Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 03. 19.
Veszélyes hulladék: tudod, hová viheted a használt injekciós tűt? - sonline.hu
2018. 03. 19.
Ki van a Fehér Kígyó mögött? Bemutatjuk dr. Abonyi Etelkát - oroscafe.hu
2018. 03. 19.
Idén is légy HAPPY vízfogyasztó! - origo.hu
2018. 03. 19.
Az EP-nek nem tetszik, ahogy kiválasztották az Európai Gyógyszerügynökség új helyét- hvg.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Gyorsabb, biztonságosabb, hatékonyabb…
2017. október 27.
Nyomtatható változat

XXI. századi rendszer indul el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) november elsejei bevezetésével - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a témában tartott konferencián.

A november 1-én bevezetésre kerülő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működésével, használatának előnyeivel és az abban rejlő lehetőségekkel foglalkozó konferenciára került sor október 26-án a budapesti Lurdy Házban. Az összejövetel sajtónyilvános részén felszólalt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Deutsch Tamás a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos és Vartus Gergely miniszteri biztos.

Gyorsabb, biztonságosabb, hatékonyabb… Az összejövetel Ónodi-Szűcs Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, majd Balog Zoltán vette át a szót. Elmondta, hogy az EESZT bevezetésével a gyógyítás és a gyógyulást is érezhetően gyorsabbá, biztonságosabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá válik. A rendszer bevezetésének első szakaszában a háziorvosok, a közfinanszírozott szakrendelők, a kórházak és a gyógyszertárak csatlakoznak a rendszerhez, jövőre pedig a mentőszolgálat és az összes magánszolgáltató, illetve terveik szerint 2019-ig a megelőző öt év adatait digitalizálják. Kiemelte a rendszer előnyeit: például elkerülhetőek a párhuzamos és a többszörös vizsgálatok, képet kaphat a korábban szedett gyógyszerekről az orvos, kiküszöbölhetőek az esetleges mellék- és kölcsönhatások. Az előnyök a betegeket, az egészségeseket és a rendszerben dolgozókat is érintik. Elmondta továbbá, hogy a rendszer "élesben" indulása előtt az érintettek 95 százaléka már regisztrált a hálózatban. A rendszer rugalmas, benne van az állandó fejlődés lehetősége – emelte ki, majd végezetül kérte a rendszert használó szakemberek segítségét az esetleges hibák feltárásához.

Gyorsabb, biztonságosabb, hatékonyabb… Pintér Sándor a rendszer létrehozása előtti időkre való visszaemlékezéssel kezdte beszédét, amikor azon gondolkodtak, hogyan lehetne segíteni az egészségügy állapotán? A cél az emberek segítése, támogatása, a betegellátás biztonságosabbá tétele volt, és hogy minél jobb körülmények között minél jobb ellátást biztosítsanak. A rendszer működni fog és mindenkinek előnyére válik – hangsúlyozta. Jó az orvosoknak, jó a betegeknek, ahogy a kutatók, tudományos munkát végzők is hasznot húzhatnak belőle. A képtovábbítás is számos új lehetőséget kínál az orvosoknak és persze a betegeknek is. Az eddigi egészségügyi informatikai fejlesztések szigetszerűek voltak, az EESZT ezeket az alkalmazásokat "fogja össze", az adatokat a felhőben tárolva. „Miért vagyok itt?” – tette fel a kérdést a továbbiakban. Mert az új informatikai rendszer bevezetésért a BM felelős – hangzott el. „Az Önök támogatása nélkül ez a rendszer nem fog működni – kérte ő is az együttműködést a szakemberektől. Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy call centert üzemeltetnének majd, ahol azonnal megpróbálnák kezelni a felmerülő informatikai problémát.

Gyorsabb, biztonságosabb, hatékonyabb… Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, a biztonság, a hatékonyság és a betegek kényelme volt az a három fő cél, amit a rendszer létrehozásakor elterveztek. Rámutatott arra, hogy ilyen átfogó informatikai rendszer sehol sincs Európában, hasonló is csak az észteknél van. November 1-je után a betegek kevés változást fognak érezni, de az orvosok és a patikusok között egy új kommunikációs rendszer lép életbe. A továbbiakban hangsúlyozta, az elvégzett munka nem a fejlesztés vége, hanem az első pontja. A rendszerben gyakorlatilag nem változik semmi, csak a kommunikáció formája. Néhány adatot is megosztott jelenlévőkkel: például 600 munkatárs dolgozott a projekten, 1100 szakmai találkozó találkozót tartottak,  268 ezer 4-es oldal dokumentációt készítettek…

Gyorsabb, biztonságosabb, hatékonyabb… Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos szerint digitalizáció nélkül nem képzelhető el egyetlen európai gazdaság versenyképességének erősítése sem, ahogy oktatásának vagy egészségügyének színvonalának emelése. A kormány megközelítése szerint a digitalizáció nem csupán technikai forradalmat jelent, hanem alapvető társadalmi változások sorozatát, amely rendkívül sok esélyt és lehetőséget teremt a polgárok számára. Összefüggő fejlesztések folynak – hívta fel a figyelmet –, amelyeknek az első lépése csupán az egészségügy digitalizációja. A cél a „Guttenberg-galaxisból a Neumann galaxisba” jutni – fejezte be mondandóját.

