Déli Krónika a patikai próbavásárlásokról


A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnök szerint inkább arra kellene megoldást találni, hogy az olcsóbb orvosság ajánlása, ne okozzon veszteséget a patikusoknak.

MR1 Kossuth – Déli Krónika
2009.11.11.
Mv.: Betegnek álcázott ellenőrök végezhetnek próbavásárlást jövőre a patikákban egy törvényjavaslat szerint. A Gyógyszerészi Kamara elnöke ezt feleslegesnek tartja. Egy betegjogokkal foglalkozó ügyvéd szerint azonban az lenne az igazi, ha a kórházakban és a rendelőkben is megjelenhetnének az álruhás ellenőrök.
Dobozy Pálma.
R.: Ellenőrök álruhában a patikákban. Próbavásárlást is végezhetnének a gyógyszertárakban és a gyógyászati segédeszköz boltokban az Egészségbiztosítási Felügyelet munkatársai. Ez is szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyről ma tárgyal az Országgyűlés.
Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság MSZP-s elnöke szerint, a betegek érdekeit védené a módosítás.
Kökény Mihály: - Sok tapasztalat azt mutatja, hogy a gyógyszerészek nem minden esetben a beteg érdekében járnak el, számos panasszal találkozott a felügyelet, ha mondjuk egy készítményre szüksége van a betegnek és adott esetben a recepten az orvos nem tüntette fel, hogy az nem helyettesíthető, a gyógyszerész mondjuk a drágábbat értékesíti, ajánlja és győzi meg erről a beteget.
R.: Horváth Tamást, a Gyógyszerészi Kamara elnökét, meglepte, hogy a javaslat csak a patikákat veszi célba.
Horváth Tamás: - A gyógyszertárak gyakorlatilag teljes mértékben a tevékenységükről minden adatot az egészségbiztosító számára megküldenek, azokból az adatokból teljes mértékben kinyerhető az, hogy a szolgáltatás keretében helyettesítés történt, vagy nem történt helyettesítés.
R.: - Tehát, hogy ajánlották-e az olcsóbb gyógyszert?
Horváth Tamás: - Igen.
R.: Az elnök szerint inkább arra kellene megoldást találni, hogy az olcsóbb orvosság ajánlása, ne okozzon veszteséget a patikusoknak.
Nagy áttörés az új jogosítvány, de még jobb lenne, ha a rendelőkben és a kórházakban is megjelenhetnének próbavásárlóként az ellenőrök. - így értékeli a javaslatot Kovácsy Zsombor ügyvéd, a biztosítási felügyelet volt elnöke.
Kovácsy Zsombor: - Reményeink szerint ez a lehetőség bővülhet és később nagyon komoly alkotmányos garanciák mellett, kiterjeszthető egészségügyi szolgáltatókra is.
R.: A felügyelet munkatársai így ellenőrizhetnék a várólisták betartását, vagy, hogy megfelelő hangnemben beszélnek-e a páciensekkel. Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, jövő év elején életbe léphet a módosítás.