Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 10. 19.
Változik a kamarai törvény - választhatók a régi tisztségviselők - medicalonline.hu
2018. 10. 19.
Rengeteget költenek gyógyszerre az idősek - vg.hu
2018. 10. 19.
Kásler: „Az egészségügy nem üzlet” - magyarhirlap.hu
2018. 10. 17.
Horváth Ildikó az új egészségügyi államtitkár
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

E-Papír

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Államigazgatási, szakmai vezetők beszámolójával folytatódott szombaton a Köztestületi Napok - Niczky Emőke - mgyk.hu
2012. november 25.
Nyomtatható változat

Államigazgatási, szakmai vezetők beszámolójával folytatódott szombaton Magyar Gyógyszerészi Kamara, Köztestületi Napok elnevezésű rendezvénye. Délután a kamara területi vezetői adtak tájékoztatást a sajátos helyi gondokról, egyúttal a megoldási lehetőségekről.

A gyógyszerpolitika makrokörnyezeti összefüggéseit, kapcsolódási pontjait ismertette Cserháti Péter, az EMMI helyettes államtitkára.  Elmondta, a gyógyszerkérdést olyan folyamatok mellett kell kezelni, mint amilyen az egészségügyi szolgáltatók állami működtetésbe vétele, eladósodottságuk menedzselése, az emberi erőforrás krízisének enyhítése, valamint fontos népegészségügyi lépések megtétele. A mozgásteret pedig gazdasági-pénzügyi szempontból a Széll Kálmán-terv elvárásai befolyásolják.

A diagnózis így áll össze: a liberalizáció négy éve alatt 25 százalékkal növekedett a gyógyszertárak száma, 2008 után ismét emelkedett a támogatáskiáramlás, és jelentős promóciós hatás érvényesült a vényírásban. Az ágazatban bekövetkezett koncepcióváltás és a kiemelt szabályozás öt jelentős ponton érvényesül: a szükségletalapú patikalétesítés mellett kulcskérdés a gyógyszertárak szakmai érdekkörben tartása, ami a menedzsmentjogok erősítésével jár együtt. A marketingszempontok háttérbe szorítása pedig ugyancsak a patikák egészségügyi szolgáltató jellegét fokozza. Az elkövetkezendő időszak főbb tényeit illetően Cserháti Péter utalt arra a törvénysaláta-tervezetre is, amely áprilistól megadná a lehetőséget, hogy - a pszichiátriai és a szexuális úton terjedő betegségek kivételével – a gyógyszerészek kövessék a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását az OEP-adatbázis alapján. Tájékoztatott a januártól bevezetésre kerülő szolgáltatási díj részleteiről, emellett emlékeztetett rá, a jövő év harmadik negyedétől lesz elérhető a patikaalap.

Szintén tágabb kontextusba helyezte a kórházi gyógyszerészet stratégiai fejlesztését célzó elképzeléseket Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója. Az eddigi lépések között szerepel a gyógyszerhiány sikeres kezelése, a várhatóan még az idén elinduló országos közbeszerzés alapjainak megteremtése az egységes cikktörzs kialakítása révén. A jelenlegi helyzetet illetően az államigazgatási szerv vezetője elmondta, a kórházakban nem jellemző az osztályos gyógyszerészi jelenlét, ritka a betegre szóló gyógyszerelosztás, és háttérbe szorult a magisztrálás. Azonnali feladat, hogy a kórházi területre főgyógyszerészt nevezzenek ki, és egységesítsék a gyógyszerlistákat. Elindult a kórházi gyógyszertárak helyzetének felmérése a stratégiai fejlesztési feladatok érdekében. A rövid távú célok között szerepel például az onkológiai gyógyszerkészítés megfelelőségének fejlesztése, valamint az erőforrás-kérdés kezelése. Középtávon egységes szempontok szerint vezetnék be a betegre szabott gyógyszerelosztási modelleket.

A gyógyszertárak hatósági felügyeleti rendszerét mutatta be Cseh Ildikó országos tiszti főgyógyszerész. Jelenleg nincs minden megyében tiszti főgyógyszerész. Így például a Vas megyei feladatokat a Veszprém megyei munkatárs végzi el. A hatóság ellenőrzési szempontjai között szerepel a szakszemélyzet létszáma, az officinai munka, a magisztrálás, valamint a fokozottan ellenőrzött szerek szemmel tartása. Ismertette a leggyakoribb hibákat, és – mint mondta – nemegyszer akadályozott a betegjogok érvényesülése is.