Gyorsabb, biztonságosabb, hatékonyabb… Vartus Gergely elmondta, a rendszert úgy fejlesztették ki, hogy ne kelljen a "napi rutinokat" megváltoztatni. Nem új szoftvert hoztak létre, hanem a már meglévő informatikai rendszerek "mögé" fejlesztették ki az EESZT-t, megkönnyítve ezzel a rendszer használóinak munkáját. Előadásában részletesen bemutatta, hogy igazi változtatások nélkül folyhat a továbbiakban is a napi munka.

Ezek után a sajtó munkatársai távoztak a teremből és szakmai előadások, bemutatók következtek.

A sort Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kezdte, aki örömét fejezte ki a rendszer létrejötte miatt, és mint mondta, büszkeség tölti el, hogy Európában is élenjáró dolgot sikerült létrehozni. Nagyon régi igényük teljesült ezzel. Majd úgy fogalmazott, az EESZT jó célra született, elindítása bátor és történelmi lépés volt, azonban agy feladatnak tekinti, hogy a betegekkel elhitessék, adataik biztonságban lesznek. A rendszer működéséhez bizalom szükséges –hangsúlyozta, de nincs okunk arra, hogy ezt a bizalmat ne adjuk meg. Ha felmerülnek is átmeneti problémák, közösen, a javítás szándékával ki lehet majd javítani azokat – hívta fel a figyelmet.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke előadásában a gyógyszertári vonatkozásokra koncentrált. Mint elmondta, az EESZT-vel kapcsolatban már 2016-ban egyeztetésre hívtak mindenkit, aki érintett a rendszer létrehozásában és bevezetésében. A múlt év áprilisában miniszimpóziumot is tartottak ezzel kapcsolatban. Az akkor vetített diákat újra bemutatva felidézte, hogy milyen szakmai elvárást támasztottak a rendszerrel kapcsolatban.Gyorsabb, biztonságosabb, hatékonyabb… Ilyen volt például, hogy a bevezetés ne járjon a patikáknak többletköltséggel, és a kistelepüléseken lévő gyógyszertárak internetkapcsolata is kielégítő legyen. Azzal kapcsolatban, hogy mit várnak a rendszertől, elmondta, hogy számos pozitívummal jár majd a rendszer alkalmazása, így kevesebb lesz a gyógyszerkiadási tévedés, és megszűnnek a mai rendszerből adódó szakmai konfliktusok az orvos és a gyógyszerész, a gyógyszerész és a biztosító között. Kitért a kockázatokra is, majd az MGYK feladatait foglalta össze.

Szabó Zoltán Attila, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója következett ezután, aki arról beszélt, hogy az EESZT "csak" egyfajta háttérrendszer, amely a már meglévő szoftverekhez csatlakozik, ezért is egyszerű a használata. Mint mondta, 2017. februárjában a rendszer már elindult, a pilot után most 10 ezer ügyfelük van. Szólt a jövőbeni fejlesztések terveiről is: a következő nagy lépés az lesz, hogy a november előtt keletkezett adatokat öt évre visszamenőleg feltöltsék a felhőbe, illetve az egészségügyi dokumentumok (laborlelet, zárójelentés) standardizálják. A legfontosabb lépések egyikének az Országos Mentőszolgálatnak az EESZT-hez való jövő novemberi csatlakozását nevezte. Külföldi példákat is hozott a rendszerrel kapcsolatban: ott működik leghatásosabban, ahol a törvény erejével élnek a bevezetésével kapcsolatban.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt kérdések feltételére, majd ezek megválaszolása után Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató zárszavával fejeződött be az összejövetel.

mgyk.gyh 

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája (2018.03. 13.)
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 március
hkszcspszv
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
2017. 03. 15.
A 2015-ös év gazdálkodási és pénzügyi szempontból
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 03. 06.
Az asztmáról
2018. 02. 28.
A táplálékallergia, a tejcukor emésztési zavara és a coeliakia
2018. 01. 13.
A szem allergiás megbetegedései
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 03. 19 hétfő