Az Avandiáról az ATV-ben


Mv.: - A magyar gyógyszertárakban még kapható egy Európában már veszélyesnek minősített és betiltott, cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer, az Avandia. A patikusoknak szeptember 23-a óta az ilyen recepttel érkezőket hazánkban is figyelmeztetni kell a gyógyszer veszélyeire, bár erről a rendeletről, tapasztalataink szerint, nem minden gyógyszertárban tudnak. Az Avandia 10 éve van forgalomban hazánkban és kb. 35 ezer cukorbeteg használja.

R.: - Erről a gyógyszerről van szó. A készítmény 2000 óta van forgalomban Magyarországon. És 35 ezer cukorbeteg szedi rendszeresen. A mellékhatásai eddig is ismertek voltak a gyógyszerészek előtt, szív és érrendszeri problémákat okozhatott a gyógyszer, de mivel egyes cukorbetegeknél nagyon jó eredményeket lehetett vele elérni, így 10 éve folyamatosan kapható a patikákban. Az újabb nemzetközi kutatások viszont kiderítették, hogy az Avandia szívrohamot és stroke-ot is okozhat. Így Európábn veszélyesnek nyilvánították, és a teljes kitiltását fontolgatják. Magyarországon viszont még minden korlátozás nélkül kapható.

Horváth Tamás, elnök, Magyar Gyógyszerész Kamara: - Nekünk az Országos Gyógyszerészeti Intézet rendelkezéseit kell betartanunk, kivonásra akkor kerül egy gyógyszer,amikor ezt az OGYI elrendeli.

R.: - Egyelőre csak egy rendeletet adtak ki a patikusok számára, melyben leírták, hogy szeptember 23-a óta minden ilyen recepttel érkező beteget fokozottan figyelmeztetniük kell a gyógyszer lehetséges mellékhatásaira. Az általunk megkérdezett patikusok viszont nem tudtak a gyógyszer veszélyességéről, illetve az esetleges megszüntetéséről. A Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a legfontosabb, hogyha egy betegnek a hírek hallatán meginog a bizalma a készítményben, akkor azonnal keresse fel a háziorvosát és kérje egy másik gyógyszeres terápiára való beállítását.