Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 01. 17.
A papír helyett jön az e-recept, de az év végéig még marad a hagyományos - boon.hu
2018. 01. 17.
Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert - index.hu
2018. 01. 16.
Nincs garancia arra, hogy mit veszünk be - hirado.hu
2018. 01. 16.
Rákaptak a Xanaxra a tinik - hazipatika.com
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Záródó árrések - Patikák százai mehetnek tönkre - Nógrádi Tóth Erzsébet - Figyelő 2012. február 2.
2012. február 2.
Nyomtatható változat

A cikk nyomtatóbarát pdf-je itt elérhető!

Az olcsó orvosságok preferálásához és a hatóanyag alapú receptfelíráshoz köti a kormány a 18 milliárd forinttal eladósodott patikák megsegítését. A döntés azonban sérti a gyógyszergyártók és az orvosok érdekeit, a megoldás sikere kétséges.

Hitét vesztett gyógyszer-kiskereskedelem a hagyatéka a 2007-ben törvénnyel ösztönzött patikaalapítási liberalizációnak. „Szakmai, mentális, morális és gazdasági válság uralja az ágazatot” – fakadt ki lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Érthető a keserűsége, hiszen az 1990-es években magánkézbe került patikák a nagykereskedőknél mára 70 milliárd forinttal adósodtak el, s ebből 18 milliárd körüli a határidőn túli számlatartozásuk. A kiskereskedelmi árrésből országosan származó összeg ugyanis – figyelembe véve az inflációs hatásokat – legfeljebb 2000–2200 patikát képes eltartani, a mostani 2451 helyett. Azt reméli az elnök, hogy az 5300 jelenlegi gyógyszerész helyzetén javít a jogszabály múlt évi korrekciója, amelynek értelmében csak indokolt betegellátási zavarok elhárításához létesíthető új intézmény. „Ehhez elkerülhetetlen viszont a patikák működését biztosító árrés-rendszer korrekciója” – teszi hozzá.

 

TERVEK CSATÁJA

Mivel az egészségügyi ágazat átalakítását szolgáló Semmelweis Tervet felülírta a nemzetgazdaság fejlesztését szolgáló Széll Kálmán Terv, amelynek hatására 83 milliárd forinttal csökken az idén a tavalyi 300 milliárdos gyógyszerbüdzsé, a kormány rövidtávú megoldást kínál. Ám a patikák csak akkor juthatnak hozzá a beígért 2,7 milliárd forint kompenzációs forráshoz, ha a betegeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) is kevesebbe kerülő, generikus (lejárt szabadalmú) orvosságok kiváltására ösztönzik. A kívánatos mértéket az OEP által preferált szerek forgalmának 35 százalékos arányában határozták meg. A generikus program sikere azonban attól függ, hogy rá lehet-e bírni az orvosokat az olcsó szerek felírására. Így őket is ösztönözni kell, különösen azért, mert a gyógyszergyártók jelentős hányada is ellenérdekelt a nagyon olcsó ázsiai szerek piaci térnyerésében. Ezért is tart több vasat a tűzben a gyógyszerészi kamara: Hankó Zoltán nem gondolja ördögtől valónak, hogy a patikusok (előre megállapított díjak ellenében) nyújtsanak különféle többletszolgáltatásokat, gondozást a hozzájuk fordulóknak.

A gyógyszer-kiskereskedelem problémái összeköthetők a 2007-es liberalizációval. Azóta bővült 400-nál is többel a patikák korábbi 2000 körüli száma, miközben a fenntartásukat biztosító kiskereskedelmi árrés apadni kezdett: az 1994-ben még 22 százalékos átlagos árrés 2010-re 13 százalékra esett vissza.

Ebben a gyógyszertörzs változása játszott komoly szerepet: mára a forgalom 43–44 százaléka 5000 forintnál drágább készítmény. Márpedig ezek után fix összegű, 850 forintban maximált árrés jár. Az ennél olcsóbb orvosságok forgalmának 11–12 százaléka pedig az 1 százalék alatti árrésűek körébe tartozik.

Tavaly közel 91 milliárd forintnyi volt a teljes árrés, ebből pedig az egészségbiztosító által támogatott gyógyszereknél 51 milliárdnyi. Ez 1 milliárddal kevesebb a megelőző évinél. A többit a nem közfinanszírozott gyógyszerek és egyéb termékek forgalmazása után termelték ki a patikák. Az OEP-pel szerződött 2451 gyógyszertár közül 2010-ben 500-nál több volt veszteséges – emlékeztetett Hankó Zoltán.

A kamara korábban felvetetette a maximált árrés 1080 forintra való emelését, de nem járt sikerrel. Tavaly ősszel a kormány annyit megtett, hogy az egyik előterjesztésben javaslatként fogalmazták meg a 6,0–6,1 százalékos nagykereskedelmi árrésből 0,5 százaléknak az átcsoportosítását a kiskereskedelem részére.

