Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 10. 15.
Hogyan próbálják megőrizni Marosvásárhelyen a magyar nyelvű oktatást? - M1
2018. 10. 15.
Egészségügyi roadshowt indított el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - csalad.hu
2018. 10. 15.
Egészségügyi roadshowt indított el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - csalad.hu
2018. 10. 13.
Súlyos tévhitek az influenza elleni oltásról - hazipatika.com
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

E-Papír

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Pénzben is mérhető lesz a patikák hatékonysága - Jobbágyi Zsófia - Magyar Hírlap - 2013. 01. 22. (1,4. oldal)
2013. január 22.
Nyomtatható változat

Gyorstájékoztatót tett közzé a Magyar Gyógyszerészi Kamara, amelyben a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra vonatkozó újítások mellett a patikákat érintő szolgáltatási díjról is beszámol.

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke lapunknak kifejtette, a „szolgáltatás” ebben az esetben olyan patikai tevékenységet jelent, amely által a rendszer pénzben mérhető hatékonysága is javulhat.

Minőségibb patikák várják már a betegeket Hankó Zoltán szerint lassan kikopik a köztudatból, hogy mindenkinek csak jogai vannak, kötelezettségei viszont nincsenek Az új egészségügyi salátatörvény mellett az idén a költségvetési törvényhez kapcsolódó változtatások is érintik a közvetlen lakossági gyógyszerellátást, és segítik a gyógyszerészek munkáját. A gyógyszerészeti kamara elnöke, Hankó Zoltán lapunknak úgy fogalmazott, amennyiben a szakma sikeresen hajtja végre az újításokat, jelentős változásnak lehetünk részesei például gyógyszerbiztonsági szem-pontból is.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) számos újításról tett közzé a honlapján gyorstájékoztatót, amelyben többek között a patikákra érvényes szolgáltatási díjat is közli.

Hankó Zoltán, a kamara elnöke lapunknak elmondta, amikor elindult a Széll Kálmán-terv, felmérték, hogy a patikák helyzete nagyon nehéz, jelentős hányaduk veszteségesen működik. Így mindenképpen el akarták kerülni, hogy a gyógyszertáraknál is legyen forráskivonás, mert az a rendszer összeomlásával járt volna.

Csökkenő kockázatok

„Mindemellett nem mentünk szembe a tervvel, bár azt kezdettől fogva jeleztük, hogy a megtakarítási céloknak csak egy része reális. Alapvetően a betegeknek és a gyógyszertáraknak megfelelő kivitelezésre kerestünk megoldást, ezért olyan csomagot állítottunk össze, amely alkalmas a kieső patikai árrés kompenzációjára, másfelől pedig növeli a gyógyszertámogatás rendszerének hatékonyságát, és nem okoz tehernövekedést a betegek számára” – taglalta Hankó Zoltán.

Az elnök kifejtette, a javaslat többféle módszert vonultatott fel, amelyek megvalósításában az egészségpolitikai vezetés a kamarát mindvégig partnernek tekintette.

Koncepciójuk egyebek mellett tartalmazta a szolgáltatási díj bevezetését is. Maga a „szolgáltatás” ebben az esetben olyan patikai tevékenységet jelent, amellyel csökkenthetők a gyógyszereléssel járó kockázatok, és a betegek is együttműködőbbek lesznek. Ezáltal gyorsabban gyógyulhatnak, nem kerülnek hibás medicinahasználat miatt kórházba, és javul a rendszer pénzben mérhető hatékonysága is.

Az elnök szerint ehhez az idén négy és fél milliárd forint áll az ágazat rendelkezésére. „A gyógyszerbiztonsági ellenőrzés alapját a vény jelenti, ezért dokumentálható, kontrollálható és minőségbiztosított tevékenység.

Jelenleg a közfinanszírozott gyógyszerekre fókuszálunk, hiszen ezeket rendelik recepten” – magyarázta Hankó Zoltán. Elsődleges céljuk a gyógyszerhasználattal járó legkritikusabb kockázatok felszámolása. Példaként említette az egyszerre szedett, eltérő nevű, de azonos hatóanyagú medicinák kontrollját, a készítmények mellékhatásainak kiszűrését, valamint az együtt szedett pirulák közötti káros kölcsönhatásokat.

Szükségből erényt 

Egyébiránt a gyógyszertárak már régóta rögzítenek és továbbítanak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) különféle receptadatokat, például a beteg taj számát, a kiadott gyógyszer nevét és mennyiségét vagy a felíró orvos azonosító adatait. Az elnök szerint ez a kötelezettségük a mai formájában nagyjából már két évtizeddel ezelőtt elindult.

Néhány kollégájával már akkor kezdeményezték, hogy a szükségből kovácsoljanak erényt, és ne csak az aktuálisan kiváltott gyógyszerek közötti kölcsönhatásokat figyeljék, hanem az adott betegnek ugyanabban a patikában korábban kiváltott gyógyszereivel a lehetséges interakcióit is.

