Nemzeti érdekünk a patika - Magyar Hírlap


(...) Hosszú évek óta az első igazán korrekt anyagnak tartja a Magyar Gyógyszerészi Kamara azt a jelentést, amelyet az egészségügyi vezetés készített a gyógyszer-gazdaságossági törvény 2006-os életbe lépése óta eltelt időszak tapasztalatairól. Az anyag egyebek mellett megállapítja: romlott az ellátás és a szakmai színvonal, a liberalizált modell háttérbe szorította a számon kérhető szereplőket, erősítette a tulajdonosi pozíciót és a profitérdeket.

A változás révén megszűnne például az az eddigi gyakorlat, hogy jószerével bárki - nemegyszer offshore háttérrel - patikát nyithatott, ha volt hozzá elegendő pénze. Az új "táncrend" értelmében idővel ismét a gyógyszerészek kerülnének birtokon belülre, válnának többségi tulajdonossá. Ezzel folytatódna az előző polgári kormányzás idején elindult, de évekre megszakadt folyamat, és ismét megerősödhetnének a szabadpiaci versengés miatt megroggyant, főként kistelepülési patikák. Így javulna a lakossági gyógyszerellátás.

Hankó Zoltán, a testület alelnöke helyesli azt is, hogy a tervezet új és szigorú kötelezettséget írna elő a gyógyszertáraknak, így a hatósági szankciók is lényegesen szigorodnának.(...)

Tovább >>