Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 06. 15.
Budapesten tanácskoznak a világ gyógyszercégei - portfolio.hu
2018. 06. 14.
Komplex elképzelések az egészségügyben
2018. 06. 14.
Béremelést is ígér az egészségügyi államtitkár- weborvos.hu
2018. 06. 14.
Vallott a kormány: ennyi megy az egészségügyre - napi.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Szeptember 25.: Gyógyszerészek Világnapja – Prof. dr. Szökő Évát kérdeztük
2017. szeptember 20.
Nyomtatható változat

Szeptember 25.: Gyógyszerészek Világnapja – Prof. dr. Szökő Évát kérdeztük

„Azt szeretnénk elérni, hogy gyógyszerészek is aktívan részt vegyenek a világnap programjában… Az lenne az igazi siker, ha helyi szinten a patikusok is népszerűsítenék e napot, hiszen annak van igazán jelentősége, ha sokkal közvetlenebb kapcsolatot tudnak kiépíteni a hozzájuk fordulókkal” – mondta prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke, akit a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából kérdeztünk.

 

– Néhány éve még nemigen hallottunk a Gyógyszerészek Világnapjáról…

– Az International Pharmaceutical Federation (FIP, Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség) a 2009-es isztambuli konferenciáján határozta el, hogy minden évben megünnepli a Gyógyszerészek Világnapját, erre szeptember 25-ödikét javasolták, a FIP 1912-es alapításának évfordulóját.  2010-ben rendezték meg először, hogy felhívják a figyelmet a gyógyszerészeti tudományok és hivatás sokoldalúságára és a szakmában dolgozók munkájának fontosságára. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT), amely tagja a FIP-nek, 2015-ben csatlakozott a felhíváshoz, így idén harmadik alkalommal ünnepeljük meg e napot.

– Minden évben van valamilyen mottójuk, az idén mi lesz ez?

Szeptember 25.: Gyógyszerészek Világnapja – Prof. dr. Szökő Évát kérdeztük– A „Gyógyszerészek az Önök szolgálatában” mottó variálódik tulajdonképpen, az idén ez így hangzik: A kutatástól a betegellátásig: Gyógyszerészek az Ön szolgálatában”. Jól mutatja ez azt a célt, hogy a társadalomnak, a nagyközönségnek megmutassuk, mi is a gyógyszerészi hivatás lényege, milyen sokrétű módon lehet szolgálni az emberek egészségét.

– Harmadik alkalommal szerveznek programokat erre a napra. Az eddigiekben hogyan ünnepelték a Gyógyszerészek Világnapját?

– Az ideihez hasonlóan az elmúlt két évben is az Egis Gyógyszergyár Tudományos és Technológiai Központja adott otthont a központi rendezvényünknek. Ezeken az összejöveteleken is arra próbáltuk felhívni a figyelmet, hogy akár a gyógyszerkutatás- és fejlesztés, akár a kórházi vagy közforgalmú gyógyszerellátás szintjén mi minden köszönhető a gyógyszerészeknek. Az első alkalommal elsősorban arra koncentráltunk, hogy bemutassuk, hogyan változnak a gyógyszerészi tudományok, az egyes tudományterületek – az ezek közti szoros együttműködés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A következő évben főleg a gyógyszerkutatás részéről közelítettünk a gyógyszerészethez, azt szerettük volna bemutatni, hogyan alakul a kutatóhelyek, az egyetemek és a gyógyszergyárak közötti együttműködés, hogyan lehet az egyetemeken, a kutatóintézetekben felfedezett molekulákból gyógyszer.

– A betegek azonban elsősorban a patikákban találkoznak a gyógyszerészekkel…

– Ez így van, ezért a patikáknak is mindig próbálunk valamilyen programot kínálni erre a napra.  Az első évben a már jól ismert Kérdezze meg gyógyszerészét! szlogennel szerettük volna újra felhívni a figyelmet, hogy a helyes gyógyszerhasználattal kapcsolatban forduljanak a szakemberhez. Tavaly a fiataloknak, általános iskolásoknak selfi-, illetve rajzpályázatot hirdettünk, azt kellett ábrázolniuk, hogyan látják a gyógyszerészeket.

A Gyógyszerészek Világnapja központi rendezvénye

Az MGYT és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság Gyógyszerészek Világnapja alkalmából tartandó ünnepsége „A kutatástól a betegellátásig: Gyógyszerészek az Ön szolgálatában” címmel 2017. szeptember 25-én, hétfőn, 11 órakor az EGIS Tudományos és Technológiai Központban (1106 Budapest, Keresztúri út 11-13.) kerül megrendezésre.

