Szilágyi László, az LMP egészségügyi szakpolitikusa az ATV-ben


Július 13. Szilágyi László, az LMP egészségügyi szakpolitikusa a patikamoratóriumról

Részletek az interjúból:

Szilágyi László: - Ez egy átmeneti intézkedés, és azt várjuk a kormánytól, és hát más körök is azt várják, hogy ezt szabályozzák rendesen. Tudnillik ilyen versenyjogi és ellátásbiztonsági kockázatokat észlelni.

Mv.: - Dehát a betegnek az az érdeke, hogy minél több patika legyen, mert akkor nem kell sorbaállnia, nem kell vacakolnia, nem kell keresnie. Tehát szólnak érvek a sok patika mellett.

Szilágyi László: - Nagyon sok patika alakult az elmúlt a hónapokban, de az a helyzet, hogy inkább a nagyvárosokban, és inkább ilyen láncok kezdenek el patikákat alapítani.

Mv.: - És az miért baj?

Szilágyi László: - Hát mert sorba szorulnak ki a kis patikák. És ez a nagy probléma, ezt mi magunk is így látjuk egyébként, hogy ilyen vertikálisan szerveződő cégek alakultak ki, hogy egyszerre tulajdonosok a gyógyszergyártó cégekben, a nagykereskedő cégekben, és a kiskereskedelmi cégekben is. És ennél versenyjogi problémák vannak, és ezt szeretné a kormány rendezni. És mi is nagyon várjuk, hogy ezt megtegye. Azt ígérték, hogy január elsejére ez a helyzet rendeződik is.

Mv.: - Azért csak úgy mondom, hogy régebben, amikor (Budapesten lakom) hétvégén ne adj Isten gyógyszerre volt az embernek szüksége, elképesztő kálváriát lehetett járni még Budapesten is, vagy éjszaka. Szóval nagyon vicces dolgok történtek.

Szilágyi László: - Na most a kis falvakban ez így van napközben is. És hétköznap is.

Mv.: - Na jó, de akkor most azt mondjuk, hogy azért mert a kis falvakban rossz, azért legyen rossz a városban is? Tehát dögöljön meg a szomszéd tehene is? Érdekes.

Szilágyi László: - Úgy tűnik, hogy a városokban telített már a piac, és ezek a nagy láncok tartósan alacsonyan tudják tartani az árakat, éppen azért, mert érdekeltek a gyógyszergyártásban is, és a nagykereskedelemben is. Ezért a kis patikák nem bírják a versenyt. Ez most egy ilyen helyzet.

Mv.: - Én, mint gyógyszerfogyasztó, én azt szeretem ha olcsó valami.

Szilágyi László: - Világos, csak nem élnek meg a más szereplők ezen a piacon. (...)

Szilágyi László, az LMP egészségügyi szakpolitikusa: - Vannak akik tönkremennek, és hát a piacnak megvan a sajátos logikája, hogy ott alapít patikát, ahol keresletet észlel, a többi helyen meg nem alapít, és ott ezek sorba zárnak be. Nagyon kicsi az árrés eleve. Ez évek óta szűkül. És a kis patikáknak nagyon... tehát abból a forgalomból nem tudják kigazdálkodni a működési költségeiket. Ez a probléma.

Â