 

AZ ÁTCSOPORTOSÍTÁS VESZÉLYEI

Nem tartaná azonban szerencsésnek ezt a lépést Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke. Szerinte külső forrás szükséges, az árrés ágazaton belüli átcsoportosítása újabb komoly konfliktusokkal járhat, pedig ilyenekből most is bőven akad. „Az olcsó orvosságok preferálása, a hatóanyag alapú gyógyszerfelírás, s az, hogy februártól közel 40 milliárd forint értékű drága terápiához a patikák helyett a kórházakban jutnak hozzá a betegek, 8 milliárddal csökkentheti a közfinanszírozott medicinák után tavaly kapott, 52 milliárdos patikai árrés tömeget” – jelenti ki. Számolni kell azzal is, hogy ha csökkenne a nagykereskedelmi árrés, drasztikusan apadna a nagykereskedők által a patikáknak nyújtott, tavaly 9 milliárd forintot kitevő árkedvezmény. De valószínűleg megszűnne az is, hogy naponta akár többször is szállítsanak orvosságot a gyógyszertáraknak. A patikák ugyanis a pénzügyi labilitásuk miatt alig tudnak készletezni, ezért gyakran kell visszarendelniük a beteget a kért piruláért.

Nem ígér sok jót 2012 sem, hiszen a Széll Kálmán Terv több mint negyedével csökkentette az OEP tavalyi gyógyszerköltségvetését. Ebből és a növekvő fogyasztói fizetésképtelenségből további árrés kiesés rajzolódik ki a patikák számára.

 

Erősít az államtitkárság

■ Az idén is folytatják a gyógyszercégek közötti árversenyt, amellyel tavaly ősszel 20 százalékos árcsökkentést sikerült elérni – tájékoztatott az Egészségügyért Felelős Államtitkárság sajtóosztálya. Az egymással helyettesíthető gyógyszerek közül a legolcsóbbak kerülhetnek az OEP által támogatott, preferált referencia ársávba, a többihez drágábban juthatnak a betegek. Február elsejétől a gyógyszerészeknek kötelező dokumentálni, hogy felhívták a betegek figyelmét: az általuk igényeltnél kedvezőbb térítési díjú készítményt is vásárolhattak volna a patikában. Arról is tájékoztatniuk kell, hogy azzal mennyi pénzt takaríthattak volna meg. A tájékoztatást a blokkhoz csatoltan is megadhatják. A napokban egyeztek meg a gyógyszerészek és az OEP szakemberei a patikai receptíró informatikai programok korrigálásáról, hogy azok alkalmasak legyenek a hatóanyag alapú vényfelírásra. Elsőként a forgalomban lévő, több tucat, koleszterinszint-csökkentő gyógyszert írják majd föl így az orvosok. ●

 

Patikusélet, 2012

■ „A betegek többsége olyan mértékben elszegényedett, hogy gyakran az orvosok által rendelt olcsó készítményeket sem tudják kiváltani. Vitaminokra, vény nélküli készítmények vásárlására pedig már nem is gondolhatnak” – állítja Dobosné László Erika gyógyszerész doktor, a jászárokszállási Szent Margit Gyógyszertár vezetője. Míg 2009-ben 10 millió forint volt a település patikájának a forgalma, s ebből 2 milliós árrés-bevételhez jutott, tavaly az előbbi 9,8 millióra apadt, az utóbbi pedig 1,8 millió forint volt. „Ha nem avatkozik be sürgősen a kormány, a patikabezárások miatt betegek maradnak gyógyszer nélkül” – figyelmeztetett a gyógyszerész. Ennek ellenére sem válna meg a közel két évtizede megvásárolt patikájától, a település óvodájában és az iskolában induló gyógyszerészi gondozásban keresi a kiutat.

Rezeg a léc a fővárosi Batthyány Gyógyszertárnál is, ám Nemere Zsuzsa tulajdonos-gyógyszertárvezető sem szeretne bezárni. Azon töri a fejét, hogy befektetővel kooperál, hiszen az 1994-ben saját tőkéből és hitelből megszerzett patikát, meg a családi vagyont nem akarja kockáztatni. Szerinte is a 2007-ben indult patikaliberalizáció következménye, hogy az akkori havi 40 milliós forgalma, így a nyeresége is a negyedére apadt. „Nehezen viselem, hogy az egykor egészségügyi intézményként működő gyógyszertárakban eluralkodott az anyagiasság. A túléléshez sajnos az orvosságok kiadása mellett kénytelenek vagyunk különféle étrend-kiegészítőket, kozmetikumokat is árusítani. Az árrés rendszer módosítása mellett szükséges a patikákban készített magisztrális készítmények pár tízforintos díjának emelése is. Ezeket – alacsony áruk miatt – egyre inkább igénylik a betegek.” ●

 

Nógrádi Tóth Erzsébet
Figyelő

 

 

 

 

 

Kapcsolódó oldalak:
A gyógyszerárváltozással kapcsolatos lakossági tájékoztatás a médiában - Sajtószemle! - 2014. 09. 30. - 10. 02. - mgyk.hu
A jövő hónaptól csökkennek a gyógyszerárak - Jobbágyi Zsófia - Magyarhírlap
Tájékoztató az október 1-től hatályos árak gyógyszertárak felé történő alkalmazásáról (2014. szeptember 23.) - MGYK
Októberi fixesítés - gyógyszer árváltozás, II. előzetes lista - MGYK
Októberi fixesítés - gyógyszer árváltozás, előzetes lista - MGYK
« Vissza
Betegsarok
2018. 01. 12.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája (2018.01.05)
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 január
hkszcspszv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
2017. 03. 15.
A 2015-ös év gazdálkodási és pénzügyi szempontból
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 01. 13.
A szem allergiás megbetegedései
2018. 01. 13.
A gyógyszerallergiákról
2018. 01. 13.
Gyermekkori allergiák
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 01. 17 szerda