Ezért különösen jónak tartja azt az újítást, hogy az OEP adatbázisa alapján a patikákban áprilistól visszakereshetők lesznek a páciensek korábbi vényköteles gyógyszerkiváltásai.

Ezután a kontroll ugyanis attól függetlenül megvalósulhat, hogy a beteg melyik gyógyszertárban váltja ki a receptet.

Hozzátette azonban, a most induló rendszernek is lesznek korlátai. „A gyógyszerész csak a korábban kiváltott, támogatott medicina nevét, mennyiségét és a kiváltás időpontját tudja megnézni, amennyiben a beteg ezt külön nem tiltja meg. Egyébiránt az OEP-nél tárolt további adataihoz továbbra sem lesz hozzáférése.

Különösen a kölcsönhatások szempontjából magas kockázatú és a helyettesíthető gyógyszereknél lehet hasznos az ellenőrzés” – jelentette ki az elnök.

Hozzáfűzte, amennyiben a fokozatosan kiépülő szolgáltatást a szakma sikeresen hajtja végre, és a betegek megértik, hogy ez számukra is előnyökkel jár, akkor már rövid időn belül érzékelhető javulás állhat be gyógyszerbiztonsági szempontból.

Hankó emlékeztetett, hogy jogos igény a közpénzek hatékony felhasználása, és ebben a gyógyszerészek partnerei az egészségpolitikának. „El kell felejtenünk, hogy mindenkinek csak jogai vannak, kötelezettségei viszont nincsenek a közpénzek felhasználásakor. Ám nemcsak nekünk, gyógyszerészeknek kell körültekintően bánnunk a forrásainkkal, hanem a betegeknek is meg kell érteniük, az orvos és a patikus utasításainak a betartása a társadalom érdeke is, hiszen a gyógyszertámogatásra fordított pénz közösségi összefogás eredménye” – fogalmazta meg az elnök.

Hamis gyógyszerek

Fontos eleme a salátatörvénynek a gyógyszerhamisításra vonatkozó új passzus is. Hankó Zoltán szerint egészség- és társadalompolitikai cél, hogy a legális gyógyszerforgalmazási csatornák biztonságosak legyenek. „Nagyon fontos óvni a rendszert, mert a beteg nem tudja felmérni, hogy a gyógyszer, amelyet a patikában megvesz, azt a hatóanyagot tartalmazza-e, ami a dobozra van írva. A törvény ezért definiálja, hogy pontosan mi a hamis gyógyszer, másrészt olyan rendelkezéseket kellett hozni, amelyek védik a legális csatornát a hamis gyógyszerektől, és szankciórendszert állítanak, hogy elrettentse azokat, akik hamisításba fognának” – tájékoztatott az elnök.

Kiemelte, a klasszikus gyógyszerforgalmazási útvonalakkal itthon eddig semmilyen gond nem volt, mivel hatósági kontrollal, rendezetten működnek. Az internetes gyógyszerárusítás piaca azonban egyre népszerűbb. „Európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a hamisítási ügyek jelentős hányada az internetes értékesítéshez kapcsolódik, ezért újra kellett gondolni a rendszer feltételeit. Egyébként vényköteles gyógyszer eleve nem értékesíthető a világhálón. Mostantól Magyarorszá-gon interneten keresztül gyógyszert csak engedéllyel rendelkező gyógyszertár forgalmazhat.

A tevékenységet a jövőben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalánál (OTH) be kell jelenteni, az OTH ezekről a gyógyszertárakról a honlapján hivatalos tájékoztatást ad, és ellenőrzi is a tevékenységüket” – közölte az elnök.

Hozzáfűzte, természetesen ez nem zárja ki az illegális forgalmazók jelenlétét az interneten, és a külföldről működtetett honlapok is elérhetők maradnak, viszont amennyiben a betegek a biztonsággal azonosítható hazai gyógyszertárakból szerzik be a készítményeket, nem kell félniük a hamisítástól.

 

Magyar Hírlap
Jobbágyi Zsófia

Kapcsolódó oldalak:
Gyógyszerésztörténet – Történetem-történelem, kedd 21.05 - mno.hu
A gyógyszerészek büszkék lehetnek az elmúlt negyedszázadban elért eredményeikre… - 2014.11.22., 19:39 – Híradó - Echo TV
Hogyan tovább? – kérdezték az ünneplő gyógyszerészek - pharmaonline.hu
Balog: a gyógyszerészek büszkék lehetnek az elmúlt 25 évre - MTI
Egyértelműbb patikai szabályozás - 2014. 11. 06. (2. oldal) - Jobbágyi Zsófia - Magyar Hírlap
« Vissza
Betegsarok
2018. 10. 10.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 október
hkszcspszv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 10. 12.
Inhalációs eszközhasználat
2018. 10. 12.
A légúti infekciók prevenciója
2018. 08. 02.
Asztma és allergiás rinitisz
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 10. 15 hétfő