Veszélyes étrendkiegészítők - MTV1 – Ma reggel – Híradó


53 bevizsgált étrendkiegészítőből csak kettő volt olyan, amely a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalmazta. Ez derült ki a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudomány Karán elvégzett vizsgálatokból.

Fülöp László: - Az elemzett termékek közül 25 került illegálisan a piacra. Ám, hogy az étrendkiegészítőkből pontosan mennyi van forgalomban, azt senki nem tudja.

- A gyógyszerrel hamisított étrendkiegészítők fogyasztása az a szív-, érrendszeri betegségekben szenvedők bizonyos csoportjára lehet igen veszélyes.

R.: - Mondja a kutatásban résztvevő professzor. Uniós csatlakozásunk óta a jogharmonizáció nem teszi kötelezővé az étrendkiegészítők piacra kerülését megelőző vizsgálatot. Így szinte bármi a fogyasztóhoz kerülhet, hiszen 7 ezer ilyen termék kapható jelenleg Magyarországon. A potencianövelőket gyakran hamisítják külföldön is. Tíz terméket vizsgáltak ebben a szegedi laboratóriumban. Az egyik hatóanyagot még gyógyszerbiztonsági szempontból sem értékelték.

Hohmann Judit egyetemi tanár, SZTE Gyógyszerésztudományi Kar: - Nyolc esetén találtunk olyan szennyezést, ami nem megengedhető. Öt esetben valamilyen szintetikus gyógyszer hatóanyagot tartalmazott az étrendkiegészítő termék. Tehát itt tulajdonképpen arról van szó, hogy étrendkiegészítőbe csomagolt gyógyszer hatóanyagokat forgalmaztak.

R.: - A veszélyes étrendkiegészítők listája az Országos Élelmiszer és Táplálkozástudományi Intézet honlapján is megjelent, de a szakemberek szerint a mai rendszer nem alkalmas arra, hogy megakadályozzák a hamis termékek forgalmazását. A Dél-Alföldön az elmúlt három évben száz étrendkiegészítő forgalmazását tiltották be és 10 millió forintos bírságot szabott ki az ÁNTSZ.

- Az ÁNTSZ részéről nagyon szeretnénk, hogyha egy szigorúbb és betarthatóbb szabályozás lépne életbe.

R.: - Hiszen ma elég csak bejelenteni egy étrendkiegészítő forgalmazását, nincs szükség laboratóriumi vizsgálatokra.

Maráczi Gabriella közegészségügyi osztályvezető, ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Intézet, Szeged: - Most nagyon gyakran szembetalálkozunk azzal, hogy tulajdonképpen az Európai Unióban ezek a termékek másutt forgalomban vannak, akkor mi sem tilthatjuk meg.

R.: - A közegészségügyi osztályvezető hozzátette: Leggyakrabban Budapesten és az uniós határ közelsége miatt Szegeden találkoznak hamis, illetve illegálisan forgalmazott étrendkiegészítőkkel.