Horváth Tamás a gyógyszerellátás újraszabályozásáról az ATV-ben


Mv.: - Nem lesznek súlyponti kórházak. Szigorodik a patikaalapítás. Nem lesz elszámolási nyilatkozat, július 1-je pedig szabadnap lesz az egészségügyi dolgozóknak, és tiltó listán lesz a Mefedron. Többek között ezeket tartalmazza a kormány legújabb egészségügyi csomagja. A tervek szerint jövőre átfogó struktúraátalakítás lesz, 2012-ben pedig új finanszírozási rendszer. Szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy a betegek számára egyszerűsödik az ellátás.

R.: - A patikaliberalizációt még az előző kabinet teremtette meg. A Fidesz viszont kormányra kerülése után szigorított a gyógyszertár-alapításon. Most pedig újabb szigorítások várhatók.

Cserháti Péter, egészségügyi helyettes államtitkár: - Egészen másképp kell a jövőben a magyar patikákról gondolkozzunk, mint a magyar egészségügyi ellátórendszer részéről.

R.: - A tervek szerint arányosabb lesz pl. a patikahálózat. A lakosság számához, illetve a települések közötti távolság alapján lehet majd gyógyszertárakat alapítani.

Horváth Tamás, elnök Magyar Gyógyszerész Kamara: - Azt a gyógyszertári hálózatot szükségleti alapon kívánja megszervezni, ezekből az következtethető ki, hogy egy kiegyensúlyozott és fenntartható gyógyszertári hálózatot célzott meg az egészségügyi kormányzat.

(...)

R.: - A Kórházszövetség szerint a súlypontiság, illetve az ágyszám kvóta eltörlése teremti meg azt a feltételt, mellyel jobban le lehet majd osztani a kórházak közötti feladatokat.

Rácz Jenő, elnök, Magyar Kórházszövetség: - Nem kell a súlyponti kórházaknak a törvényben megadott szolgáltatásokat és az abban meghatározott ágyszámokat automatikusan működtetni, így lehetővé válik, hogy a különböző tulajdonosok egymással egyeztetett módon szükséges erőforrás koncentrációt és a szakmai profiltisztítást végrehajthassák.

R.: - A szakemberek szerint a változások gyorsítanak majd a betegellátáson.

Sinkó Eszter, egészségügyi közgazdász: - Nemcsak a súlyponti kórházakat fogják nyilván eltörölni, ezt a fogalmat, hanem helyette akkor újat alkotnak. Illetve új ellátási rendet, beutalási rendet fognak kialakítani, amely a betegek számára egyértelműbbé teszi, hogy honnan, hova kell elmenniük.

R.: - A kormány a mostani törvénycsomaggal tiltó listára teszi a Mefedront, ismertebb nevén a Katit. Ez a partidrog ugyanis most még legálisan kapható.

 

Â