Mégis kaphatók a betiltott szerek - Magyar Nemzet


Betiltott az ÁNTSZ három potencianövelőként forgalmazott étrend-kiegészítőt. A nemrég lezárult hatósági vizsgálat ugyanis igazolta azt a korábbi független laboratóriumi teszteredményt, amely szerint ezek a termékek illegális anyagokat tartalmaznak. A betiltott készítmények azonban még tegnap is megvásárolhatók voltak. Érthetetlen az ügyben az is, hogy az ÁNTSZ miért csak három termék betiltását rendelte el, miközben az Országos Gyógyszerészeti Intézet ennél lényegesen több készítménynél mutatta ki a tiltott összetevőket. Eközben az egészségügyi államtitkárság elkészült az étrend-kiegészítőkre vonatkozó jogszabály szigorításával.

Nyáron robbant ki az étrendkiegészítő-botrány, miután napvilágot látott a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán végzett független vizsgálat eredménye: ötvenhárom olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak, közülük 25 termék illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. Kémiai vizsgálatnak tíz étrendkiegészítőt vetettek alá.

(...)

A tárca tervei szerint szigorítanák a bejelentési rendszert is. Szakemberek szerint azonban ez nem jelent majd megoldást arra a mostani vizsgálatban is tapasztalt viszszaélésre, amelynek lényege, hogy a dobozon nem azokat az összetevőket tünteti fel a termék gyártója vagy forgalmazója, amelyeket az valójában tartalmaz.

Korábban a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy rendkívül veszélyes lehet ezeknek az illegális készítményeknek az alkalmazása. A potenciazavar ugyanis gyakran szív- és érrendszeri betegségek mellett jelentkezik, tehát feltételezhető, hogy a fogyasztók jelentős része szed valamilyen keringésre ható gyógyszert. Csakhogy a vizsgált étrend-kiegészítők is keringésre ható gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak, így a készítmények együttes, orvosi felügyelet nélküli alkalmazása kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan következményekkel járhat.

Tovább >>