Napirend:

Köszöntések

1. Dr. Hodász István vezérigazgató, Egis Gyógyszergyár Zrt.
2. Prof. dr. Szökő Éva elnök, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság
3. Prof. dr. Klebovich Imre elnök, MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság

Előadások

Originális gyógyszerkutatás napjainkban – a cariprazin tükrében – dr. Laszlovszky István, Richter Gedeon Nyrt.
Gyógyszerforma és technológiai fejlesztési lehetőségek hagyományos megjelenésű készítmények esetén – dr. Bajdik János, Meditop Gyógyszeripari Kft. 
Kórházi, klinikai gyógyszerészek a hazai betegellátásban: jelenlegi és jövőbeni szerepek – dr. Bodó Gabriella, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház
Tények és tévhitek (mintaelőadás) – dr. Csupor Dezső, dr. Oláh Gábor, dr. Pál Szilárd, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem
A gyógyszerszedés a hétköznapokban, avagy ne csak a kockázatokról és mellékhatásokról beszéljünk! (mintaelőadás) –  dr. Bácskay Ildikó, dr. Gyermán Anna, Debreceni Egyetem

(A mintaelőadások szeptember 25-t követően az MGYT honlapjáról (www.mgyt.hu) letölthetők.)

 

– Az idei világnapon is gondoltak a patikusokra? Milyen programokat szerveztek?

– El szeretnénk érni, hogy a gyógyszerészek is aktívan részt vegyenek a világnap programjában, másokkal együtt ugyanis mi is azt akarjuk elősegíteni, hogy a gyógyszertár egy olyan hely legyen, ahol a beteg az egyes betegségek megelőzésével, illetve az egészségmegőrzéssel kapcsolatban is tanácsokat, megfelelő felvilágosítást kaphat. Az idén ezért két olyan előadásra adunk mintát, amelyet iskolákban vagy a patikákban tarthatnak a gyógyszerészek, illetve találkozókat szervezhetnek, ahol átbeszélhetik ezeket a kérdéseket. Ezek a honlapunkról letölthetők lesznek szeptember 25. után. Azt a lehetőséget is felajánljuk, hogy ezeknek az előadásoknak a készítőivel konzultálhassanak az érdeklődő kollégák.

A gyógyszerszedés a hétköznapokban, avagy ne csak a kockázatokról és mellékhatásokról beszéljünk! című mintaelőadás elsősorban a középiskolásokat célozza meg, megismerteti őket azzal, hogy a gyógyszertár egészségügyi intézmény és nemcsak idős emberek járnak oda. A Tények és tévhitek című is arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszerészeknek nagyobb szerepet kellene vállalni a felvilágosító munkában és tudatosítani kellene, hogy egyetemi végzettséggel és megalapozott tudással rendelkeznek ahhoz, hogy információval szolgáljanak a hozzájuk forduló betegeknek.

– Úgy tűnik, a köztudatban egyelőre nem nagyon él, hogy létezik a Gyógyszerészek Világnapja. A neten más világnapok között se nagyon bukkanunk rá… Mik a jövőre vonatkozó terveik ezzel kapcsolatban?

– Ebben talán szerepe lehet annak is, hogy az emléknap szervezője, a FIP, a gyógyszerészeti társaságok szövetsége, de több hazai gyógyszerész szervezet nem tagja ennek, így csak érintőlegesen emlékeznek meg róla. A jövőben sokkal nagyobb nyilvánosságot kell teremteni neki… mert igen, az első évben még a gyógyszerészek se tudták, hogy mi ez, de remélhetőleg idővel minél többen  értesülnek róla.

Számunkra az lenne az igazi siker, ha helyi szinten a patikusok is népszerűsítenék e napot, hiszen annak van igazán jelentősége, ha sokkal közvetlenebb kapcsolatot tudnak kiépíteni a hozzájuk fordulókkal. Az lenne a nagy siker, ha visszajelzést kapnánk arra vonatkozólag, hogy a mintaelőadásokat tudták használni, hasznos volt számukra, sok érdeklődőt vonzott. Mindez a gyógyszerészek presztízsét növeli – reméljük, a gyógyszerészek is így gondolják.

B. Zs. 

 

 

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 június
hkszcspszv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 05. 17.
Allergiás folyamatok és allergia elleni szerek
2018. 04. 24.
Allergén specifikus immunterápia
2018. 03. 06.
Az asztmáról
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 06. 16 szombat