A gyógyszergazdaságossági törvény módosításáról - InfoRádió, Riport


Horváth Tamás, a kamara elnöke tájékoztatta az infoRádió hallgatóit a várható módosításokról.

Mv.: A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a szakma már benyújtotta javaslatait a gyógyszergazdaságossági törvény módosításához, amit ez év végéig kell elfogadnia a parlamentnek. Horváth Tamással Szépvölgyi István beszélt.

Horváth Tamás: Vélemények benyújtására a gyógyszergazdaságossági törvény módosítása ügyében a határidő 13. volt, és felteszem, ahogy a Magyar Gyógyszerészkamara, a többi felkért szakmai szervezet, illetve gyógyszerpiaci szereplő is benyújtotta a véleményét vagy javaslatát a törvény módosításával kapcsolatban. Itt tartunk jelenleg. Feltételezem, hogy rövid időn belül az egyeztetések is megkezdődnek, hiszen ha a jogalkotás időbeosztását nézzük, akkor az év végéig, ahhoz hogy végszavazásra is kerüljön, és hatályba tudjon lépni, ahhoz azért elég feszes ütemtervet kell tartani.

Rip.: Szócska Miklós megerősítette, hogy év végéig van életben a gyógyszertáralapítási moratórium. Mi lesz december 31. után?

Horváth Tamás: Az előbb említett határidő nem csak onnét származik, hogy a nyári törvénymódosításban ez így  került meghatározásra, hanem onnét is, hogy a tavalyi év decemberében, az akkori őszi egészségügyi salátatörvényben történt módosítás szerint az eredetileg addig terjedő, még a 2006-ban megállapított határidőt kitolta a jogalkotó egy évvel. Magyarán, ez azt jelentené, hogy ha 2011. január 1-jétől, ha nem történik semmi, akkor a gyógyszergazdaságossági törvény jelenlegi szabálya szerint teljes liberalizáció áll be a gyógyszertárlétesítés területén. Magyarán, még azok a jelenleg meglévő szabályok, és azok a látszat-többletszolgáltatások is megszűnnének. Úgy gondolom, hogy semmi újdonság nincs abban, hogy a jelenlegi országgyűlés és a kormány határozott abban az irányban, hogy ez ne így legyen, így aztán ennek megfelelően ez a határidő is szorít.

Rip.: December 31-ig a szakmának mit kell még tennie?

Horváth Tamás: Nekünk az az egyértelmű feladatunk, hogy mindazt a szakmai információt, érvet, ami ehhez szükséges, azt folyamatosan szállítsuk. Elképzelésünk szerint a gyógyszerellátást egészségügyi szolgáltatássá kell tenni. Olyan egészségügyi szolgáltatássá, amely szükséglet-alapon szerveződik.