Diktál a gyártó, körmöli a doktor - Magyar Hírlap


A Magyar Hírlap újságírója arra volt kíváncsi, hogy milyen területeken tartja Mikola István szükségesnek az állami szerepvállalás fokozását.

(...) A jelenlegi helyzet ismeretében Mikola István többek között a gyógyszerellátást említette, amely körül éles viták alakultak ki az utóbbi időben.

Emlékeztetőül: a biztonságos gyógyszerellátásra vonatkozó 2006-os törvény gyakorlatilag korlátlan lehetőséget adott arra, hogy csaknem bárki gyógyszertárat nyithasson. Így egyre-másra létesültek patikák, nemegyszer láncokat alkotva, amelyek mögött több esetben maguk a gyógyszer-nagykereskedők állnak. A kormány a terület újraszabályozásával tenne rendet január 1-jétől - amihez ellentétes módon viszonyulnak az egyes piaci szereplők -, s addig is korlátozza a szabadpiaci versengésen alapuló patikalétesítést.

Mikola István szerint a patikákat muszáj lenne megtartani a lakosságközeli gyógyító-megelőző ellátás részeként. Ehhez megálljt kellene parancsolni a gyógyszergyártók és a nagykereskedők patikákat is érintő tőkekoncentrációjának. Orvoslátogatói révén ugyanis a gyártó "sorvezetőt" ad az orvosnak a gyógyszerfelíráshoz, ezen keresztül a patikusnak a beszerzéshez. Így közvetve ő dönti el, milyen orvosságot szedjen a beteg. Mindezt Mikola István a törvényhozás oldaláról meg engedhetetlennek tartja, és megfordítaná a folyamatot, hogy a betegek szükséglete, valamint a népegészségügyi szakma határozza meg a gyógyszergyártás palettáját. Most ugyanis - mondta - a profitérdeknek megfelelő, vagyis drága szereket "erőltetik" a gyártók, amelyek nem feltétlenül hatékonyabbak a többinél.

Az Alkotmány értelmében az állam felelős a polgárok egészségügyi biztonságáért és a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésükért. Ezért Mikola István szerint érdemes lenne egységben gondolkodni az alapellátásról - a háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatról - és a gyógyszerkiskereskedelemről.(...)

Tovább >>