Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 06. 21.
Nagy Anikó: A magyar egészségügy nemzetközileg is elfogadott, jó ellátást nyújt - tv2.hu
2018. 06. 21.
Siralmas adatok a magyarok egészségéről - napi.hu
2018. 06. 20.
Orvosság a gondnok - Nógrád Megyei Hírlap
2018. 06. 20.
Letették az esküt és átvették kinevezésüket az EMMI új helyettes államtitkárai - kormany.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Beszámoló az elnökség decemberi üléséről
2017. december 15.
Nyomtatható változat

A MGYK elnöksége 2017. december 13-án tartotta soron következő ülését a Kamara székházában, Budapesten. Az üléstdr. Hankó Zoltán elnök vezette, az elnökségi tagok végig határozatképes számban voltak jelen.

A napirend elfogadása után dr. Hankó Zoltán az előző ülés óta eltelt időszak eseményeiről adott tájékoztatást. A sort az IME által szervezett szolgáltatás-menedzsment konferenciával kezdte, ahol a kamarai elnök egy kerekasztal-megbeszélés résztvevője volt. Ezt követően dr. Horváth-Sziklai Attila számolt be a Baker & McKenzie uniós adatbiztonsági szabályozással kapcsolatban szervezett megbeszéléséről. Beszámoló az elnökség decemberi ülésérőlA kamarai elnök Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárral és dr. Ladányi Márta helyettes államtitkár asszonnyal folytatott egyeztetésén szó volt az ügyeleti szabályozásról és a Budapesti Műszaki Egyetem által kezdeményezett „qualified person” képzésről.

A MÉKISZ konferencián dr. Horváth-Sziklai Attila képviselte az MGYK-t.  Az orvos- és gyógyszerészhallgatóknak a HUPSA által szervezett konferenciáján az adherenciával kapcsolatos kerekasztal megbeszélésén a Kamara képviseletében dr. Hankó vett rész, aki ennek kapcsán kiemelte a hallgatók kiemelkedő érdeklődését. Dr. Hankó, dr. Sohajda Attila és dr. Brezanóczy Ferenc konzultáció-vezetőként voltak jelen kötelező szinten tartó továbbképzésen. A továbbiakban a MAGYOSZ és az MGYT képviselőivel tartott átfogó egyeztetés-sorozat került szóba a már említett „qualified person” témakörében.  Ennek lényege, hogy a BME a gyógyszeripari QP képzésre önálló szakot akar létrehozni, amelyről a Semmelweis Egyetemmel szerződést kötött. Ugyanakkor a QP képzés – a Kamara és az MGYT szerint nehéz helyzetbe sodorja az ipari szakgyógyszerész-képzést, tekintettel arra, hogy hasonló tematikával egy évvel rövidebb idő alatt szerezhet oklevelet, mint a szakgyógyszerész-képzésben. A kérdéshez többen is hozzászóltak, kiemelve a gyógyszerészi kompetenciák csökkenésének veszélyeit, az ipari szakgyógyszerész-képzés ellehetetlenülését. „Saját magunk sírásói vagyunk” – hangzott el amellett, hogy további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Beszámoló az elnökség decemberi ülésérőlBalog Zoltán emberi erőforrások miniszter parlamenti meghallgatásán dr. Hankó Zoltán vett részt. Mint mondta, gyógyszerellátási kérdések – az előző évektől eltérően – a meghallgatáson nem voltak napirenden, amit úgy értékelt, hogy ezen a területen jelenleg nincsenek politikailag érzékeny témák. A Pannónia Biztosító munkatársaival történő megbeszélés is szóba került, erről az elnök korábban, a GYKTN keretében már tájékoztatott.

A szociális otthonok gyógyszerellátásával kapcsolatos megállapodás november 24-én került aláírásra – ezzel a továbbiakban külön napirendi pontként foglalkoztak. Szó esett az MGYK Közgazdasági Munkabizottságának tevékenységéről is; az elnök január 10-ig várja a feladataik elvégzéséről szóló beszámolót. A kamarai elnök szólt az elmúlt hónapban is folyó sztrájktárgyalásokról, valamint arról, hogy Balog Zoltán miniszter és dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár ezek részvevőivel egyeztetést tartott, amelyen a Kamara színeiben dr. Hankó Zoltán vett részt. A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége – ahol az elnököt idén az MGYK adta dr. Hankó Zoltán személyében – közgyűlési döntéssel újabb egy évre dr. Hankó Zoltánt választotta meg elnöknek..

A Semmelweis Egyetemen a gyógyszerészhallgatók záróvizsga előtti tematikájának fejlesztésével kapcsolatos novemberi egyeztetések eredményeképpen 2018 tavaszától az eddigi két szemináriumi nap helyett néggyel rendelkezik a Kamara. A részletes tematika kidolgozása megkezdődött. A Nézőpont Intézet szokásos decemberi konferenciájára dr. Hankó is meghívást kapott, ahol a gyógyszeriparral és gyógyszerellátással kapcsolatos kerekasztal beszélgetésben vett részt. Az intézet a MAGYOSZ megbízásából felmérést készített a gyógyszeripar helyzetéréről, amely eredményeképpen megállapításra került, hogy az iparág nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű. Itt szóba került az egyedi dobozazonosítók kérdése is. „Ez egy elhibázott döntés” – fogalmazott dr. Hankó a kerekasztalon, ami keményebb álláspont a többi részvevő véleményénél. A Kamara ezt az álláspontját hosszú idő óta következetesen képviseli és ezen véleményt a kamarai elnök jelezte az illetékes egészségpolitikai vezetőknek is.

Beszámoló az elnökség decemberi ülésérőlAz elnök és az igazgató a NEAK ellenőrzési vezetőivel konkrét ügyek menedzselése mellett egyeztetett a december 16. utáni időszak gyógyszertári elszámolásainak technikájáról, kérve, hogy a szokottnál is szorosabb konzultációs kapcsolat legyen a NEAK és a Kamara között az esetleges problémák kezeléséről.

Ezt követően a pontos dátumhoz nem köthető témák kerültek szóba. A sort az őszi salátatörvénnyel kezdte az elnök, amelyet a héten fogadott el a parlament. Itt a fiókgyógyszertárak létesítési eljárásának változására és a vis major helyzetek kezelésére vonatkozó változásokra hívta fel a figyelmet. A Patika Hitelprogram módosított hiteltermékének kihirdetésére előre láthatólag december 20-án sor kerülhet. Az elnök tájékoztatott a miskolci Fehér Holló Gyógyszertárban bekövetkezett gyógyszercseréről és az azóta történtekről. Mint mondta, volt lehetősége az adott gyógyszertár vezetőjével és a gyógyszercserében érintett kolléganővel is egyeztetnie, majd a Borsod megyei szervezet elnökségének közleményére is felhívta a figyelmet, amely a Kamara honlapján is elérhető.

Az elnök tájékoztatott, hogy konkrét ügyben, bejelentésre, tulajdonosi összetétellel kapcsolatos vizsgálatot kezdeményezett. Az OGYÉI tájékoztatója szerint a hatóság módosítja az étrend-kiegészítők notifikációs eljárásrendjét. Ennek eredményeként a notifikációs eljárás során bekövetkezett lemaradást december vége előtt behozzák. Így – remélhetőleg – ez az akadály is elhárul a biztonságos étrend-kiegészítő program indulása elől.

Az elnök végezetül az EESZT-vel és ezen belül az e-recepttel kapcsolatos eseményekről, egyeztetésekről adott részletes tájékoztatást. Mint mondta, november 1. és december 15. között egy átmeneti időszakot sikerült a jogalkotókkal elfogadtatni, hogy a gyógyszertárak csatlakozására és a műszaki és szoftverproblémák megoldására elegendő idő legyen. Az ezt követő egyeztetésen a rendszergazdák valamennyien vállalták, hogy november 30-ig minden gyógyszertár csatlakoztatását befejezik, december 15-ig pedig a gördülékeny működéshez szükséges szoftverfejlesztéseket is elvégzik. A november 9-i elnökségi ülés után 10-én, 15-én, 22-én, 30-án, december 1-jén, 6-án és 12-én volt a fejlesztőkkel és a rendszergazdákkal külön vagy együtt szervezett megbeszélés, ahol a csatlakoztatás állásáról, az ezzel kapcsolatos teendőkről, a működési tapasztalatokról, a szükséges szoftvermódosításokról, a patikai visszajelzésekről és ezek kezeléséről egyeztettek. Az ÁEEK és a Kamara a gyógyszerészek felé történő kommunikációt folyamatosan egyeztette, a Kamara minden lehetséges információt a honlapon és rendkívüli hírlevelekben naprakészen a gyógyszerészek rendelkezésére bocsátott. Az ÁEEK, a rendszergazdák és a Kamara a csatlakozás elősegítése érdekében a még érintett gyógyszertárakkal többször kezdeményeztek e-mail és telefonos kapcsolatfelvételt. „Forró drót” is meghirdetésre került, hogy a megoldandó problémákat a gyógyszerészek közvetlenül is jelezhessék; a Kamarához a két elnökségi ülés között 120-nál is több konkrét, egyedi jelzés futott be a gyógyszerészektől. Ennek ellenére december 8-áig 35 gyógyszertár csatlakoztatása még váratott magára és 155 olyan gyógyszertár volt, amelyik egyáltalán nem forgalmazott adatot az EESZT-ben (inaktív volt). Ezeket külön is megkeresték az adatforgalmazás érdekében, mert csak így deríthetők fel az esetleges műszaki vagy szoftverproblémák. Az AEEK adatai szerint a 48. héten 1,3 millió e-vényt írtak az orvosok (ez az összes felírt vény több mint 30%-a) és 2,8 millió e-vényt és papírvényt expediáltak a gyógyszertárak a „Tér”-ben.

Az elnök tájékoztatott, hogy Pintér Sándor belügyminiszter (mint a kormányzati informatikáért felelős minisztérium vezetője) naprakész tájékoztatást kért az EESZT állásáról, a kérésnek a Kamara eleget tesz. Felmerült, hogy a közgyógy-igazolványok patikai rögzítése az EESZT-ben felesleges (ez igaz), de a kötelezettség eltörléséhez jogszabály-módosításra lesz szükség. A kézi gyógyszertárak elszámolása nem változik az első negyedév végéig; erről az ÁEEK és a Kamara közös tájékoztatót készít a gyógyszerészeknek és az érintett orvosoknak. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy a december 15-i éles indulást megelőzően járt a NEAK-ban is, ahol az első dekádok elszámolás-befogadásai kapcsán fokozott együttműködést kért; a jogi és szakmai szabályoknak megfelelő expediálás tb elszámolását a NEAK garantálja függetlenül attól, hogy e-recept vagy papírvény expediálására kerül sor. Ahhoz, hogy a gyógyszerészek biztosak lehessenek abban, hogy az e-recept az expediálás után a „Tér”-ben kiadottként megjelölésre került, szükségük van arra, hogy ennek tényéről visszaigazolást kapjanak. A Kamara azt kérte az ÁEEK-től és a rendszergazdáktól, hogy az ezzel kapcsolatos fejlesztés a december közepi indulásra, de legkésőbb az ezt követő első dekád végére fejeződjön be.

Az e-recepttel kapcsolatos tájékoztató kitért az orvosokkal történő kommunikációra is, ez ütemezetten ahhoz kapcsolódóan kezdődik, amikor a gyógyszertárak teljes körűen képesek már az e-vények fogadására. Az első tájékoztatót az orvoskamara közreműködésével már közzétették.

Az elnök kérte, hogy mindenki jelezze az EESZT-vel kapcsolatos nehézségeket, gondokat, mert ezek ismerete az előfeltétele a problémák megoldásának. Végezetül hangsúlyozta, hogy a Kamara ezen túl is mindent megtesz a gyógyszerészek érdekeinek képviseletéért és a tájékoztatásukét.

A továbbiak dr. Zalai Károly számolt be a Gyógyszerészi Hírlap szerkesztésének aktuális állásáról, majd dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatott az OGYÉI-től megküldött, a gyógyszertárak létesítésével és működtetésével kapcsolatos határozatokról.

Beszámoló az elnökség decemberi ülésérőlEz után következtek a döntéshozatalt igénylő napirendi pontok. Elsőként a szociális otthonok gyógyszerellátásával kapcsolatos megállapodás került szóba, amelyet Benedek István a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyógyszerügyekért (is) felelős főigazgató-helyettese és dr. Hankó Zoltán az MGYK elnöke látott el kézjegyével. Ennél a napirendi pontnál jelen volt a Főigazgatóság képviseletében Benedek István is, naki méltatta a megállapodást, majd az ezzel kapcsolatos további feladatokra is kitértek. A Főigazgatóság és a Kamara közös tájékoztatót készít az intézmények vezetőinek és a területileg illetékes kamarai szervezetek elnökeinek a teendőkről.

A következőkben Gyógyszerészi Köztestületi Napok értékelésére, valamint a feladatokra került sor. A rendezvény egyes felelőseinek írásban benyújtott, illetve szóban történő beszámolóinak meghallgatása után a küldöttközgyűlés által elfogadott jövőkép megvitatása következett. Az elnökség felkérte az érintett munkabizottságokat és a kórházi-klinikai szervezetet, hogy a következő elnökségi ülést megelőzően saját területükre vonatkozóan nyújtsanak be javaslatot a konkrét teendőre. A továbbiakban tiszteletdíjakról döntöttek, majd a 2018. első félévi rendezvények időpontjairól. E szerint a vándorgyűlésre március 23-24-én, a patikanapra pedig június 6-án kerül sor. Döntöttek a 2018. évi elnökségi ülések ülésrendjéről is. Végezetül dr. Kovács Zalán számolt be a GDPR irányelvhez kapcsolódó feladatokról.

mgyk.gyh

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 június
hkszcspszv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 05. 17.
Allergiás folyamatok és allergia elleni szerek
2018. 04. 24.
Allergén specifikus immunterápia
2018. 03. 06.
Az asztmáról
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 06. 21 csütörtök