Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 04. 20.
Európai Parlament: közegészségügyi veszélyt jelent az oltások számának csökkenése - magyaridok.hu
2018. 04. 20.
Felvételi 2018: ezek a legnépszerűbb orvosi és egészségtudományi képzések – eduline.hu
2018. 04. 19.
Új gyógyszeripari stratégiára lenne szükség - vg.hu
2018. 04. 19.
A BREXIT lehetőségei a magyar gyógyszerhatóság számára - OGYÉI
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Új feladatokhoz új feltételek… II. rész
2016. április 6.
Nyomtatható változat

A Vándorgyűlés egyik célja, hogy a felmérjék a kamara előtt álló feladatokat és megteremtsék a megvalósításukhoz szükséges struktúrákat, feltételeket - e gondolat jegyében zajlottak az összejövetel pénteki rendezvényei. Beszámolónk második részében folytatjuk a Vándorgyűlés programjainak ismertetését, a fiatal gyógyszerészek kamarai integrációjával és az adózási, számviteli, munkajogi, könyvelési kérdésekkel foglalkozó rendezvényekről, illetve a közgazdasági bizottság alakuló üléséről számolunk be.

 

Új feladatokhoz új feltételek…  II. részA fiatal gyógyszerészek kamarai integrációjával foglalkozó program témája a Táltosképző tagjainak koordinálásával a fiatalok területi szervezetenkénti szervezésének programindítása volt – dr. Gutay Tibor és dr. Brezanóczy Ferenc moderálásával. Az összejövetel dr. Gutay Tibor köszöntő szavaival vette kezdetét, majd megfogalmazta a célját: megpróbálják közösen kitalálni, hogyan szólítsák meg a fiatal gyógyszerészeket, milyen üzeneteket közvetítsenek feléjük, milyen úton lehetne bevonni őket a munkába.

Új feladatokhoz új feltételek…  II. részEzt követően bemutatta az immáron két éve működő Táltosképzőt, beszélt az összejöveteleikről, a meghívott előadókról, az előadások témáiról.
A kamarai munkáról is szót ejtett, hangsúlyozva, hogy ha valakinek az egzisztenciális háttere már biztosított, akkor már kötelessége is tenni valamit a közösségért, ugyanis, mint mondta: „2 + 2 = 5 – ha együtt cselekszünk, akkor nem egyszerűen csak a számtani összege keletkezik a dolgoknak”. A továbbiakban a részvevők megosztották elképzeléseiket a témával kapcsolatban, a véleménycsere során számos hasznos javaslat született. Ugyanakkor számos pozitív példa is említésre került olyan területi szervezetektől, ahol jól működik a fiatalok bevonása a közéleti szerepvállalásba.

Az összejövetelen szót kapott dr. Hankó Zoltán is, aki először a Táltosképző elnevezésével kapcsolatos gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Új feladatokhoz új feltételek…  II. részA továbbiakban reagált az elhangzottakra, majd a képviseleti demokráciával kapcsolatban fejtette ki, hogy a képviselendő közösség szempontjából nem mindegy, hogy ki, mit, hogyan, milyen felkészültséggel és milyen morális talapzaton képvisel.

A kamara alapvető célja kell legyen, hogy felkészült és a közösség ügyeit szem előtt tartó személyek legyenek a gyógyszerész-társadalom képviselői. Ez viszont az alkalmas személyek kiválasztását és a jövendő feladatokra felkészítésüket illetően felelősséget ró a közösségre és mindenkori vezetőire. Kérte, hogy a területi szervezeteknél a fiatalok integrálásának szervezeti feltételeit szeptember 1-ig biztosítsák. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvény dr. Gutay Tibor összefoglaló szavaival zárult.

 

 

A következő szekció a kamarai tagok által felvetett adózási, számviteli, munkajogi, könyvelési kérdésekkel, illetve a Könyvelők fóruma tagjainak az ezekre adott válaszaival foglalkozott. Új feladatokhoz új feltételek…  II. rész
A moderátor dr. Sohajda Attila volt, a Könyvelők fórumát Bagi Edina és dr. Elmer Nándor képviselte. Új feladatokhoz új feltételek…  II. részDr. Sohajda bevezetőjében a fórum megalakulásáról, céljáról adott tájékoztatást: segítséget nyújt az elnökségnek, továbbá a tagságtól, illetve az elnökségtől bejövő kérdésekre is válasszal szolgál.

