Egészségügyi törvények módosítása - Parlamenti Napló


Műsorvezető: Több mint tíz egészségügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet az Egészségügyi Államtitkárság terjesztett az országgyűlés elé. A csomag célja a 2011-es év úgymond átvészelése és a strukturális átalakítás lehetőségének megteremtése.

Riporter: A legnagyobb változások a gyógyszerellátás területén várhatók. A fő szempont az ellátás biztonsága, a betegek érdekeinek érvényesülése, az állam szabályozó és ellenőrző funkciójának megerősítése, a gyógyszerész felelősségének, illetve függetlenségének visszaállítása és a lakossági gyógyszerellátás nemzeti érdekkörben tartása.

Cserháti Péter, államtitkár-helyettes, NEFMI: A gyógyszerellátás világába olyan mértékben törtek be a versenypiaci, kedvezőtlen, marketing piacdeformáló elemek, amelyek nem egyeztek meg az akkori jogszabályalkotók elképzeléseivel. Gyakorlatilag a számokból jól látható, hogy nem változott, sőt romlott a kistelepüléseken lévők patikai ellátása. Jelenleg a patikák adóssággal küszködnek, és ennek következtében gyakran nem tudják kiadni azokat a gyógyszereket, amiért idős ember jelentkezik.

Riporter: A közforgalmú gyógyszertáraknak újra teljeskörű ellátási kötelezettségük lesz, és bővülnek egészségügyi feladataik. Megváltoznak a gyógyszertár-létesítés szabályai. Kizárják a gyógyszertári fúziókat és nem tartják kívánatosnak, hogy off-shore cégek, illetve gyógyszerpiaci szereplők gyógyszertári tulajdonnal rendelkezzenek. A Gyógyszerészi Kamara elégedett a tervezett változtatásokkal.

Horváth Tamás, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: Ez a törvényjavaslat, ami a parlament előtt van, alkalmas arra, hogy a gyógyszerellátás egészét gyakorlatilag újraszabályozza, és a betegérdekeket előtérbe helyezve garantálja a a gyógyszerellátás biztonságát, minőségét és egy hatékony rendszert hozzon létre. Ez a rendszer gyakorlatilag képes átfogó módon rendezni a gyógyszerellátást, és ehhez a folyamat minden szereplője alkalmazkodni tud.

Riporter: Az új szabályozásnál figyelembe vették azokat az európai uniós állásfoglalásokat is, amelyek szerint az egészség és az élet védelme fontosabb, mint a versenypiac érdeke.

Horváth Tamás, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara:  A beteg érdeke itt az első, és amennyiben a betegek újra a teljes gyógyszerkörre nézve biztonságosan hozzájuthatnak a gyógyszereikhez, nem pedig  többedik szándékra. Ehhez egy megfelelő szakmai segítséget kapnak, megkapják azt a tájékoztatást, azt a tudásbeli segítséget, ami egy hatékony gyógyszeres terápiához szükséges, akkor ez sokkal többet ér, mint az a kereskedelmi, ajándékozási rendszer, amit itt az elmúlt években meghonosítottak.

A továbbiakban a súlyponti kórházakról  folyt a beszélgetés. Cserháti Péter, államtitkár-helyettes, NEFMI és Rácz Jenő, elnök, Magyar Kórházszövetség volt a riporter partnere (Szerk.).