.
Letették az esküt és átvették kinevezésüket az EMMI új helyettes államtitkárai - kormany.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Meghívás együttműködésre - Elkezdődött a Vándorgyűlés
2016. április 3.
Nyomtatható változat

Mint ismeretes, az idei Vándorgyűlést az országos elnökség a Pest Megyei Szervezettel közösen szervezte. Az összejövetel nyitó rendezvényén, március 31-én, csütörtökön délután az országos és a megyei elnökség tagjai megbeszélést tartottak Pest megye politikai, egészségpolitikai és hatósági vezetőivel a kamara Dózsa György úti székházában, amelynek fő célja a kapcsolatfelvétel, illetve a közös feladatok áttekintése volt.

Az összejövetel dr. Brezanóczy Ferenc, a Pest Megyei Szervezet és a Megyei Elnökök Állandó Értekezletének elnöke – aki egyben a moderátor szerepét is betöltötte – üdvözlő szavaival vette kezdetét. Köszöntötte a jelenlévő meghívott vendégeket:

  • Dr. Szép Tibort, a Pest Megyei Önkormányzata Hivatalának főjegyzőjét, aki a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét (MÖOSZ) is képviselte,
  • Dr. Vass Csaba megyei tisztifőorvost,
  • Vargáné dr. Szabó Klárát, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Gyógyszerellenőrzési Osztályának vezetőjét és helyettesét, Dr. Kovács Zoltán főgyógyszerészt,
  • Dr. Horváth-Hutás Tamás országos tiszti főgyógyszerészt és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Közép-Magyarországi Régiójának tisztigyógyszerészét, Dr. Apróné dr. Ormos Nórát,
  • a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei alelnökét, Dr. Csernus Zoltánt,
  • a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) megyei szervezetének elnökét, Bogátiné Sárközi Gizellát, valamint
  • az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) betegjogi képviselőjét, Köleszné Hanák Gabriellát.

Meghívás együttműködésre - Elkezdődött a VándorgyűlésMiután köszöntötte a házigazdákat, az MGYK országos és Pest megyei Szervezetének tagjait is, bevezetőjében elmondta, hogy Pest megye egészségügyi helyzetének áttekintése mellett az összejövetel célja a kapcsolatfelvétel és a közös feladatok kijelölése. Majd a vándorgyűlések történetének ismertetésével folytatta, kiemelve két fontosabb rendezvényt, a 2010-ben, illetve a 2014-ben tartottakat. Ezt követően Pest megye gyógyszerellátása című előadásában bemutatta a megye gyógyszertárait, elhelyezkedésüket, kitért arra is, hogy hol nem találhatók patikák, de a kis patikák támogatásáról is szót ejtett – hangsúlyozva a megye speciális helyzetét.

Az ismertetés után dr. Hankó Zoltán vette át a szót, aki a vándorgyűlésekkel, illetve az országos kamarával kapcsolatban osztott meg néhány gondolatot a hallgatósággal, külön hangsúlyt helyezve a kamara működésének filozófiájára: feladatuknak a szakmai érdekvédelmet és a szakmai önkormányzatiságot tekintik. Fontosnak tartják továbbá egyfajta híd szerepének a betöltését is a politika és a gyógyszerészek között: a kamarának a közpolitika szereplőivel, így a kormányzat, a hatóságok és az önkormányzatok képviselőivel együttműködésre kell törekedni. Kitért arra is, hogy a gyógyszerészeknek – mint önálló vállalkozások tulajdonosainak és irányítóinak – nemcsak jogai, de társadalmi kötelezettségei is vannak, amelyeknek folyamatosan próbálnak eleget tenni.

Meghívás együttműködésre - Elkezdődött a VándorgyűlésEzt követően a meghívott vendégek mondták el gondolataikat a felvetettekkel kapcsolatban. A sort dr. Szép Tibor nyitotta, aki megemlítette, hogy a megye egészségügyi és szociális intézményeit, illetve azok feladatait 2011-ben államosították, így ezzel kapcsolatban területfejlesztési feladataik maradtak. Minden olyan kezdeményezésre nyitottak, amelyek a gyógyszerellátás helyzetét javítják Pest megyében. Több lehetőséget is látnak az együttműködésre, például akár jogszabály módosítási kezdeményezéseket is patronálnának. A Kamara kezdeményezését várják, hogy az egészségügyi és különösen a gyógyszerellátással kapcsolatos kérdésekben a konzultációk elkezdődjenek.

„Sajátos helyzetben vagyunk ezen a rendezvényen” – vette át a szót ezt követően dr. Horváth-Hutás Tamás országos tisztifőgyógyszerész – „nálunk ugyanis nem kapcsolatépítésről van szó, hiszen szinte napi kapcsolatban áll a köztestület és a hatóság”. Majd sorolta azokat a konkrét ügyeket, amelyekben az együttműködés megnyilvánul, például a minőségellenőrzési rendszer átfogó elemzése vagy jogszabály-módosítási javaslatok. E kapcsolatot konstruktívnak és eredményesnek tartja. A regionális iroda tisztigyógyszerésze, Dr. Apróné dr. Ormos Nóra is annak a véleményének adott hangot, hogy remélhetőleg az átszervezés előtti jó kapcsolat az új, regionális rendszerben is fennmarad.

