Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 10. 17.
Horváth Ildikó az új egészségügyi államtitkár
2018. 10. 16.
Nagyobb biztonságban vagyunk az elektronikus egészségüggyel - magyaridok.hu
2018. 10. 16.
Görögkatolikus orvosok lelkinapja Máriapócson - magyarkurir.hu
2018. 10. 15.
Hogyan próbálják megőrizni Marosvásárhelyen a magyar nyelvű oktatást? - M1
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

E-Papír

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

TV2 – Mokka
2011. február 11.
Nyomtatható változat

2011. február 9.

 

07:01

Mv.: - Bocsánatot kért Tarlós István egészségügyért felelős helyettese azon a tegnapi találkozón, amelyen a fővárosi kórházigazgatók és a főpolgármester is részt vett. Tarlós azért hívta össze a megbeszélést, mert múlt héten Szentes Tamás jóváhagyása nélkül meneszteni próbálta a kórházak vezetőit. Hamarosan Tarlós Istvánt kérdezem az egyeztetés további fejleményeiről, de előtte nézzék meg a Tények korábbi riportját.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Nem lesz kirúgva a főpolgármester-helyettes. Azért nem lesz kirúgva, mert nem vagyok hülye.

 

R.: - Ezt mondta Tarlós István arra, hogy távollétében az egyik helyettese helyette döntött. Szentes Tamás ugyanis ki akarta rúgni a fővárosi kórházak vezetőit. Az egyik, neve elhallgatását kérő kórházigazgató azt mondta a Tényeknek, hogy körülbelül 20 percet töltöttek bent Szentes Tamásnál, aki arra kérte őket, hogy egy-két napon belül írják meg lemondásukat. Azt viszont nem mondták nekik, hogy helyettük kikre gondoltak vezetőként. Tarlós kedden Szerbiában volt, onnan írt egy üzenetet, hogy azonnal állítsák le a kirúgásokat. Az ügyre reagálva azt mondta az MSZP, hogy káosz és rendetlenség van a fővárosban. Horváth Csaba szerint a főpolgármester-helyettes a kirúgásokat nem maga találta ki.

 

Horváth Csaba, országgyűlési képviselő, MSZP: - Aki ismeri, az pontosan tudja, hogy egy ilyen döntést ő önállóan soha az életbe nem hozna meg.

 

R.: - A Fővárosi Önkormányzat egyébként azt szeretné, hogy a fővárosi kórházak kerüljenek egységesen állami kézbe.

 

Mv.: - A stúdióban tehát Tarlós István főpolgármester. Jó reggelt kívánok.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Jó reggelt kívánok.

 

Mv.: - Tarlós úr, úgy nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, hogy nem fogom azt büntetni, aki eszköz, nem fogom a kezet büntetni, amikor tudom jól, hogy nem ő az agy. Tehát mintha nem Szentes úr lett volna ennek az értelmi szerzője. Azt elárulja nekünk, hogy akkor ki volt ennek az értelmi szerzője?

 

Tarlós István, főpolgármester: - Hát az a helyzet, hogy ezt a kérdést már 25-ször megtárgyaltuk, csak ismételni tudnám magam. Erről újabb mondanivalóm nincs.

 

Mv.: - Tehát tudja, csak nem akarja elmondani, vagy nyilvánosság tárni.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Lényegében ez a helyzet, igen.

 

Mv.: - Attól nem tart-e főpolgármester úr, hogy esetleg ezzel a lépéssel, hogy Szentes urat megtartja ugyanebben a pozícióban, a hitelessége némileg csorbulni fog?

 

Tarlós István, főpolgármester: - Kinek a hitelessége?

 

Mv.: - Hát mondjuk akár az ön, akár Szentes úrnak a hitelessége, hát hiszen történt mégis csak egy olyan lépés, amiből az következik, hogy kirúgták volna a kórházigazgatókat. Ön megvédi őket és Szentes Tamást is.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Nem tartok ettől.

 

Mv.: - Tehát Szentes úr ugyanúgy tudja majd folytatni a munkáját, mint eddig.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Így van.

 

Mv.: - De akkor mégis miért vont tőle meg bizonyos jogköröket?