Előadásaikban Bagi Edina és dr. Elmer Nándor először a könyvvizsgálók a gyógyszertárat működtető vállalkozások életében betöltött szerepéről beszéltek. Számos példával támasztották elő, hogy a gyógyszertárvezetők nem mindig vannak tisztában e szerep fontosságával, illetve annak bizalmi jellegével, aminek súlyos következményei lehetnek – mindkét oldal felelősségét hangsúlyozták. A továbbiakban a társasági adóról és az osztalékról szóló törvényről, majd a KATA veszélyeivel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatták a hallgatóságot. A helyi adókról szóló törvény, a behajtási költségátalány és a 2015 év zárásával kapcsolatos feladatok is ismertetésre kerültek. Felhívták a figyelmet a könyvelővel való személyes kapcsolat jelentőségére.

 

Ezzel a szekcióval párhuzamosan folyt a közgazdasági bizottság megalakulását előkészítő ülése, amelynek célja a bizottság feladatainak tisztázása volt. A moderátorok Dr. Majoros Krisztina és Dr. Lőrik Marcell voltak, akik gyógyszerész diplomájuk mellett közgazdaságival is rendelkeznek. A konzultáció bevezetőjét dr. Hankó Zoltán egy mottóval kezdte: „A problémák és a célok ismerete nélkül az eszközökről vitázni értelmetlen” – mondta, amit később ki is fejtett. Alapvető dilemmája a lakossági gyógyszerellátás rendszerének, hogy ez egy olyan modell, amiben deklaráltan nincs szükség több gyógyszertárra, sem a gyógyszertárak integrációjára (lánc felépítésére) és a gyógyszerpolitikának sem szándéka, hogy több gyógyszer fogyjon.Új feladatokhoz új feltételek…  II. rész Ez a rendszer tehát főbb elemeit illetően minőségorientált. Ugyanakkor a gazdasági környezet szereplői kivétel nélkül növekedésorientált rendszerben működnek és a gyógyszertárakat gazdasági növekedésük célpontjainak tekintik. A konfliktusok jó része erre az alapvető különbségre vezethető vissza. Ezért szükséges közgazdasági szempontból elemezni a helyzetet, és leírni a modellnek azokat a jellemzőit és követelményeit, amelyek biztosítják a rendszer hosszú távú működőképességét és stabilitását.Új feladatokhoz új feltételek…  II. rész

Ezt követően dr. Lőrik Marcell tartotta meg vitaindító előadását, amellyel alátámasztotta a kamarai elnök szavait. Szót ejtett az alakulandó munkabizottság előtt álló feladatokról, kiemelve azt, hogy új szemléletre és megközelítésre van szükség. Mint megtudtuk, ehhez a munkához közgazdász diplomával is rendelkező gyógyszerészeket várnak. Dr. Majoros Krisztina vitaindítójában hangsúlyozta, hogy a gyógyszertárakban nem a növekedés, hanem a minőségi szolgáltatás az elsődleges cél. Kiemelte, hogy „tiszta ágazat vagyunk, azaz nincs fekete jövedelmünk – ez pedig érték az országnak, a társadalomnak”. Állandó szektor vagyunk, folyamatosan biztosítjuk a lakosság gyógyszerellátását – és ezért elvárjuk a megfelelő jövedelmet. Ezt kell kommunikálni a kormányzat felé a kamarán keresztül. A továbbiakban „brainstorming” formájában próbálták összegyűjteni, feltérképezni azokat a feladatokat, kérdéseket, elképzeléseket, amelyekre majd a további munkájukat alapozhatják.

 

 

Új feladatokhoz új feltételek…  II. részAz egyes szekciók munkájának befejezése után a részvevőknek lehetőségük nyílt a kamarai szabályzatok módosítási javaslatainak áttekintésére. Dr. Hankó Zoltán, dr. Brezanóczy Ferenc és dr. Bartus György moderálásával a kamarai tagok megvitathatták a kamara alapszabályának, etikai kódexének és a felügyelőbizottságok ügyrendjének módosításával kapcsolatos, másnapi küldöttközgyűlésre előterjesztett javaslatokat. Az estébe nyúló megbeszélésen elsősorban az alapszabály, és azon belül is a tagdíjrendszer változásai voltak terítéken. A jelenlévő budapesti kamarai tagok a tagdíjak megosztásának javasolt új rendjét kifogásolták.


mgyk.hu
Fotó: Dr. Nagy Vilmos

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája (2018.03. 13.)
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 április
hkszcspszv
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 03. 06.
Az asztmáról
2018. 02. 28.
A táplálékallergia, a tejcukor emésztési zavara és a coeliakia
2018. 01. 13.
A szem allergiás megbetegedései
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 04. 20 péntek