Januártól új szerződéseket kell kötni a patikáknak az OEP-pel, a kontraktus tartalmát már széles körben egyeztették, többek között a kamarával is – hangsúlyozta a pénztár főosztályvezetője. Bidló Judit az új szerződések szempontjai között említette az átlátható, fejezetenkénti tagolást, erről pontos részleteket holnaptól lehet olvasni az OEP honlapján. A gyógyszerészeket közvetlenül érintő kérdések közül kiemelte, hogy az elszámolás csak az expediálást követően történhet meg.

Legalább három készítmény szerepeljen a preferált referenciasávon belül – ezt is kezdeményezi a generikus programmal kapcsolatban az MGYK. Hankó Zoltán szólt arról is, hogy ismét a nemzetközi bíróság elé került a patikatulajdonlás magyarországi szabályozása. Mint mondta, bízik abban, hogy a bírák következetesek maradnak azokhoz a 2009-es és 2010-es döntéseikhez, amelyek szerint – a többi közt – az élet és az egészség  védelme, valamint a közegészségügy érdeke a többi uniós alapjogot is megelőzi. A gyógyszertárak tulajdonlásával kapcsolatban a szakmapolitika legfőbb kérdése: sok huzavona után végre szakmailag és egzisztenciálisan független lesz-e a gyógyszerészetünk.

Az országos munkabizottságok beszámolóival kezdődött a délutáni szekció. Ezek munkája több vonatkozásban is illeszkedik egymáshoz, így például az etikai audit kidolgozásakor nem mellőzhetik sem a gazdasági, sem a minőségügyi elvárásokat. Pintér László (etikai bizottság), Sohajda Attila (gazdasági munkabizottság), Pintér Gabriella (szakmai munkabizottság) és Horváth-Sziklai Attila (kommunikációs munkabizottság) tájékoztatásából világosan látszott, hogy a fő irányelvek egyfelé vezetnek, és ez a gyógyszerészi munka belső szabályozása, a gazdasági alapok stabilizálása, az ellátási színvonal biztosítása, a szervezeti struktúra fejlesztése, valamint a betegek és az őket ellátók közötti kommunikációs kapcsolat csatornáinak kiszélesítése. Magyarán: az ellátás minden szereplő számára kiszámítható és biztonságos működtetése.

A területi szervezetek képviselőinek rövid beszámolójával zárult a szombati nap. A megszólalásokból kiderült: szinte mindenütt általános gondot jelent a láncokba szervezett patikák marketingtevékenysége, valamint az, hogy nincs pontos információ a különböző tulajdonosi szerkezetű gyógyszertárak helyi arányáról. Problémaként került elő a szinten tartó továbbképzés rendszerének változása, a gyógyszertári munkának a hatósági jogkörök szétválasztásából fakadó nehezítettsége, a létszámhiány pótlása, valamint az eddigi beszállító partnerek üzletpolitikai döntéseinek ellensúlyozása. Tény azonban, hogy ahol a patikák sikeresen társultak közös beszerzésre, ott a szövetkezésnek sikerült olyan előnyös tárgyalási pozícióba hoznia magát, amilyet a patikák egyenként nem tudtak volna elérni.

Zárszóként és összefoglalásként Hankó Zoltán elmondta, azzal, hogy a területi vezetők beszámolhattak gondjaikról, egyúttal több megoldási lehetőséget is fölvázoltak, nemcsak problématérkép született, hanem jelentős muníciót is adtak egymásnak és az országos vezetésnek.

Ma küldöttközgyűléssel zárul a hétvégi rendezvény.

Niczky Emőke

Kapcsolódó oldalak:
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2015. január 22-én tartotta soron következő elnökségi ülését – mgyk.hu
Beszélgetés hangzott el a kisforgalmú gyógyszertárak támogatásával kapcsolatban az InfoRádióban – mgyk.hu
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2014. december 11-én tartotta soron következő elnökségi ülését – mgyk.hu
Kedvezmények Volkswagen személyautók vásárlására – mgyk.hu
Számvetés – Véget ért a Köztestületi Napok rendezvénysorozata – mgyk.hu
« Vissza
Betegsarok
2018. 10. 10.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 október
hkszcspszv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 10. 12.
Inhalációs eszközhasználat
2018. 10. 12.
A légúti infekciók prevenciója
2018. 08. 02.
Asztma és allergiás rinitisz
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 10. 21 vasárnap