2011. április 1-jén hatályba lép az egészségügy területén az új kollégiumi rendszert szabályozó rendelet - a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának közleménye


NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Egészségügyért Felelős államtitkárság

2011. április 1-jén hatályba lép az egészségügy területén az új kollégiumi rendszert szabályozó rendelet

Az eddiginél rugalmasabb, átláthatóbb, hatékonyabb és kisebb létszámú egészségügyi Szakmai Kollégium jön létre 2011. április végére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) most megjelent rendelete szerint. Az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületeként  kétszintű szervezet kezdi meg működését.

A  Szakmai Kollégiumnak 60 – egyenként 3-3 fős – tagozata lesz. A tagozatok mellett, azokkal megegyező szakterületen  5-15 fős tanácsok alakulnak. A tagozatok tagjai operatív és koordináló szerepük mellett,   véleményt nyilvánítanak – többek között – az egészségügy finanszírozási rendszeréről, a stratégiai fejlesztési kérdésekről, a  kapacitás elosztásokról és a progresszív ellátási szintekről, de  az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos kérdésekről is.

A tanácsok fő feladata a szakmai társaságok tagságának bevonásával a tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, szakmai protokollok, és módszertani levelek összeállítása. Ezen túlmenően véleményezhetik az új vizsgálati módszereket és a gyógyító-megelőző eljárások alkalmazásának feltételeit, javaslatot tehetnek a szakmai vezetői (például osztályvezetői, főorvosi) pályázati kiírások szakmai követelményeiről, illetve a pályázó szakmai feltételeknek való megfeleléséről is állást foglalhatnak. A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a Szakmai Kollégium érintett tagozata felé.

Mind a szakmai kollégium, mind pedig a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól, de a miniszter, vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

A Szakmai Kollégium elnökét, két alelnökét és két titkárát a miniszter jelöli ki. A rendelet azonban igen szigorú összeférhetetlenségi szabályokat tartalmaz - például kormánytisztviselő nem lehet szakmai kollégiumi elnök vagy alelnök. A szabályozás korlátozza az egészségügyi beszállítókhoz, azaz a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, orvostechnikai berendezéseket gyártó és forgalmazó társaságokhoz fűződő személyes kapcsolatokat is.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának célja az egészségügyi ellátórendszer struktúrájának megbízható működése, amelyhez elengedhetetlen, hogy a szakmai testületek megválasztásának, összetételének legitimitását, a testület által adott állásfoglalások megalapozottságát az orvostársadalom elfogadja. Az egészségügyi kormányzat, valamint az orvosi kar támogatását egyaránt élvező Szakmai Kollégium munkájával hozzájárul a magasabb színvonalú egészségügyi ellátás megvalósulásához.

2011. március 31.