Megújult az Integrált Egészségügyi Infrastruktúra Adatbázis (IEIA)


Az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) 2008végén közel 374 millió forintos Uniós támogatást nyert el, hogy egyéb projektcélok mellett, a korábbi ágazati infrastrukturális adatgyűjtések fejlesztésével és megújításával egy korszerű és további fejlesztésekalapjául is szolgálni képes integrált egészségügyi adatbázist alakítson ki,fejlesszen tovább.

Az EMKI-nek a "TÁMOP 6.2.6 - Megvalósíthatósági tervek minőségbiztosítása a tervezett jelentős beruházásoknál (A tervezett jelentős beruházások megalapozása az egészségügyben szakmai támogatással és ágazati adatbázisok kialakításával) című projektjének egyik részcélja volt, hogy a korábbi, papír alapú kataszterjelentés továbbfejlesztéseként egy egységes ágazati épület-, gép-, műszer-, energia-kataszter és informatikai adatbázis jöjjön létre szabványos online jelentési rendszer alkalmazásával, ezáltal javuljon a szakmai adatok minősége, hozzájárulva az ellátás minőségének és hatékonyságának javíthatóságához is.

A projekt terveinek megfelelően sikeresen elkészült és tesztelés után alkalmazásra is került az Integrált Egészségügyi Infrastruktúra Adatbázis (IEIA) - az orvostechnikai eszközök, gépek, műszerek, épületek és energetikai berendezések korszerű online adatbázisa, amely mától folyamatosan frissül, töltődik a szolgáltatók adataival. A fejlesztés segítségével az adatszolgáltatók, ágazati közigazgatási intézmények ekérdezések, statisztikák formájában naprakész információt kaphatnak az eszközvagyonnal kapcsolatosan.

Az EMKI fontosnak tartja, hogy a hazai egészségügyi ágazat stratégiájának fejlesztéséhez, az ellátó intézetek működéséhez megfelelő technikai színvonalon, naprakész és pontos adatok álljanak rendelkezésre az egészségügyi ellátás tárgyi feltételeire vonatkozóan is. Az orvosi eszközök, műszerek, épületek adatbázisai, mint szakmai tudástár biztosítják az egészségügyi rendszer hatékony tervezhetőségét, hozzájárulnak a betegek biztonságosabb ellátásához.