Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 10. 19.
Változik a kamarai törvény - választhatók a régi tisztségviselők - medicalonline.hu
2018. 10. 19.
Rengeteget költenek gyógyszerre az idősek - vg.hu
2018. 10. 19.
Kásler: „Az egészségügy nem üzlet” - magyarhirlap.hu
2018. 10. 17.
Horváth Ildikó az új egészségügyi államtitkár
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

E-Papír

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

A patikus is szúrhatna - Startol az influenza elleni oltás - Nógrádi Tóth Erzsébet - Figyelő
2012. november 9.
Nyomtatható változat

Egységesen támogatja a szakma, hogy a gyógyszerészek is beadhassák az influenza elleni védőoltást, a javaslat az illetékes államtitkárságon landolt. A járvány megelőzésével több tízmilliárd forintot takaríthatna meg a gazdaság.

Kapóra jöhetett a védőoltást ellenzőknek a hír, amely szerint a Swissmedic, a svájci gyógyszerhatóság elővigyázatosságból betiltotta néhány influenzaellenes oltóanyag forgalmazását. Hasonlóan cselekedtek az olasz, az osztrák és a német hatóságok is. A magyar Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan azonnal kiadta a közleményt, hogy nálunk nem kapható az említett készítmény, a tudatos ellenzők mégis ezzel igazolhatják a távolmaradásukat.

„Nagyon káros az efféle gondolkodás, aminek ráadásul nincs is valóságalapja. A tavaly beadott 1,4 millió influenza elleni oltásból ugyanis csupán 22 embernél alakult ki minimális reakció, például bőrpír, rövid ideig tartó zsibbadás, végtagfájdalom és két esetben kiütés. A hazai gyógyszerügyi hatóság szigorú ellenőrzést követően ad csak forgalmazási engedélyt, így mindenki nyugodt lehet az itthoni védőoltások miatt” – állítja Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője. Megtudtuk azt is, hogy ezen a héten kezdték tömegesen kiszállítani az egészségügyi intézményekbe és a patikákba az influenza elleni oltásokat.

A mostani szezonban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján háromkomponensű az oltóanyag. A vakcina tartalmazza a H1N1 egyik változatát, valamint két új A és B vírustörzset. A világszervezet egyébként minden évben az alapján határoz az aktuális oltóanyagról, hogy az előző szezonban melyik vírusvariánst mutatták ki a leggyakrabban. Ezeket a vírustörzseket az összes védőoltás-féleség tartalmazza. A vakcinák 1500–3400 forintba kerülnek, az árkülönbség elsősorban a kiszerelésük különbözőségéből adódik. A legdrágább mikrotűvel készült, és nem az izomba, hanem a bőr alá adható. Különbség van a hozzáadott anyagokban, ám a védettség szempontjából valamennyi azonos értékű. Újdonság, hogy az idén egy új oltóanyagnak köszönhetően a kétezer vérzékenységben szenvedő is kaphat ingyenes védőoltást. Emellett a hat hónaposnál nagyobb, de 3 éven aluli gyermekeknek is biztosítanak 5000 vakcinát. Évek óta 1,3 millió térítésmentes védőoltást ad az állam a rizikócsoportba tartozóknak. Ezeket egy korábbi, a kormánnyal kötött megállapodás alapján az Omninvest cég gyártotta le a WHO-tól kapott vírustörzs alapján. Ezekhez az oltásokhoz a 65 évnél idősebbek, a krónikus betegek, a várandósok, a nagyobb közösségekben élők és dolgozók, köztük az egészségügyiek, a pedagógusok jutnak hozzá.

Az ingyenes védőoltás bevezetésének komoly gazdasági oka is van. Nemzetközi vizsgálatok mutatták ki a járvány pénzbeli kárát. Francia, német és amerikai számítások szerint az influenzajárványok éves közvetlen és közvetett költsége 100 ezer lakosra számítva 1 és 6 millió dollár között változik. A kiadások a kórházi kezelésekből, a termelésből való kiesésből, a táppénzkifizetésekből és a bekövetkezett halálesetekből tevődnek össze.

A járvány közvetlen és közvetett gazdasági hatását egy széles körű felmérés az Egyesült Államokban 11 milliárd dollárra becsülte, ennek 20 százaléka a betegség és szövődményei kezelésének költsége, 80 százaléka pedig olyan közvetett kiadás, mint például a munkából való kiesés és a hatékonyság romlása. Az influenza Magyarországon is több tízmilliárdos gazdasági veszteséget okozhat egyetlen év alatt.

Ugyanakkor egyetlen dolgozó betegszabadságának költsége 100 alkalmazott oltását fedezhetné.

Úgy tűnik azonban, hogy a magyarok nem védőoltáspártiak, talán a foglalkoztatók sem kapacitálják erre a dolgozóikat. Az elmúlt szezonban a felnőttek 14 százaléka oltatta csak be magát – derült ki a Nielsen piackutató reprezentatív közvélemény-kutatásából. Ez az arány Nagy-Britanniában csaknem a duplája, míg a spanyoloknál például 25 százalék. Egy a Sanofi Pasteur megbízásából végzett kutatásból az is kiderült, hogy védőoltást legtöbben a fővárosban és az ország középső régiójában kértek. Az oltást az esetek 46 százalékában a háziorvosok tanácsára kérték a páciensek.

