VÁLTOZÁS A patikák erősítik a szakmaiságot és a régi értékeket - Békés megyei Hírlap


A kisboltban beváltható bóntól a sorsoláson át a villanyszámlás kedvezményig, számtalan módon édesgették magukhoz a betegeket a gyógyszertárak. Januártól vége az ajándékozásnak. A gyógyszerészkamara reméli, hogy a szigorítással a bazári hangulat is eltűnik.(...)

A cikkben dr. Merczel Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnöke fogalmazza meg véleményét a patikai marketingről:

" Az elmúlt években a patikákban előretört a reklámtevékenység, a gyógyszertárak elbazárosodtak, bolttá silányultak, ami idegen a magyar hagyományoktól. Volt, ahol kisboltban levásárolható bónt adtak, másutt sorsjegyet osztottak, vagy kifizették öt nyugdíjas villanyszámláját. A kollégák nehezen azonosultak ezzel a tulajdonosi felfogással. A szabályozás igyekszik visszaadni a gyógyszertárak egészségügyi jellegét " emelte ki a szabály lényegét a kamarai vezető. A jövőben tilos a támogatott gyógyszerek, illetve segédeszközök eladásához bármilyen ajándékot, illetve egyéb előnyt társítani. Hűségpontokat is csak a nem támogatott készítményekért oszthatnak, s ezek csak az adott patikában kizárólag gyógyszerészi gondozásra válthatók be. Hogy az eddig gyűjtött pontokkal mi történik, arról a patikák külön tájékoztatnak." (...)  A kamarai vezető szerint a megváltozott szabályozád "kiegyenlítheti a különbségeket, amelyek az eltérő gazdasági háttérből adódtak, másrészt a szakma önbecsülésének is jót tesz. Úgy látja, a betegek sem hiányolják a papír zsebkendőt és a cukorkát. "  (...) A folytatásban a gyógyszerészi gondozásról esik szó. " A gyógyszerészi hivatás arra szolgál, hogy gyógyítsa a beteg embereket. Nem etikus túlfogyasztásra buzdítani " nyilatkozta dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének megyei elnöke.