Patikapiaci szabályváltozás - Figyelő


Sürgősségi tárgyalást kért a kormány az egészségügyi tárgyú törvénymódosításhoz, amely többek között a patikapiaci viszonyokat is átrendezné. Míg az elmúlt évek liberalizáltabb szabályozása kedvezett a láncok kialakulásának, most visszatérnének a monopolista szisztémához.

Ennek egyik sarokpontja, hogy minden patikának az adott gyógyszerész többségi tulajdonában kell lennie. Kérdés, mi módon lehet majd "visszaalakítani" a létrejött láncokat, hogy a régi-új szabályoknak megfeleljenek. A kormány és az egyes iparági szervezetek közötti az egyeztetések lapzártánk idején is folytak.

REFLEXIÓ

KORODI KAROLINA, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke

"Bízunk abban, hogy az utolsó pillanatban sikerül egy minden fél számára elfogadható, kompromisszumos törvénymódosító szövegben megállapodnunk. Számunkra az a kulcskérdés, hogy az elmúlt években létrejött patikaláncok esetében is kötelező lesz-e visszaállítani a gyógyszerész többségi tulajdont. Ha igen, akkor ez - az alkotmányossági aggályok mellett - eladási és egyben vételi kényszert is generál a piacon. A patikák lejárt tartozása jelenleg összesen 16,4 milliárd forint, az eladósodott gyógyszertárak megvételére véleményünk szerint nagyon nehéz lenne finanszírozót találni. Ha pedig ennek hiányában az adott határidőre - amelyről még szintén egyeztetünk - nem sikerülne megállapodni az eladónak és a vevőnek, akkor a patikákat be kellene zárni. Igy munkahelyek szűnnének meg, s romlana az ellátás színvonala."