És mi mégis láncot hordunk?


láncot hordunk.pdf

A mindenki által ismert költő 162 éves felhívása is kevés volt ahhoz, hogy láncainkat levessük!

A www.weborvos.hu honlapon péntek este olvasott hír szerint csomagban adják – veszik a gyógyszertárakat.

Úgy látszik az egy tulajdonosi körhöz tartozó gyógyszertárakat mégsem hálózati gyógyszertáraknak, hanem sajnos láncra fűzött gyógyszertáraknak kell nevezni.

A hírben megnevezett két különböző láncolathoz tartozó gyógyszertárakat hamarosan egy láncfüzér fogja összekötni. A többségi tulajdonosok vajon felkínálták-e a tulajdonostárs gyógyszerészeknek a megvásárlás lehetőségét? Vagy csak örülniük kell, hogy dolgozhatnak és biztosítják a profit megtermelését? A tulajdonos váltásra vajon miért kerül most sor? Nagy volt a haszon és így jól értékesíthető a lánc, vagy túl sok lett már a tartozás és jobb időben lelépni? Kedves Gyógyszerész Kollégák, ebben a 86 gyógyszertárban! Ti tudjátok?

Az egész ügylethez pedig asszisztál egy kormányzati intézmény, a Gazdasági Versenyhivatal . A  Hivatal csupán az írott jog betűszerinti értelmezése alapján, ezt valószínűleg jogszerűen fogadta el. A gazdasági társaságokra vonatkozó kormány koncepció és a gyógyszertárakra is érvényes – de még jogszabályban ki nem hirdetett – kormány program a nemzeti érdekkörben tartást kívánja erősíteni, mégis a GVH ezzel ellentétes döntést hozott. Hol itt a morál? ( Még akkor is, ha ez nem jogi kategória.)

Az új tulajdonos, aki külföldről érkezett vajon ismeri-e a tavasz óta regnáló kormány új gyógyszerellátási koncepcióját? Az egészségügyi ellátás nem a versenypiac része! Ez közszolgálat! A közszolgálat célja, feladata a közjó létrehozása, és szolgálata.

„A közjó három lényeges elemet foglal magába:

Az emberi méltósághoz hozzá tartozik a közjó előmozdítása Mindenkinek kötelessége azon dolgozni, hogy létrehozza és fenntartsa azokat az intézményeket, amelyek legjobban szolgálják az emberi életfeltételeket.”

 

A gyógyszertár az egyik olyan intézmény, amely életfeltételeket biztosít. A gyógyszertár a közegészségügy ellátását a gyógyszerész szakmai és egzisztenciális függetlenségével tudja magas fokon művelni, láncra verve nem!

Bízva abban, remélve azt, hogy a gyógyszerész kollégák az új tulajdonosok hivatalba lépésével módot kapnak arra, hogy láncaikat levessék.