 

Tarlós István, főpolgármester: - A főpolgármester-helyettes úr még kezdő, nemcsak helyettesként, hanem képviselőként. Ezért is meglepő az ellenzéki vélemény, hogy aki ismeri, az tudja róla ezt meg azt. Hát ők aztán pont nem ismerik, mert eddig két vagy három közgyűlésen találkoztak összesen. Meg kell adni neki a lehetőséget, megbeszéltük ezt a dolgot, és az ügynek ez a belső személyi része ez már teljesen érdektelen.

 

Mv.: - Nem, csak hogy ha van egy ember, mondjuk Szentes Tamás esetében, akkor kérdés, hogy innentől kezdve ő bármit mond, bármilyen döntést hoz, akkor lesz-e hitele Szentes Tamás szavának? Ezért gondoltam megkérdezni öntől azt, hogy ..

 

Tarlós István, főpolgármester: - Lesz.

 

Mv.: - Lesz. Tehát ezzel nem csorbult. Mi lesz főpolgármester úr a 17 vagy 12 darab kórháznak a sorsa?

 

Tarlós István, főpolgármester: - Ez az, amit még nem tudni, hiszen most sokkal lényegesebb fejezetéhez értünk ennek a problémának. A kormány ma vagy jelenleg érvényes koncepciója szerint központi felügyelet alá tervezni vonni a kórházakat, amivel én egyetértek a következő okokból. Egyrészt és mindenek előtt az a párhuzamos finanszírozás, ami van az egészségügyben, az áldatlan állapotokat eredményez hosszú évek óta. Így volt ez a korábbi fővárosi ciklusokban is, akkor is, ha ezt nem vallották be. Konkrétan, hogy az orvos szakmát a Tb-n keresztül az állam finanszírozza, az infrastruktúrát pedig az önkormányzatok. Ez lehetetlen állapotokat eredményez, meg kell szüntetni a kapacitás problémákat, sokkal erősebb szakmai háttérrel kell kezelni és meghatározni, mint amivel az önkormányzatok rendelkeznek és itt vannak ezek a legendáktól övezett beszállítói kérdések, amikről annyit beszélnek a szakmán belül. Én ezeket nem ismerem, nem is óhajtok beleavatkozni, de az bizonyos, hogy központi felügyelet alatt a kórházak összességét tekintve ez a probléma is könnyebben kezelhető, ha az állami feladat a kormányhoz kerül. Ha még sem veszi át a kormány, akkor természetesen az önkormányzat keretei között fogunk gondoskodni arról, lehetőségeinkhez képest, hogy az egészségügy minél jobban működjék.

 

Mv.: - Ugye korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy egy holdingot hoznak létre, amely 100 %-ig tulajdonolná ugye azokat a nonprofit Kft.-ket, amelyek ugye irányítanák a kórházakat. Ez a rendszer fog akkor megvalósulni, vagy pedig az ön elképzelése, hogy állami irányítás alá kerüljenek ezek az egészségügyi intézmények?

 

Tarlós István, főpolgármester: - Ma még nem lehet véglegesen megmondani. Éppen ezért nem helyeslem azt a hisztériát, ami kialakult az ügy körül. égy vélem, hogy egy hónapon belül meg fog születni a kormány döntése. Ha eldől, hogy központi felügyelet alá kerülnek a kórházak, akkor sok minden eldőlt vele. Aki most ezzel az elképzeléssel szembe megy, mondjuk az én politikai közösségemen belül, az nem a főváros vezetésével megy szembe, hanem a kormánnyal.

 

Mv.: - Visszakanyarodva a tegnapi egyeztetésre, sikerült megnyugtatni a kórházigazgatókat?

 

Tarlós István, főpolgármester: - égy hiszem, őket már telefonon Szerbiából sikerült. Nem írtam egyébként, telefonáltam. Tegnap annyi történt, hogy a főpolgármester-helyettes úr saját kérésére elmondhatta azt, amit elmondott. Én pedig elmondtam az orvosoknak azt, ami az igazság. Lehetetlen ötlet volt őket máról holnapra elküldeni, ilyenről hallani sem akarok. Az viszont tény, hogy négy kórház esetében ki kell írni a vezetői állásra a pályázatot. Fogalmam sincs egyébként, hogy az ellenzéknek ezzel mi baja van. Mindig mindenki a beágyazottságok ellen szónokol és kampányol, most hirtelen azzal is bajuk lett, hogy ahol pályázat kiírása indokolt és időszerű, ott kiírjuk. Annyit tettem hozzá, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben ahhoz ragaszkodom, hogy az eddigi vezetők is ugyanúgy pályázhassanak.

