Francia modell az egészségügyben? - Népszava


(...) A parlament előtt a saláta

 

Félretájékoztatta lapunkat a kormányzati kommunikációs államtitkárság, mégis döntött a kormány az egészségügyi salátatörvényről a múlt héten. A javaslat ugyanis már a parlament előtt van, méghozzá annak ellenére, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár még ezen a héten is tárgyalásokat folytat a tervezett gyógyszertár-alapítási szabályozások kapcsán.

Mindez azonban csak látszategyeztetésnek tűnhet, miután a salátatörvény változatlan formában került az Országgyűlés elé. A kormány a patikai gyógyszerészi tulajdon érvényesítése érdekében tehát kötelezi a nem szakmabeli patikusokat magántulajdonuk eladására. A módosítás szerint ugyanis a jövőben csak olyan gyógyszertár üzemelhetne, amelyben a működtetési jog diplomás gyógyszerészhez kerül legalább 50 plusz 1 százalékban. E feltételnek a már működő gyógyszertáraknak 2014. január 1-jéig kell megfelelnie.

Emellett - a többi között - megszüntetnék a súlyponti kórházak fogalmát, módosulnának a kórházi kapacitások szabályai, nem kellene többé kórházi elszámolási nyilatkozatot adni a betegeknek, a Mefedron nevű szer pedig felkerülhet a veszélyes szerek listájára. A gyógyszerforgalmazásról szóló jogszabályban egyebek között szabályozzák a nem tb-támogatott készítmények vásárlásához csatolt reklámokat: a jövőben csak egyfajta törzsvásárlói marketingtevékenységet engedélyezne a törvény.

Tovább >>