Meghátrált az egészségügyi miniszter


Nem szűkülnek az ápolók jogosítványai, az Egészségügyi Minisztérium ugyanis a szakmai szervezetek nyomására módosítja nagy vihart kavart, lapunk hétfői számában ismertetett rendeletét.

Továbbra is adhatnak intravénás injekciót és beköthetnek infúziót az ápolók. Bár hétfőn még hajthatatlannak tűnt, engedve a szakmai szervezetek, illetve a kórházvezetők nyomásának, az egészségügyi tárca vezetője tegnap bejelentette: módosítják rendeletüket.

Így átmenetileg sem szűkülnek az OKJ-s végzettségű ápolók jogosítványai. Mint arról beszámoltunk: a kifogásolt jogszabály azt írta le, hogy pontosan milyen feladatokat végezhetnek az érintett szakdolgozók, eddig ugyanis ez a terület jogilag szabályozatlan volt. Csakhogy a rendelet szerint bizonyos feladatokat - például intravénás injekció beadását vagy infúzió bekötését - önállóan csak egy úgynevezett licencvizsgához kötve végezhettek volna. Ilyen licencvizsgát azonban most még nem lehet szerezni, az erre vonatkozó jogszabály előkészítése késik

Így pedig az érintettek szerint összeomolhatott volna a betegellátás Magyarországon, ezen tevékenységek mindegyikét ugyanis nem lehetett volna az orvosokra testálni, hiszen ahhoz túlságosan kevesen vannak. - Fontos jogszabályról van szó, amely garantálná, hogy mindenki csak azt a tevékenységet végezhesse, amelyre a képzettsége szól. Nem adjuk föl az erre vonatkozó elképzeléseinket, de hajlandók vagyunk a rendeleten változtatni, miután a kórházvezetők azt állították, hogy veszélybe kerülhet a folyamatos betegellátás - szögezte le Székely Tamás egészségügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.

Ennek lényege - tette hozzá a tárcavezető -, hogy az orvos engedélyt adhat az ápolóknak a szóban forgó tevékenységek ellátására, az erről szóló írásos dokumentumot a dolgozó munkaköri leírásához kell csatolniuk. Ilyen írásos engedélyt csak addig lehet majd kiadni, amíg a licencvizsga rendszere nem indul be. A korábban kiadott engedélyek pedig a licencvizsga szabályainak megjelenését követő fél évig lesznek érvényesek. Megjegyezte azt is, hogy meggyőződése szerint az eredeti rendelet nem okozott volna komoly fennakadást a betegellátásban, az ugyanis a szakdolgozóknak mindössze 6 százalékát érintené.

Ennyi rugalmasságra azonban szükség van - szögezte le.

A tárcavezető azután jelentette be a módosítást, hogy az elmúlt napokban össztűz zúdult rá a szakma részéről a rendelet miatt. számos kórházvezető odáig ment, hogy közölte: az általa irányított intézményben nem hajtatja végre az intézkedést, mert azzal veszélyeztetné a betegek életét. Tegnap egyébként Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője is az ápolók jogosítványait szűkítő rendelet visszavonását követelte.

- Megnyugtató döntést hozott az Egészségügyi Minisztérium szögezte le lapunk kérdésére Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Mint mondta: a gyors intézkedéssel áthidalható az a probléma, ami veszélyeztette volna a biztonságos, illetve a folyamatos betegellátást. Székely Tamásnak arra a felvetésére, amely szerint a rendelet nem okozott volna komoly fennakadásokat az ellátásban, a kórházszövetség elnöke úgy reagált: nem végeztek ilyen összegzést, de nem is lehet a számok alapján megbecsülni a hatást. Nincs ugyanis átlagintézmény. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere, aki kemény kritikát fogalmazott meg a jogszabály eredeti változatával szemben, azt mondta: maradéktalanul elégedettek, ésszerű döntés született. Végre egyszer el lehetett érni, hogy a jogszabály hatálybalépése előtt megszülessen a konszenzus - tette hozzá.

Megnyugtatónak nevezte a döntést Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke is. Ez az eddigi rendszer átmeneti fenntartását jelenti - tette hozzá. Leszögezte: a jövőben szükség lesz arra, hogy ne csak az OKJ-s, hanem például a főiskolai végzettségű ápolók kompetenciáit is meghatározzák.

TÁVOZÓ ÁLLAMTITKÁR. Lemondott posztjáról az Egészségügyi Minisztérium egészségpolitikai szakállamtitkára, Medgyaszai Melinda. Feladatát a továbbiakban helyettesítéssel látják el. Medgyaszai Melinda korábbi munkahelyére, a Közép-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztárba megy vissza, annak igazgatója lesz.

Emellett 2010. február 23-tól június 10-ig EU-s nemzetközi koordinációs feladatokat lát el miniszteri megbízottként.