Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. május 28.
„Négy-öt patikát kell bezárni” - A Magyar Idők Illegális gyógyszerbiznisz: patikákat zárhatnak be című cikkének sajtóvisszhangja

Mint ismeretes a Magyar Idők május 14-i száma cikket közölt Illegális gyógyszerbiznisz: patikákat zárhatnak be címmel. Az alábbiakban a Kossuth Rádióban elhangzott reagálásokat, illetve dr. Pozsgay Csillával és dr. Hankó Zoltánnal készített beszélgetések összefoglalóját olvashatják.

A Magyar Idők cikkéből megtudjuk, a „gyanú szerint Magyarországról támogatott orvosságok kerültek külföldre”, és „még az idén lakat kerülhet néhány gyógyszertárra, ha bebizonyosodik, hogy közreműködtek támogatott, ezért itthon olcsón beszerezhető orvosságok külföldre juttatásában”.

A cikk hivatkozik a Gyógyszertár című lapban tavaly megjelent írásra, ami szerint „mára egyes patikák váltak a külföld irányuló gyógyszerszállítmányok fő beszerzési forrásává. Hazánkban a kormány árleszorító intézkedései miatt ugyanis egyre olcsóbbak a gyógyszerek, amelyek külföldi továbbértékesítésével tetemes haszonra tehetnek szert a zavarosban halászók… A dolog úgy működik, hogy a diplomás gyógyszerész saját célra gyakorlatilag bármilyen gyógyszert megkaphat a patikában, illetve külföldi vényre is kiadhat orvosságot. A közvetítő így egy-egy helyen kisebb, de több patikát bevonva összességében jelentősebb mennyiséget is kijuttathat az országból” – írják.

A cikkben dr. Pozsgay Csillát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatóját is kérdezték, aki hangsúlyozta: nincs arról szó, hogy patikusok tucatjai élnek orvosságok illegális továbbértékesítéséből. Ám akiről kiderül, hogy a reexporttal tudatosan sért jogszabályt, azzal szemben komolyabb szankciókat kell alkalmazni. A Magyar Idők úgy tudja, a főigazgató asszony által kilátásba helyezett patikabezárások hátterében konkrétan ezek az esetek állnak, vagyis a szóban forgó patikákban illegálisan továbbértékesítettek egyes orvosságokat.

Megszólalt dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is, aki elmondta: minden patikustól normakövető magatartást várnak el, ezért akiről minden kétséget kizáróan kiderül, hogy törvényt sértett, azt akár a kamarából is kizárhatják, ami pedig egyet jelent azzal, hogy nem dolgozhat gyógyszerészként.

A témával a Kossuth Rádió – május 14-i Déli Krónika című műsora is foglalkozott, ahol dr. Hankó Zoltán véleményére is kíváncsiak voltak. A kamarai elnök egyebek mellett arról tájékoztatott, hogy több mint ezer patikát ellenőrzött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve. Többségüknél semmilyen vagy csak kisebb szabálytalanságot találtak. Néhányuknál azonban felmerült, hogy közvetítők közreműködésével külföldre juttattak Magyarországon támogatott orvosságokat. A patikák orvosoknak és gyógyszerészeknek értékesíthetnek ugyan vényköteles szereket recept nélkül is, ám erről szigorú nyilvántartást kell vezetniük. Ha nagy mennyiségben történik meg vény nélkül vényköteles gyógyszereknek az értékesítése, akkor a hatóság joggal gyanakszik arra, hogy ilyen engedély nélküli paralel exporttevékenységhez viszik ezeket a gyógyszereket. Hazánkban a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezőknek van lehetőségük az Európai Unión belül párhuzamos exportra, de csak akkor, ha erre külön engedélyük van. Akikről bebizonyosodik, hogy illegálisan kereskedtek, azokat kizárhatják a kamarából, és nem dolgozhatnak tovább gyógyszerészként.

A kérdésre visszatértek a Déli Krónika május 18-i adásában, ahol megismételték dr. Hankó korábban elhangzott szavait, majd dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatóját kérdezték, aki hangsúlyozta: a vizsgálat pontos eredménye egy hónap múlva várható, előzetes információik szerint azonban úgy látszik, hogy illegális kereskedelem miatt, négy-öt patikát kell bezárni. Ezekben a patikákban több százmillió forintnyi orvosságot értékesítettek külföldön, akár ötven százalékkal drágábban. Ehhez valószínűleg a gyártó nagykereskedő közbenjárása is kellett. A hatóság néhány patika ellen már tavaly is indított eljárást illegális gyógyszerkereskedelem gyanúja miatt, ennek ellenére idén is adtak el orvosságokat jogszerűtlenül – tájékoztatott.

 

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél