Évértékelés a Patika Magazinban


Kerekesné Dr. Vörös Erzsébet (szakgyógyszerész, Salgótarján), Béres István (ügyvezető igazgató, Al-Ma Gyógyszertár Működtető Kft), Mikola István (elnök, Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága), Kóródi Karolina (HGYSZ) és Horváth Tamás nyilatkozata a Hálózat TV-nek:

 

Kommentátor: - Új év – új szabályozás: elfogadta a kormány az új gyógyszer-gazdaságossági törvényt. Az utóbbi időben nagy port kavart törvényről megoszlanak a vélemények, a kisebb patikák tulajdonosai leginkább az újabb gyógyszertárak létesítésének megakadályozását várták.

Kerekesné Dr. Vörös Erzsébet (szakgyógyszerész, Salgótarján): - Most ha nem lépünk, ennek a szakmának úgy gondolom, hogy végérvényesen vége lesz és egy gyönyörű szakmát – megdöbbenéssel és meghatódottsággal tudom csak mondani hogy gyakorló kollegáim életét tenné tönkre, ha most nem lenne egy azonnali beavatkozás és nem szabad, hogy a hivatásunkat a tőkének és a pénznek átengedjük.

(...)

Béres István (ügyvezető igazgató, Al-Ma Gyógyszertár Működtető Kft): - A Kamara rendszeresen jelent fel minket mindenféle apropókból és az ÁNTSZ jelentésekből kijön az, hogy a szakmai rend példás a hálózatokban, kínosan vigyázunk arra, hogy ne lehessen szakmaiságunkba belekötni.

K.: - Többnyire az egyre inkább elszaporodó marketing fogások miatt támadták a hálózati gyógyszertárakat, vagyis hogy recept váltáskor kedvezményeket kapnak a betegek.

Mikola István (elnök, Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága): - Látom a kirakatba kiírva, hogy ha három receptet vált be, vagy akárhány receptet vált be, akkor kap ilyen utalványt, olyan utalványt, autó sorsoláson vesz részt, az embernek az az érzése, hogy a gyógyszert le akarják tolni a betegeknek a torkán, vagy a nem betegeknek a torkán is, ez pedig nem egy helyes út.

K.: - A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége szerint viszont a betegeket senki sem kérdezte meg arról, hogy nekik mi a jó. A bevásárló központokban létesült patikák forgalma ugyanis azt mondják, önmagáért beszél. Sokan például összekötik a receptváltást a bevásárlásokkal, mivel ezek a patikák este nyolc-kilenc óráig vannak nyitva, vagyis a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége szerint a kis patikák nem tudtak lépést tartani az általuk kínált egyre több szolgáltatással, egy részük ezért ment tönkre.

Kóródi Ilona (elnök, Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége): - Valóban van egy tortaszelet, ami többfelé oszlik, de ha a piac átrendeződik, akkor egy kicsikét tovább kell gondolkodni és nem visszafele. Megkeresni azokat a lehetőségeket, amitől én meg tudom tartani a betegkörömet és ne adj’ Isten meg tudom tartani a forgalmamat is.

(...)

Horváth Tamás (elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara): - Most négyezer-ötszáz lakosonként lehet egy gyógyszertárat létesíteni és a távolság egymástól a gyógyszertárakban háromszáz méter. Ugye az elmúlt négy évben az úgynevezett többletszolgáltatások vállalásával ezeket mind fölül lehetett írni, és így jött létre az a helyzet, ami ma látható, hogy az utca túloldalán, egymással szemben gyógyszertárak létesültek, az egyik ezt vállalt, azt vállalt, aztán nem foglalkoztak vele. (...) Köszöntöm önöket! Minden szervezetben az év vége felé az év értékelésével, elemzésével foglalkoznak, köszönetet nyilvánítanak és kéréseket, jókívánságokat mondanak egymásnak. A Magyar Gyógyszerész Kamara részéről, ha értékelni szeretném az elmúlt évet röviden, akkor azt mondhatom, hogy hosszú évek után végre pozitív változás történik. A gyógyszerellátás ismét a beteg-érdekek figyelembe vételével szerveződik, kiemelt jelentősége lesz a jövőben a gyógyszerellátás biztonságának, a betegek biztonságának és az ellátás minőségének. Röviden ennyi az értékelés. Szeretném megköszönni minden betegünknek azt a türelmet és azt a megértést, amit az idei évben tanúsítottak irántunk, ugyanakkor szeretném megköszönni kollegáimnak is azt a szolgálatot, amit végeztek. Kétségtelen, hogy a mi hivatásunkban a beteg ember szolgálata az munkaköri kötelesség, azonban úgy érzem, hogy ezért is köszönet jár, azért pedig különösen köszönet jár, amiben a gyógyszerészek az idén munkájukat meghaladóan az emberek segítsége érdekében tettek. Arra gondolok, hogy az idei évben két olyan katasztrófa történt, aminél a kollegáink pénzben, munkában, tárgyi segítségben az emberek mellé tudtak állni. A borsodi árvíz katasztrófa és a vörös-iszap katasztrófa károsultjainak tudtunk segíteni. Külön szeretném kiemelni fiatal gyógyszerész kollegáinkat, akik az első hívó szóra ingyen ajánlották munka-segítségüket a károsultak megsegítésére. Végül mindezek után következik a kérés és a kívánság: én azt kívánom mindannyiuknak, kedves nézőknek is és gyógyszerész kollégáimnak is, hogy az év hátralevő részében, családjuk környezetében áldott Karácsony következzen és a jövőre nézve pedig boldog Újesztendőt kívánok!