Horváth Tamás a törvényjavaslatról - MTV1 – Híradó


Mv.: - Nem, lesznek súlyponti kórházak, nem kell elszámolási számlát adni a betegeknek, és nehezebb lesz patikát alakítani. A többi között ezeket a módosításokat tervezi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egészségügyben. Az is a tervek között szerepel, hogy az egészségügyi dolgozóknak munkaszüneti nap lesz július 1-je, vagyis Semmelweis Ignác születésének napja.

R.: - Jövőre mindenhol megszüntetné a kormány ezt a fajta számlázást és a súlyponti kórház kategóriát is eltörölnék. Ezt 2007-ben a szabaddemokrata egészségügyi miniszter, Molnár Lajos vezette be. A szabály előírta a kórházaknak, hogy egyes osztályokon mennyi ágynak kell lennie, plusz pénz azonban nem járt vele.

(...)

Cserháti Péter helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium: - Fogalmat szeretnénk eltörölni, hiszen soha meg nem határozott fogalom volt, amelyet nagyon összezavarta az ellátási szintek minőségét, azt, hogy melyik kórházban milyen ellátást kell végezni.

R.: - Pár hónapja nyílt ez a patika a pécsi vasútállomásnál. Ezután a gyógyszertár alapítást is szigorítanak. Előírnák például, hogy a patikát üzemeltető cégben a gyógyszerésznek kell többségi tulajdonban lennie. A Gyógyszerész Kamara elnöke szerint ezzel a minőség javulhat.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke: - Nemzeti érdekkörben kívánja tartani a gyógyszertárakat, ehhez az egyik eszköz a többségi gyógyszerész tulajdon, ami egyébként a gyógyszertárban a minőségnek és a biztonságnak is a garanciája.

R.: - Tervezik még, hogy a fiatal gyógyszerészeket hitelekkel segítik. Július 1-jét a Semmelweis-napot pedig munkaszüneti nappá teszik az egészségügyi dolgozóknak.

 

Â