Dr. Vass Csaba volt a következő felszólaló: „A kapcsolatépítésben a legnagyobb potenciát mi képviseljük, ugyanis semmilyen kapcsolat sincs a megyei tisztiorvosok és a gyógyszerészek között” – hangzott el, így bármit is tesznek száz százalék a siker. A továbbiakban a tisztiorvosi rendszerről, illetve annak átalakításáról ejtett szót, ami következtében elszakadtak a gyógyszerészettől. Hangsúlyozta, nyitottak minden kapcsolatra, különösen a népegészségügyi programban való közös részvételt tartotta jó elképzelésnek és ebben a konkrét együttműködés lehetséges területei is szóba kerültek, valamint a tisztiorvosi hálózatban lecsapódott gyógyszerellátással kapcsolatos tapasztalatok megosztását is fontosnak tartotta.

Az OEP képviseletében dr. Szabó Klára következett ez után, aki a patikai szerződésekről adott tájékoztatást. Mint megtudtuk, indul az új szerződés-nyilvántartó rendszer, amelynek előnyeiről ejtett szót a továbbiakban. Kialakításra került egy webes felület, ahol a szükséges információkat, dokumentumokat megtalálják a gyógyszertárak, de megmaradt erre a korábbi lehetőség is. A következőkben az új elszámolási rendszerrel, illetve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kérdéskörével, az e-recepttel, a vényhamisítással folytatta, amelyek közös pontok a további együttműködés tekintetében. Dr. Kovács Zoltán az új rendszer további előnyeire hívta fel a figyelmet. Szót ejtett az ellenőrzési rendszerükről is, majd kitért a hamis vényekkel kapcsolatos kérdésekre – ezen probléma megoldására az orvosi és a gyógyszerészi kamara segítségét is kérte.


Meghívás együttműködésre - Elkezdődött a VándorgyűlésDr. Csernus Zoltán volt a következő megszólaló, aki elmondta, sajnálja, hogy a gyógyszerészekkel ellentétben a MOK-nak nem jutott eszébe, hogy összejöveteleikre az orvosokon kívül is másokat is meghívjanak. Majd reagálva a vényhamisítás kérdéskörére felajánlotta a szervezet segítségét. Ezt követően bemutatta a MOK megyei szervezetét és gyakorlati problémáikra is rávilágított, kiemelve ezek megoldásában az együttműködés fontosságát. Különösen fontos az OEP-beteg-orvos-gyógyszerész kapcsolatrendszer jogi és gyakorlati jellemzőinek közös áttekintése.

Köleszné Hanák Gabriella betegjogi képviselő pozitívnak ítélte az OBDK és az MGYK két éve megkötött együttműködési megállapodása eredményeképp létrejött kapcsolatot. Az oktatással kapcsolatban is jónak tartja az együttműködést, ahogy a különféle egészségnapokon való közös részvételt is. Ezt követően a hirdetmények kihelyezésével kapcsolatos kérdések kerültek szóba.

A MESZK megyei elnöke, Bogátiné Sárközi Gizella örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy megismerhette a jelenlévőket, amire korábban nem volt lehetősége. Ezt követően bemutatta a szervezetet, szólt a szakmai érdekérvényesítő munkájukról. Felajánlotta segítségét az együttműködés érdekében, több olyan közös pontra is fény derült, amelyek alapján segíthetik egymás munkáját. A MESZK Pest megyei szervezetének 870 gyógyszertári asszisztens és szakasszisztens tagja van. A velük való kapcsolattartás és továbbképzéseik szervezése úgyszintén közös feladatot jelenthet a két kamarának.

A rövid gondolatébresztők elhangzása után dr. Hankó összefoglalta azokat a tennivalókat, amelyek az összejövetel során merültek fel. Végezetül dr. Brezanóczy köszönetet mondott a részvevőknek, majd a közel három órás megbeszélést követően is sokan ott maradtak és kötetlen beszélgetésekre került sor. Többen elégedettségüket hangsúlyozták, hogy lehetőségük nyílt megismerkedniük a megye több politikai, egészségpolitikai és hatósági vezetőjével, akikkel közös céljuk a betegek jobb ellátása, és annak a reményüknek is hangot adtak, hogy hasonló összejövetelekre a jövőben is sort kerítenek.

mgyk.hu
Fotó: Dr. Nagy Vilmos


Meghívás együttműködésre - Elkezdődött a VándorgyűlésMeghívás együttműködésre - Elkezdődött a VándorgyűlésMeghívás együttműködésre - Elkezdődött a VándorgyűlésMeghívás együttműködésre - Elkezdődött a Vándorgyűlés

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 június
hkszcspszv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 05. 17.
Allergiás folyamatok és allergia elleni szerek
2018. 04. 24.
Allergén specifikus immunterápia
2018. 03. 06.
Az asztmáról
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 06. 21 csütörtök