„Már akik eljutottak hozzánk” – mondja Tamás Ferenc pilisvörösvári háziorvos, aki a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén szervezi a doktorok továbbképző tanfolyamait. Ez utóbbi feladatát nem véletlenül hangsúlyozza, szívesen venné ugyanis, ha a gyógyszerész kollégáinak is szervezhetne továbbképző tanfolyamokat.

„Egyszerűbb lenne az aktív munkavállalóknak, ha a gyógyszertárakban is hozzájuthatnának az influenza elleni védőoltásokhoz, de nőne a patikák presztízse is.

Az egészségügyi ismeretekkel rendelkező gyógyszerészek pár órás továbbképzésen elsajátíthatnák a szükséges ismereteket, és például öt évre licencet kaphatnának e feladat végzésére.” Hogy nem okozna-e feszültséget ez a háziorvosok és a patikusok között? „Szó sincs róla, inkább könnyebbség lenne nekünk, ha az influenzás időszakban kevesebben keresnék föl a túlzsúfolt rendelőket, így a szokásos néhány percnél több jutna egy-egy betegre. Úgy gondolom, hogy azok az aktív munkát végző páciensek mennének el közvetlenül a patikába, akik eddig sem jöttek hozzánk” – tette hozzá Tamás Ferenc.

A patikai védőoltás nincs ellenére a járványügyi hatóságnak sem. „A gyógyszerészek jól képzett egészségügyi dolgozók, akik tudják, mit kell megkérdezni a pácienstől, mielőtt beadnák neki a vakcinát. A védőoltás alkalmazási előírásában egyébként minden tudnivaló megtalálható, a mikrotűs vakcina reakciója pedig jóformán semmi” – állítja Ócsai Lajos.

FOGADÓKÉSZ PATIKÁK

Támogatja a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), hogy a térítéses, nem közfinanszírozott influenza elleni védőoltást a magyarországi patikákban is kérhessék az emberek a gyógyszerészektől. Ezt a javaslatukat elküldték az ágazatért felelős államtitkárságnak is, a megvalósításhoz ugyanis jogszabályt kellene módosítani. „Több nyugat-európai ország példája azt mutatja, hogy ahol a mikrotűs injekciók megjelentek, és a patikák is zöld utat kaptak a védőoltások beadásában, ott nő a lakosság átoltottsága, és csökken a fertőzések száma. Van ország, ahol 60 százalékkal is emelkedett a védőoltást felvettek aránya.

Ennek egyszerű az oka: a páciensnek nem kell elmenni a doktorhoz felíratni a vakcinát, majd kiváltani azt a patikában és visszamenni, hogy az orvosi rendelőben beadják. Sok ember ezt idő hiányában nem vállalja” – indokolja fogadókészségüket Hankó Zoltán, az MGYK elnöke.

A tárgyi feltételek adottak, hiszen amióta ismét egészségügyi intézményként és nem pusztán kereskedelmi egységként ismeri el a kormányzat a gyógyszertárakat, sok patikában elkülönített helyen fogadják a konzultációt, vérnyomás- vagy vércukorszintmérést igénylő pácienseket.

Ezeken a helyeken beadható lenne az influenza elleni oltás is.

„A technikai feltételek sok gyógyszertárban adottak, és mindössze néhány órás gyakorlati képzésre lenne szükség ahhoz, hogy a gyógyszerészek is bekapcsolódjanak az oltási folyamatba. Az oltás díját kormányhatározatban kell rögzíteni” – mondja az elnök. Ha netán valaki allergiás lenne az oltásra, ami nagyon ritka, akkor sem történne baj, hiszen a patikákban kötelező allergia-ellenanyagot is tárolni. S ha valaki netán elfelejtené, hogy már kapott influenza elleni védőoltást, a kétszeres védelem sem okoz gondot.

NTE - Figyelő 

Kapcsolódó oldalak:
Bella és Begónia - mgyk.hu
Az ünnepek alatti gyógyszerhasználatról beszélt dr. Hankó Balázs az RTL Klub reggeli műsorában – rtl.hu
Az ünnepi készülődés közben se feledkezzünk meg a gyógyszerekről – figyelmeztet az ÁNTSZ – antsz.hu
Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny 2014. beszámoló - mgyk.hu
Merre tart a gyógyszerészi gondozás? Akarjuk mi ezt? - Dr. Horváth Róbert, gyógyszerész ,Patikablog - pharmaonline.hu
« Vissza
Betegsarok
2018. 10. 10.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 október
hkszcspszv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 10. 12.
Inhalációs eszközhasználat
2018. 10. 12.
A légúti infekciók prevenciója
2018. 08. 02.
Asztma és allergiás rinitisz
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 10. 19 péntek