Az egyén számára tragikus, a társadalomnak ráfizetéses - interjú Kovács Gábor főorvossal


Az egyén számára tragikus, a társadalomnak ráfizetéses

Interjú dr. Kovács Gábor főorvossal a dohányzás-ellenes továbbképzésről

 

Honlapunkon olvashatják a dohányzás elleni továbbképzés budapesti és debreceni rendezvényének szakmai programját. Most az előzményekről kérdezzük a szervezőt:

-         A gyógyszerészeknek szervezett továbbképzés egy hosszabb sorozat része. A norvég alapból európai uniós pályázaton nyertünk forrásokat szakemberek dohányzás, dohányzás leszokás támogatás képzésére. Ennek keretében folyik az orvosok és a szakasszisztensek továbbképzése is. Sok regionális rendezvényt szerveztünk már eddig is, például Sopronban, Mátraházán, Szegeden és Pécsett; november végén pedig sor kerül a legnagyobb budapesti programra, az orvosok számára.

-         Mi a gyógyszerészi dohányzás-ellenes továbbképzés célja?

-         Az, hogy ha a beteg, vagy csak dohányzó páciens a patikában jelentkezik azzal, hogy szeretne leszokni, akkor a patikus tudja: hol és mit tud ajánlani, hol érhetőek el a leszokási programok, milyen nikotinpótló vagy nikotinmentes készítmények alkalmazhatók.

-         Hogyan állították össze az előadássorozatot?

-         Szélesebb kitekintést szeretnénk nyújtani a résztvevőknek a szokásosnál. Így például előadást hallhatnak a dohányzás kultúrtörténetéről. Európában már fél évezrede dívik ez a szokás, és sok érdekesség kapcsolódik hozzá. Közgazdász szemmel is megvizsgáljuk a problémát. Ebből kiderül, hogy míg a dohányzás okozta teljes társadalmi kiadás, beleértve az orvosi ellátás és a gyógyszerek költségeit, a táppénzes napokat, a rokkantnyugdíjak kiadásait, de még a tűzesetek kárait is, 360 milliárd forintra rúg, a költségvetés dohányforgalmazással kapcsolatos bevételei 280 milliárdot tesznek ki. Vagyis, a dohányzás „deficites”ágazat. A téma mélyebb megértését segítjük elő a téma közgazdasági áttekintésével, ezen belül például az árképzés szabályainak ismertetésével. Végül szó lesz a leszokás lehetőségeiről, útjairól is. Fontos tudni, hogy a leszokás nem egyszerűen elhatározás, erős akarat kérdése. Szenvedélybetegségről van szó, függőségről. Ennek kialakulását, neurobiológiai hátterét is áttekintjük. A nap végén a résztvevőknek lehetősége lesz a leszokási programokban résztvevő kollégákkal konzultálni.

 

(k.m.)