 

Mv.: - És indulni fognak?

 

Tarlós István, főpolgármester: - Ez nem az én döntésem, az övék. Egyről tudom, hogy nem akar indulni életkori alapon. égy vélem, a másik három indulni fog.

 

Mv.: - Azért kérdeztem főpolgármester úr, hogy sikerült-e megnyugtatni a kórházvezetőket, mert ugye ma az összes országos napilap foglalkozik ezzel a tegnapi találkozóval.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Tudja miért lep meg?

 

Mv.: - Már micsoda?

 

Tarlós István, főpolgármester: - Hogy az összes napilap foglalkozik vele? Mivel, hogy a napilapok közül legalább három nem volt jelen a sajtótájékoztatón. égyhogy azt hiszem, hogy az ötletbörze, amit most föl fog nekem olvasni az újságból és nem sok köze van a valósághoz.

 

Mv.: - Nézze, én ezt nem tudom, mert én sem voltam ott. Minden esetre idéznék a Népszabadság mai számából, hogy úgy fogalmaz a cikk írója, hogy meglehetősen zaklatottan távoztak a kórház vezetői erről a tegnapi megbeszélésről. Feltételezem ott volt.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Meglehetősen meglep, mert a Népszabadság nem volt jelen. égyhogy ezt én a Népszabadság írói munkássága részének tekintem. Nem az első eset, hogy erről az ügyről a Népszabadság ostobaságokat ír.

 

Mv.: - Jó, hát nyilván ez már az ő dolguk, hogy mire alapozva írták ezt az egy darab mondatot.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Így van.

 

Mv.: - Ugye a tegnapi megbeszélést követően ugye két szegmense volt ennek a történetnek. Egyfelől, amit már ön is említett, hogy ugye négy helyen, négy pozícióban ugye kiírják a pályázatot és van egy másik vetülete ennek a történetnek, hogy három kórház élén, vagy három kórháznál esetleg fegyelmi vizsgálatot indítanának. Mi indokolja ezt főpolgármester úr?

 

Tarlós István, főpolgármester: - Azok az iratok, bizonylatok, megrendelők, szerződések, amik előkerültek és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai vizsgálják ezeket. Érdekes egyébként tudni és ezt jó is, ha elmondjuk, hogy nem a négy pályázandó álláshely valamelyikén fordultak ezek a dolgok elő, hanem egyéb helyeken, vagyis a két dolognak egymáshoz ab ovo semmi köze ne lehet, a pályázati kiírásoknak, illetve az esetleges fegyelmiknek. Hát vannak olyan gyanúk, hogy két kórház esetében esetleg súlyos fegyelem sértések voltak, a harmadik esetében pedig egy tájékoztatási kötelezettség elmulasztása merülhet fel. Ha meghív akkor, amikor az ügyek már bizonyossággá váltak, akkor szívesen eljövök és elmondom. Az a helyzet, hogy abban állapodtunk meg a kórházigazgatókkal, hogy ezt egyelőre egymás közt beszéljük.

 

Mv.: - Megértettem, szaván fogjuk, meghívjuk.

 

Tarlós István, főpolgármester: - És az ő kérésük volt, hogy mondjam el, ha van bármi egyéb probléma a főváros kórházai körül. Én szeretem kiteríteni a lapokat. Ezért nem hallgattam előlük el ezt a dolgot. Hogy mi lesz belőle, az majd kiderül, de egy bizonyos, a politikát kizárom az esetleges vizsgálatokból, csak hivatali vezetők vizsgálódhatnak. Ebből a politikusok ki vannak zárva.

 

Mv.: - Főpolgármester úr, akkor legközelebb innen folytatjuk a beszélgetést. Köszönöm szépen, hogy itt volt.

 

Tarlós István, főpolgármester: - Köszönöm szépen. Szép napot.

 

Mv.: - Köszönöm, önnek is.

« Vissza
Betegsarok
2018. 10. 10.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 október
hkszcspszv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 10. 12.
Inhalációs eszközhasználat
2018. 10. 12.
A légúti infekciók prevenciója
2018. 08. 02.
Asztma és allergiás rinitisz
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 10. 17 szerda