Horváth Tamás az Inforádióban a kispatikákról


A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint nem lehet megállítani azt a folyamatot, ami vidéki, vagy kisebb gyógyszertárak tönkremeneteléhez vezet.

Horváth Tamással Szépvölgyi István beszélt.

Horváth Tamás: Költségvetési törvényben a kis gyógyszertárak működési támogatására az idei közel 700 millió forint helyett kb. csak 200 millió forintos keret van. Ami egyértelműen azt jelenti, hogy több száz patikától vonják meg ezt a működési támogatást, ami gyakorlatilag vidék ellátását veszélyezteti. A másik aktuális problémánk az, hogy az egészségügyi törvények őszi salátatörvénye módosítása keretében egy előkészítő egyeztetés-sorozat után mind a minisztériummal, mind pedig az MSZP-vel volt egy megállapodásunk, ami arról szólt, hogy egyetértenek azzal, hogy szükséges a gyógyszertárak létesítésének szigorítása, és ezért valódi többletszolgáltatást írnának elő a gyógyszer-gazdaságossági törvényben, heti 84 óra nyitva tartást, plusz ügyelet, készenlét, ami valóban, minden helyen a betegek számára valós többletszolgáltatást jelenthet. Sajnos ettől visszalépett az egészségügyi bizottság, és ez azt jelenti, hogy nem tudjuk megállítani azt a folyamatot, amiben a folyamatos, nagy forgalmú helyeken folyamatos gyógyszertár-létesítéssel további forgalmat vonnak el a vidéket ellátó kisebb gyógyszertáraktól.

Rip.: Rengeteg kis patika éppen a fenntartásához szükséges költségeket hitelből fedezi, és hát ennek sokszor az volt az ára, hogy jelzálog kölcsönt vett fel az egész gyógyszertárra. Mire számíthatnak ezek a patikák?

Horváth Tamás: Gyakorlatilag nagyon sok gyógyszertár működött úgy, hogy évről évre folyószámla hitelt kapott a számlavezető bankjától. E mögött vagy jelzálogfedezet volt, vagy pedig egyéb fedezet. Az idei évben sok gyógyszertárnak ezt a folyószámla hitelét mondta le a bank az általános hitel- és gazdasági válság miatt, tehát ezzel gyakorlatilag a forgóeszközét csökkentették a patikáknak.

Rip.: Beszéljünk még egy kicsit a jövőképről. Mire számíthatnak a patikák a 2010-es esztendőben?

Horváth Tamás: Nagyon-nagyon nehéz év elé nézünk. Sajnos a következő év költségvetésében nyomát nem látjuk annak, hogy forrásnövekedés lenne ezeknél a gyógyszertáraknál, és ezt az eladósodottságukat csökkenthetnék. Sőt, sajnos azt kell feltételezni, hogy ez a folyamat tovább zajlik. De ez a folyamat nem mehet a végtelenségig, valaki lépni fog. Hogy mikor, milyen indokkal és mit, azt sajnos nem tudom megmondani, de a jövőkép nagyon rossz, hiszen, még egyszer mondom, közel ezer patika adósodott el a nagykereskedőknél.

Műsorvezető: Horváth Tamást, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét hallották.