Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. május 25.
Tájékoztató a behajtási költségátalányról

A Kamara honlapján április 23-án közzétett „Mi a helyzet a behajtási költségátalánnyal?” c. tájékoztatóhoz kapcsolódóan, az alábbiak megfontolására hívjuk fel a gyógyszertárvezető személyi jogos gyógyszerészek figyelmét.

Az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) 6:155. §-a rendelkezett a fizetési késedelem esetén alkalmazandó szabályokról a vállalkozások közötti szerződésben. Eszerint, ha a kötelezett késedelembe esik, akkor köteles a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló 2011. február 16-i 2011/7/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvet átültető, 2013. július 1-én hatályba lépett előírásoknak megfelelő 40 EUR összegű behajtási költségátalány összeget megfizetni.

2016. március 24-i hatállyal életbe lépett a behajtási költségátalányról szóló 2016. évi IX. törvény. A megrendelőnél a kötelezettség nyilvántartásba vétele már nem automatikus, de a jogosult a 40 EUR-nak megfelelő forint összegre továbbra is igényt tarthat. A behajtási költségátalányt az arra jogosult a késedelem bekövetkezésétől számított egy éves jogvesztő határidőn belül követelheti. A kötelezett a behajtási költségátalány megfizetésére nem köteles, ha az erre irányuló igény érvényesítése során a késedelmét kimenti.

A kötelezettnél a behajtási költségátalányt csak akkor kell könyvelni, ha azt a jogosult igényelte, vagy ha azt ténylegesen teljesítették.

A 2016. március 24-én életbe lépett változtatás ellenére a fizetési késedelemre és annak következményeire a jövőben is fokozottan figyelni kell. Változatlanul igaz, hogy a behajtási költségátalány érvényesítése a késedelemből eredő egyéb jogkövetkezményektől a kötelezettet nem mentesíti.

A jövőben is fontos, hogy amennyiben a kötelezett késedelembe esik, a behajtási költségátalány későbbi érvényesítését megelőzve lemondassa a jogosultat (a szállítót) a 40 EUR követeléséről. Erre a lemondó nyilatkozatra bármelyik időpontban lehetőség van.

A lemondás kezdeményezésére egy mintát csatolunk, amit a szállító részére kell elküldeni abban az esetben, ha bármely számla fizetése késedelemmel történt. A minta alsó felében lévő nyilatkozatnál a terjedő időszakot úgy kell kitölteni, hogy az minél hosszabb távon biztosítsa a költségátalányról való lemondást (tehát lehet pl. a kiküldés napja).

Budapest, 2016. május 13.

Bagi Edina
MGYK Könyvelők fóruma



Tisztelt Partnerünk!

 

Mint ismert az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) 6:155. §-a rendelkezik a fizetési késedelem esetén alkalmazandó szabályokról a vállalkozások közötti szerződésben.

Eszerint, ha a kötelezett késedelembe esik, akkor a jogosult a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló 2011. február 16-i 2011/7/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvet átültető, 2013. július 1-én hatályba lépett előírásoknak megfelelő 40 EUR összegű behajtási költségátalány összegre tarthat igényt.

Ez független a késedelembe esés egyéb jogkövetkezményeitől.

Tekintettel arra, hogy a köztünk létrejött szerződésben érvényesen nem volt kizárható a behajtási költségátalány fizetési kötelezettsége, ezért ezúton kérjük, hogy a 40 EUR követelésükről az alábbi nyilatkozat aláírásával lemondani szíveskedjenek.

Üzleti kapcsolatunkra tekintettel kérjük, hogy az alábbi nyilatkozatot visszavonhatatlanul, az itt megjelölt időszakra vonatkozóan szíveskedjenek aláírni.

 

Kelt: ………………………………

Tisztelettel:

 

…………………………………….

ügyvezető igazgató

 

___________________________________________________________________________

 

 

Nyilatkozat

 

Alulírott …………………………………mint a…...……………………………….vállalkozás képviselője lemondok a …………………………………………………………………..Kft-vel  (székhelye: …………………………………………….., adószáma: ….…………………) szemben a ………………………………-ig  terjedő időszakra vonatkozó behajtási költségátalány 2013. évi V. törvény 6:155 §-a szerinti érvényesítéséről.

 

Kelt: ……………………………..                                                                       ……………………………..

                                                                                                                aláírás

 

 

A szükséges formanyomtatványt pdf-ben itt találja.

 

 


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél