Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. június 03.
Beszámoló a területi szervezetek elnökeinek értekezletéről

A Kamara területi szervezeteinek elnökei 2016. május 26-án tartották soron következő értekezletüket a Kamara székházában, Budapesten. Az ülést dr. Brezanóczy Ferenc elnök vezette, 19 megye képviseltette magát, végig határozatképes létszámmal.

A tíz napirendi pont elfogadása után először az előző – március 3-ai – értekezlet óta eltelt időszak eseményeiről dr. Hankó Zoltán, a kamara elnöke számolt be, amelyet az április elején rendezett vándorgyűlés és küldöttközgyűlés értékelésével kezdett, mindkettőt sikeresnek tartva. Kiemelte a Békéshelp aktív szervező munkáját és megköszönte a területi szervezeteknek a nagyarányú részvételt.

Beszámolóját az Ágazati Kollektív Szerződés tárgyalásaival folytatta, melyet a kórházi gyógyszerészek helyzetbe hozása érdekében tart fontosnak. Az e-recept bevezetésével kapcsolatos miniszimpózium (március 9.) és konferencia (április 26.) kapcsán kiemelte, hogy jó időben és jó módszerrel kezdtünk a témával foglalkozni, és a pilotban résztvevő gyógyszertárak kiválasztásában is részt kívánunk venni. A továbbiakban a jogszabályváltozásokkal kapcsolatos feladatokról beszélt, majd a tulajdonosi program és a patikaalap helyzetéről, az anomáliák felszámolása érdekében folytatott tárgyalásokról számolt be. A gyógyszertári ügyelettel kapcsolatban elmondta, hogy a rendeleti szintű szabályozás koncepciója tudomása szerint készül.

Tárgyalássorozat kezdődött az egészségpénztárak szövetségével, ahol megállapodtak, hogy közösen kezdeményezik az egészségpénztári kártyákra történő vásárlás lehetőségének a teljes termékkörre történő kiterjesztését.

Aláírásra került az étrend-kiegészítők minőségi garanciáit elősegítő együttműködési megállapodás, melynek célja a patikai forgalmazási rendszer „tisztán tartása”. Az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete kezdeményezésére az MGYK-val kötendő együttműködési megállapodás előkészítéséről, az orvos-gyógyszerész napok megújításáról is hangzott el beszámoló. A továbbiakban az erdélyi kapcsolatokról, a pályázati lehetőségekről, a kitüntetésekről, egyes gyógyszertárak visszaéléseiről, a kis patikák támogatási lehetőségeiről, a képzési kimeneti követelményekkel kapcsolatos tárgyalásokról és a parlamenti egészségügyi vitanapról adott tájékoztatást a kamara elnöke. Beszámolóját követően több hozzászólás hangzott el, melyek során az ügyelet, a tulajdonosi kérdések, a patikaalap, az e-recept és az árrés rendszer kerültek górcső alá.

Második napirendi pontként dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető a közigazgatási határozatokkal kapcsolatos tájékoztatása során felhívta a figyelmet az elektronikus kezelési kötelezettségre, melyhez a hivatal módszertani ajánlást ad.

A továbbiakban az EGIS által alapított Kiváló Gyógyszerészi Gondozási Díjról szóló beszámolót vitatták meg. Az alapítóval és az elnökséggel történt egyeztetés értelmében a díj szabályzatára a területi elnökök értekezlete tesz javaslatot és a díjazottak kiválasztása is ennek a grémiumnak lesz a feladata. Az értekezlet a szabályzatot véglegesítette.

A kamara munkabizottságainak megalakulásáról és az ehhez tartozó feladatokról dr. Hankó Zoltán adott tájékoztatót, külön kiemelve, hogy ezekben a területi szervezetek részvételét biztosították. A tulajdonosi programhoz kapcsolódó és a gyógyszertár-gazdálkodási (korábban költségracionális) munkabizottságokban valamennyi területi szervezet képviselete elnöki szinten biztosított. Külön napirendi pontként az integrációs munkabizottság megyei feladataira dr. Brezanóczy Ferenc hívta fel a figyelmet. Dr. Gutay Tibor a munkabizottság elnöke várja a területi szervezetek javaslatát a megyei integrációs koordinátor személyére.

Hatodik napirendi pontként került megvitatásra a május 6-án sajtónyilvános rendezvény keretei között aláírt étrend-kiegészítő együttműködési megállapodásból adódó feladatok megyei szintű támogatása.

A továbbiakban a XIII. Országos Patika Nap szervezésével kapcsolatos információk hangzottak el. A központi rendezvényre ebben az évben az EGIS Tudományos és Technológiai Központban kerül sor és témája a házipatikák felülvizsgálata. A kamara elnöke külön kiemelte a területi szervezetek megnyitóinak jelentőségét. Ezek minden évben egyre több lehetőséget biztosítanak a lakosság számára a gyógyszerészi munka, a hivatás elismertségének megerősítésére. A Patinás Klubkártyával kapcsolatos feladatokat a gyógyszertár-gazdálkodási munkabizottság veszi gondozásba.

Záró napirendi pontként, az egyedi felvetések során, felmerült többek között a hallgatók gyakorlati idejére vonatkozó egyetemi megállapodás, az OEP megszűnése, a gyógyszerészi vény felírás lehetősége, a szociális otthonok ellátása, a kamarai tagdíjfizetés rendszere, a gyógyszerek egyedi engedélyezésének árszabályozása és az informatikai rendszergazdákkal való kapcsolattartás.

Az értekezlet öt és fél órás megfeszített munka után jó hangulatban ért véget.

dr. Zalai Károly
főtitkár

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél