Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 03. 23.
A gyógyszer-azonosítási rendszer megcsapolja a gyártók nyereségét - vg.hu
2018. 03. 22.
Automata gyógyszeradagolóval takarít meg a hatvani kórház – pharmaonline.hu
2018. 03. 22.
A gyógygombák sem nőnek az égig - Magyar Nemzet melléklet
2018. 03. 21.
Debrecenben épülhet meg a nemzeti oltóanyaggyár - vg.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Debrecen, Sümeg, Eger - változó helyszínek, azonos célok
2015. április 6.
Nyomtatható változat

Az új 12 pontról dr. Hankó Zoltánnal folytatott eddigi beszélgetéseink során körbe jártuk, miért és hogyan készült el, mit tartalmaz konkrétan, valamint részleteztük az elfogadása óta folytatott munkát és a megvalósult eredményeket.  Sorozatunk befejező részében egyebek mellett arról kérdeztük dr. Hankó Zoltánt, hogy hogyan illeszkedik a közelgő vándorgyűlés a 12 pontban megfogalmazottakhoz.

 – Betekintve a közelgő vándorgyűlés programjába, látható, hogy az új 12 pontban megfogalmazottak jó része visszaköszön. Kezdjük mindjárt az első nap programjával!

 – Azonnal, de mielőtt a programról beszélgetnénk, engedje meg, hogy egyrészt a vándorgyűlések szervezésével kapcsolatos megfontolásainkról, valamint arról mondjak el néhány gondolatot, hogy miért tartom fontosnak az új 12 ponthoz kapcsolódó történések és feladatok megbeszélését az idei vándorgyűlésen.

A vándorgyűlések szervezését még az előző kamarai ciklus elején vetettem fel és örülök, hogy az akkori és a mostani elnökség is fontosnak tartja ezeket. Egyfelől a vándorgyűléseknek a hazai orvos- és gyógyszerésztársadalom életében a 19. századra visszanyúló hagyományai vannak. Másfelől az ország különböző régióiba eljutva a kamara vezetőinek lehetőségük nyílik arra, hogy a helyi körülményeket közelebbről is megismerjék, az ott élő gyógyszerészek pedig betekinthetnek a kamara országos szervezetének a munkájába. Harmadrészt szükségesnek látszott egy olyan konferencia-szerűen működő műhely megszervezése, ahol a kamara országos és területi vezetői a nagy rendezvények protokolláris kötelezettségeitől és a különböző testületi ülések formalizált előírásaitól mentesen vitathatnak meg éppen aktuális szakmapolitikai kérdéseket. Végül pedig a kamara 2007 előtti tavaszi konferenciáitól térben, időben és módszertanban eltérő szervezéssel azt is reméltük, hogy sikerül kilépni egy olyan méltatlan vitából, ami a korábbiakban az egyik civil szerveződés és a kamara között minden évben menetrendszerűen újra generálódott.

A vándorgyűlések az eredeti elvárásokat eddig visszaigazolták. Közülük most csupán kettőt emelnék ki: az egyik 2010. februárban Debrecenben volt – itt fogadtuk el a kamara első 12 pontját, a másikat tavaly februárban Sümegen rendeztük, ez pedig az új 12 pont megalkotásához vezető út egyik leglényegesebb állomása volt. itt került sor a kormánnyal 2010-ben kötött stratégiai megállapodás megújításának hivatalos bejelentésére is. Kézenfekvő tehát, sőt szükségszerűnek tartom, hogy az idei vándorgyűlésen a középpontba az új 12 ponthoz kapcsolódó témák kerülnek.

 – Az első nap délelőtt az elnökség és a területi elnökök értekezletének összevont ülésére kerül sor. Mi indokolja az összevont ülést?

 – A kamara ez évi első küldöttközgyűlésére május 15-én pénteken délután kerül sor, ahol – többek között – dönteni kell az alapszabály és a választási szabályzat módosításáról. A módosítást a kamarai törvény idén januárban hatályba lépett változása indokolja. Azon túl, hogy a törvénymódosítások miatt szükségessé váló módosításokat minél hamarabb be kell építeni a kamarai szabályzatokba, az alapszabály és a választási szabályzat korrekciója nélkül nem lehetne lebonyolítani a következő tisztújítást. Az elnökségben és a területi vezetőkkel is többször tárgyaltunk már erről, de azt szeretném, ha egy közösen kiérlelt, jogilag is kerek előterjesztést adhatnánk a küldöttek kezébe. Ennek előkészítésére lényegében ez az elnökségi ülés nyújt utoljára alkalmat.

  – Amire tehát a többiek megérkeznek a rendezvényre, ez a döntés megszületik?

 – Remélem, hogy konszenzusra jutunk a küldöttközgyűlési előterjesztésről, és ezt a vándorgyűlés résztvevőinek szombaton el is mondhatjuk.

  – A péntek délutáni program a helyi és régiós vezetők beszámolóira épül.

 – Igen, és ez az egyik tartó pillére a vándorgyűléseknek. Emlékszem, tavaly pl. a Veszprém megyei tiszti főorvos asszony arról beszélt, hogy miközben a megyéjükben 11 orvosi ügyelet van, a gyógyszertári ügyeleti ellátást lényegesen kevesebb helyen biztosítják és nincs belőle ellátási probléma. A Heves megyei kormányhivatal vezetője régi jó ismerője a szakmánknak. Az orvosi kamara megyei szervezete az egészségügyi ellátás átszervezése kapcsán többször került konfliktusos helyzetbe. Érdekes lesz a tapasztalatcsere. A betegjogi képviselő beszámolójára is kíváncsi vagyok, akivel egy évvel ezelőtt már megtörtént a kapcsolatfelvétel, bár a legnagyobb várakozással a régió négy területi szervezetének elnöki beszámolóit várom. Nógrádban ciklus közben kellett elnököt választani és a megye gyógyszerészei a privatizáció óta sajátos körülmények között dolgoznak. Szolnok megyében az előző ciklusban volt nehéz helyzetben a kamara, kíváncsian várom, hogyan sikerült úrrá lenni az akkori nehézségeken. A Borsod megyei kamara az egyik legizmosabb területi szervezet, ráadásul eredményes együttműködést alakítottak ki a helyi iparkamarával és Bekecsen van a Viridispharma székhelye is. Heves megye pedig az önkormányzati kapcsolatépítés szempontjából tűnik az egyik kiemelt fontosságú térségnek. Nem véletlen, hogy a program szerint ekkor hangzik el dr. Csapi Bence elnökségi tag beszámolója az önkormányzati kapcsolatok megkezdett építéséről is.

  – Szombat délelőtt viszont az ön előadásával kezdődik a szakmai program. 

 – Az előadásomnak beszélő címet adtam, a többit majd a helyszínen. Potenciálisan hatalmas lehetőségeket hordoz az a változás, amely szerint a tiszti gyógyszerészi szolgálat az újra önállóvá vált és nevet is változtató OGYI-ba került, továbbá az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos igazgatási és hatósági tevékenység is ide integrálódott. Dr. Pozsgay Csillával az OGYÉI új főigazgató asszonyával már többször is volt alkalmam egyeztetni, mindkét területen komoly és jó irányú változások várhatók. Előkészítés alatt áll a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel az együttműködési megállapodásunk, amely szerint a patikanaptól kezdődően két új területen kapcsolódnak be a gyógyszertárak a népegészségügyi programokba. Az egyik terület várhatóan az allergia ellenes küzdelemhez kapcsolódik. A szakmai program előkészítésére felkértük Nékám Kristóf professzor urat, aki a program alapjait a vándorgyűlésen mutatja be.

  – Az állami fenntartású szociális otthonok gyógyszerellátása komoly vitákat okozott az elmúlt években.

 – Ezért is tartom komoly eredménynek, hogy vállalta az előadást Bátori Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Velük is folyik az egyeztetés az együttműködés elveiről. Bízom abban, hogy nem leszünk eredménytelenek.

  – A délelőtti program utolsó előadása a Beosztottak, fiatalok a kamarában címmel hangzik majd el.

  – Éveken át nem jutott elég idő sem a fiatalokra, sem a beosztottakra, bár jó néhány kamarai kezdeményezés vagy az együttműködésünkkel bekövetkezett változás hatásai eddig is kedvezőek voltak a számukra. Akik azonban figyelemmel kísérik a munkánkat, tapasztalhatták, hogy az elmúlt egy-másfél évben egyre több energia jut erre a területre is. A vitaindítóra az egyik fiatal elnökségi tagot kértem fel, aki az ifjúsági munka egyik felelőse és a Táltosképző szervezésében is sokat dolgozik.

     – Már hagyomány Önöknél, hogy olyan előadásokat is tartanak, amelyek elősegítik a gyógyszertárak költségracionális működését – ahogy az az új 12 pontban szintén megfogalmazásra került.

 – Igen, a szombat délutáni program jelentős részét ennek a témakörnek szenteljük. Vannak aktuális vitatémák – ilyen pl. a patikai adatbányászat vagy a franchise rendszerek ügye. Tájékoztató hangzik el a generikus ösztönző és a szolgáltatási díj jellemzőiről, valamint a nemrég megalakult Könyvelők fóruma is tájékoztatást nyújt azokról a témákról, amelyeket a megalakulásuk óta megtárgyaltak. Az egyikről már a kamara honlapján is beszámoltunk. A korábban elindított programok (pl. MOL együttműködés, kedvezményes felelősség- és vagyonbiztosítás) mellett folytatódik a költségracionális munkabizottság keretei között az újabb programok szervezése. Legutóbb az UniCredittel kötöttünk megállapodást kedvezményes banki szolgáltatásokról. Erről is részletes ismertető hangzik majd el.

  – Ebben a környezetben kakukktojásnak tűnnek a képzéssel foglalkozó előadások.

  – Pedig ez a téma is fontos szerepet tölt be az új 12 pontban. Már elkészítettük a graduális képzéssel kapcsolatos álláspontunkat és folyik a továbbképzések áttekintése is. A graduális képzésről a véleményünket és a javaslatainkat átadtuk az MGYT vezetőinek és a négy gyógyszerészképző hely dékánjának. El kell indítani ezen a területen is a konzultációkat, hogy minél hamarabb konszenzusra jussunk a teendőket illetően. Ezt szolgálja a képzés problematikájának a vándorgyűlés programjába emelése.

  – Izgalmasnak ígérkezik a fiatal gyógyszerészek vasárnap délelőtti fóruma – helyzetük javítása szintén szerepel programjukban.

  – Köztudott, hogy a közéleti szerepre felkészítő Táltosképzőt egy éve elindítottuk és az ebben résztvevőkkel minden hónapban találkozunk. Sokat tanulhattak, sok tapasztalatot szerezhettek. Úgy gondolom, eljött az ideje, amikor szép lassan átvehetik saját közösségük építését. Ennek egyik állomása a kamarai honlap küszöbön álló átszervezéséhez kapcsolódik, egy másik lehet a vándorgyűlés keretei között vasárnap délelőttre meghirdetett találkozó. A Táltosképző mindig is nyitott fórum volt, de most külön is érdemes hangsúlyozni, hogy erre a megbeszélésre bárki eljöhet, akit érdekel, illetve aki úgy gondolja, hogy fiatalként ő is hozzátehet a szakmai építkezéshez néhány téglát. A programot a fiatalok szervezik, remélem jól fogják magukat érezni.

 – Ahogy látom a programot, parlamenti képviselő köszöntőjét ugyan tervezik, de az előadók között nem látok egészségpolitikust.

  – Nyitrai Zsolt képviselő úr és közvetlen munkatársa résztvevője volt a sümegi vándorgyűlésnek, velük készítettük elő a kormánnyal megújított együttműködést. Remélem, hogy képviselő úr most is el tud jönni, egészségpolitikai vezetőt viszont most nem hívtunk. Csöndes megfigyelőként ugyanakkor velünk lesz az államtitkárság gyógyszerészeti főosztályának vezetője és az új országos tiszti főgyógyszerészt. Most a műhelymunkának van itt az ideje.

 

Az interjúsorozat első, második és harmadik része a megfelelő szóra kattintva elérhető.

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája (2018.03. 13.)
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 március
hkszcspszv
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
2017. 03. 15.
A 2015-ös év gazdálkodási és pénzügyi szempontból
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 03. 06.
Az asztmáról
2018. 02. 28.
A táplálékallergia, a tejcukor emésztési zavara és a coeliakia
2018. 01. 13.
A szem allergiás megbetegedései
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 03. 23 péntek