Patikalapítási láz és jogosulatlan gyóygszerkiadás - MTV1 Híradó


MTV1 – Híradó

2010. július 6.

 

19:40

Mv.: - Valóságos patikaalapítási láz tört ki, miután a kormány bejelentette, hogy 2011-ig felfüggesztik az új gyógyszertárak létesítését és új törvényt alkotnak. A moratórium ugyanis csak a jövő héttől él. A Fidesz szerint az ország négy éve vár arra, hogy eltöröljék ezt az, ahogy fogalmaznak, embertelen rendszert. A szocialisták szerint viszont bizonyos területeken jobb lett a gyógyszerellátás.

 

R.: - Alig bírják az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelmi központ futószalagjai a megrendeléseket. Csak innen 300 ezer dobozt küldenek ki naponta a gyógyszertárakba, ahol a szöveg szinte mindenhol ugyanaz, csak a kiszolgálás nem. A Fidesz szerint a liberális törvény miatt egyre több a szakképzetlen dolgozó a patikákban.

Heintz Tamás országgyűlési képviselő, Fidesz: - A gyógyszerkiadások 60%-ban nem találkozik a beteg gyógyszerésszel, és 20%-ban, megdöbbentő, a gyógyszerkiadás szabályait megszegve, arra jogosulatlan személyek adják ki a gyógyszert.

R.: - Az országban több helyen sokkal jobb lett a gyógyszertári szolgáltatás, a szocialisták szerint. Garai István azzal a kritikával azonban egyetért, hogy a kisebb településeken sokkal jobb ellátásra van szükség. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke a gyógyszertárak tulajdonosi hátterén változtatna, és több jogot adna a gyógyszerészeknek.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke: - Megszerezte a tudását, szerzett mellé tapasztalatot, és még felelősséget is vállal azért, amit csinál, teljes egzisztenciális felelősséget vállal, ez egy külső, nem szakmai befektetőnél nem áll fenn.

R.: - A gyógyszer-nagykereskedők is szigorítanák a jelenlegi szabályokat. Például azt, hogy ne lehessen egymáshoz nagyon közel patikát alapítani.

Küppel Sándor alelnök, Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetsége: - Önmagában sem a moratórium, sem a törvény a finanszírozási nehézséget, az alacsony árréstartalmat nem fogja befolyásolni, de a növekedés sebessége viszont megállítható egy jó intézkedési rendszerrel.

R: - A nagykereskedők azzal azonban nem értenek egyet, hogy a benyújtott törvénytervezet szerint többségi tulajdonosként ők nem alapíthatnának patikát.

Â